Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką

ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką

Wilgotne, pachnące ciasto drożdżowe, w połączeniu z makowo-ryżowym dodatkiem. Zwieńczone maślaną kruszonką, którą oprószyłam cukrem pudrem. Przepis na dosyć dużą blaszkę, którą ciasto wypełnia po brzegi, wystarczy dla wszystkich, nawet na dokładkę. 

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży suszonych instant
  • 100 g klarowanego masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Całe jajka plus żółtka ubić z cukrem na puszysty, biały krem. Mąkę przesiać, dodać do jajek, razem z pozostałymi składnikami, mlekiem, drożdżami i wanilią. Wyrobić ciasto, przenieść na podsypany niewielką ilością mąki blat roboczy i   rozwałkować dostosowując do wielkości blaszki, u mnie 25cm x 35cm. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Masa makowa:

  • 200 g maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 100 g ryżu białego, waga przed ugotowaniem
  • 50 g masła
  • 4-6 łyżek miodu naturalnego, lub cukier do smaku
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej 

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mak, ugotowany ryż, miód i przesmażyć masę do połączenia się składników, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z masą makową, mąką, bułką tartą i wanilią. 

Maślana kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru kryształu

Wszystkie składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć masę makową, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić ciasto, piec 30 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką

ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką 

czwartek, 16 lutego 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/02/16 18:52:32
Piękne! Podoba mi się pomysł tej masy makowej i kruszonki. A drożdżowe uwielbiam. Trzeba będzie kiedyś zrobić właśnie takie.
Pozdrowienia :)
-
2012/02/16 18:56:44
Bardzo eleganckie i wspaniała drożdżowa alternatywa na Tłusty Czwartek :)
-
karmel-itka
2012/02/17 00:53:33
a takiego z makiem to jeszcze nie spotkałam.
alternatywa dla makowca xd
piknie wygląda!
-
2012/02/17 10:41:26
apetyczne jest to ciacho:)
-
2012/02/17 17:41:50
Uleńko podoba mi się to połączenie ryżu i maku ...super pomysł:) ...a drożdżówe uwielbiam:) pozdrawiam ciepło
-
2012/02/19 20:35:04
Rewelacyjnie wygląda, jak wszystkie Twoje wypieki Ulu, pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: ania vespertinee, *.dynamic.chello.pl
2012/02/22 18:18:10
Podobne ciacho u nas w domu się robi, tylko ciasta jest mniej, a dużo więcej maku. Pysznaa rzecz!
-
Gość: kachna2086, 109.255.74.*
2012/02/27 14:18:13
mmm... z makiem... rewelacja :)))
coś dla mnie :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...