Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Tort orzechowy na bia趾ach

z kremem na bazie 鄉ietankowego serka Pr廥ident i krem闚ki

tort orzechowy

tort orzechowy

Na samych bia趾ach, idealny, gdy mamy ich nadmiar. Ciasto z mn鏀twem orzech闚 w這skich, prze這穎ne musem morelowym i kremem na bazie 鄉ietanki krem闚ki i serka Pr廥ident. Wilgotny, nie s這dki, najlepszy. Idealny na drugi dzie, dobrze jest go pozostawi na noc w lod闚ce. Ozdobiony wi鏎kami z bia貫j i ciemnej czekolady, koniecznie do wypr鏏owania.

Ciasto:

  • 360 g bia貫k jaja kurzego, ok. 10 sztuk
  • 300 g orzech闚 w這skich
  • 280 g cukru, drobnego do wypiek闚
  • 3 造磬i bu趾i tartej
  • 2 造磬i m彗i pszennej, z g鏎k
  • 125 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% t逝szczu
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造磬a ekstraktu migda這wego

Do bia貫k doda cukier, lekko podgrza do 40蚓, przela do misy miksera i ubi na sztywn pian na najwy窺zych obrotach miksera. Orzechy rozdrobni w malakserze na m彗, jak najdrobniej. Doda do bia貫k razem z bu趾 tart, m彗, proszkiem do pieczenia, ekstraktem, wla krem闚k i delikatnie wymiesza 這patk silikonow.

Tortownic o Ø 25 cm, wy這篡 papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Wysmarowa mas貫m i prze這篡 ciasto, wyr闚na powierzchni. Piekarnik nagrza do 170蚓, piec 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroi 2 razy, na trzy blaty.

Krem:

  • 375 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% t逝szczu
  • 300 g 鄉ietankowego serka Pr廥ident
  • 5 造瞠k cukru pudru, lub do smaku
  • 1 造瞠czka ekstraktu migda這wego

Sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Delikatnie przemiesza z serkiem, doda ekstrakt migda這wy.

ponadto:

  • 9 造瞠k niskos這dzonego musu morelowego, brzoskwiniowego
  • 1 造磬a rumu
  • bia豉 i ciemna czekolada, do dekoracji

Do owocowego musu, doda 造磬 rumu, wymiesza. Na ka盥y blat rozsmarowa po 3 造磬i musu i krem 鄉ietankowy, z這篡 tort. Wierzch i boki pokry kremem, udekorowa wi鏎kami z czekolady, wstawi na noc do lod闚ki.

tort orzechowy

tort orzechowy

pi徠ek, 06 stycznia 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
dusiowaa
2012/01/06 15:00:14
BOSKI!
-
2012/01/06 15:01:48
Wow, wow, wow, co za widok, ju 郵inka mi ,,cieknie'', tort wygl康a boskoooo !:) Wszystkiego najjjjj w Nowym Roku Ulu, pozdrawiam :)
-
yobada
2012/01/06 15:18:11
Bardzo lubi ciasta z dodatkiem orzech闚. No, a to Twoje dodatkowo bardzo kusi wygl康em.
-
2012/01/06 15:37:39
Wygl康a po prostu 鈍ietnie;)
-
karmel-itka
2012/01/06 16:19:46
jest niesamowity! zachwyci mnie od pierwszego wejrzenia. a przeanalizowawszy przepis, zakocha豉m sie w nim do kwadratu!
i koniecznie dodaj go do akcji!
www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/torty-i-torciki-na-kazda-okazje
-
diablica66
2012/01/06 16:23:55
Fajnie wygl康aj wi鏎ki z dw鏂h rodzaj闚 czekolady.
-
Go嗆: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/06 16:49:20
Wow cudo!!
-
wiosenka27
2012/01/06 17:06:29
Warto zanotowa ten przepis bo nied逝go b璠 mia豉 nadmiar bia貫k:)
-
majanaboxing
2012/01/06 17:28:23
Wygl康a bosko! Idealnie! Wspania造 tort . I do tego ta kawusia ,ach rozmarzy豉m si, ch皻nie bym zjad豉 kawa貫czek takie pysznego torciku.
Pozdrowienia:)
-
2012/01/06 17:39:55
bardzo ciekawy pomys na wykorzystanie bia貫k... bardzo elegancki i z pewno軼i wyborny!
-
2012/01/06 18:12:32
Rewelacyjne. B璠zie jak znalaz po wypieku p帷zk闚 :)
-
alebabka.blog
2012/01/06 18:20:52
super!!wyszed Ci przepi瘯nie!! musia by pyszny:)
-
Go嗆: s這dkos這na, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/01/06 19:51:38
Jest fantastyczny, przeczyta豉m list sk豉dnik闚 - krem z serka i orzechowy d馧 to naprawd co wspania貫go.
Spr鏏uj na pewno! ; ))
-
Go嗆: Tyna, *.ssp.dialog.net.pl
2012/01/06 22:22:10
Wygl康a przepi瘯nie! Na pewno jest niesamowicie pyszny:)
-
2012/01/06 22:32:11
Bardzo dzi瘯uj za komentarze, pozdrawiam Wszystkich i 篡cz mi貫go weekendu.
-
cukrowawrozka
2012/01/06 23:48:37
Wygl康a ob喚dnie! I krem serowy - ukochany!
-
ugotujmy
2012/01/07 10:07:38
jest niezwyk造.
-
2012/01/07 11:28:04
Koniecznie do wypr鏏owania Ule鎥o .... 郵inianki pracuj mi na pe軟ych obrotach:)
-
Go嗆: kachna, 109.255.74.*
2012/01/07 12:25:09
bajka :)

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
Go嗆: kachna, 109.255.74.*
2012/01/07 12:25:35
bajka :)

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
Go嗆: evii.rhcb, *.retsat1.com.pl
2012/01/07 18:58:44
W 篡ciu nie widzia豉m pi瘯niejszego ciasta!!! z pewno軼i wypr鏏uje przy najbli窺zej okazji :)
-
kini1812
2012/01/09 21:28:04
pi瘯ny torcik!
-
kulinarnespotkania
2012/01/10 21:23:58
naprawde wspanialy:)
-
2012/01/12 20:18:29
Naprawd 鈍ietny!
-
Go嗆: Saba, *.dip.t-dialin.net
2013/02/05 10:15:59
Upieklam trzy placki, wiorki zrobilam z dwukolorowej czekolady Milka.Jest bardzo dobry, polecam.
-
Go嗆: nowa w kuchni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/02 23:31:14
zrobi豉m, jutro skosztujemy
-
Go嗆: m, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/12 22:38:45
czy te bia趾a z cukrem koniecznie trzeba podgrza??
-
Go嗆: m., *.rzeszow.mm.pl
2014/03/17 14:55:54

Odpowiem za autork - mam nadzieje, 瞠 nie b璠zie mi tego mia豉 za zle. Podgrzanie bia貫k z cukrem przyspiesza ich ubicie, sprawiaj帷, 瞠 cukier 豉twiej si rozpuszcza. Nie jest to jednak niezb璠ne.
-
Go嗆: Joasia, *.ists.pl
2014/10/17 08:10:03
Czy piekarnik przed wstawieniem ciasta ma by ju nagrzany do 170 stopni, mo瞠 tylko lekko podgrzany? Ile minut wcze郾iej najlepiej go w陰czy?
Dzi瘯uj za wskaz闚k:)
Pozdrawiam




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...