Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Babka czekoladowa

babka czekoladowa

Intensywnie kakaowa, o migda這wym zapachu. Mi瘯ka i puszysta, z delikatn struktur ciasta. Kolejna propozycja szybkiej babki, kt鏎ej przygotowanie nie zajmie Ci wi璚ej ni kilka minut. Proporcje przygotowa豉m z u篡ciem szklanki, wi璚 waga nie b璠zie potrzebna. Mo瞠 skusicie si na zrobienie jej jeszcze dzisiaj, niedzielny deser jak znalaz, polecam!

Sk豉dniki na form z kominem o Ø 22cm:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju np. s這necznikowego
  • ½ szklanki wrz帷ej wody
  • 1½szklanki m彗i pszennej
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu migda這wego

Wykonanie:

M彗 przesia z kakao i proszkiem do pieczenia. Ca貫 jajka zmiksowa na puszyst mas z cukrem. Wla olej zmieszany z wod, wsypa przesian m彗 z kakao i ca這嗆 kr鏒ko zmiksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda ekstrakt migda這wy.

Form na babk wysmarowa t逝szczem i obsypa bu趾 tart, wla ciasto, wstawi do zimnego piekarnika. Nastawi temperatur na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyci庵n望 z formy, przestudzi i polukrowa

Smacznego!

babka czekoladowa

niedziela, 18 marca 2012, urszula_d73
Tagi: olej kakao jajka
Komentarze
2012/03/18 09:35:53
Pysznie! - chyba tak bab postawi zaraz obok tej u nas tradycyjnej, cytrynowej, na stole wielkanocnym :]

Ma貫 pytanko tylko odno郾ie proporcji - szklanka 250ml, tak?

Pozdrawiam!
N.
-
2012/03/18 09:41:48
Tak, szklanka o pojemno軼i 250ml.
-
2012/03/18 09:42:14
Jestem uprzedzona co do babek. poniewa nie trafi豉m jeszcze na przepis, kt鏎y by mnie zadowala.. Zawsze co mi nie pasowa這, a to ciasto zbyt ci篹kie i zbite, a to za ma這 intensywne w smaku..

Opis jest zach璚aj帷y wi璚 mo瞠 si skusz na upieczenie tej babki na Wielkanoc ;)
-
2012/03/18 10:17:19
Jaka pi瘯na babeczka! Cudowna wr璚z, a zdj璚ia zach璚aj do jedzenia:)
Pozdrawiam.
-
2012/03/18 10:25:12
az zapachnialo mi ta czekolada:)
-
2012/03/18 10:35:39
a pewnie, ze zaraz sobie upiek:)
-
2012/03/18 11:32:55
Banalna w wykonaniu, a jestem pewna, 瞠 odwdzi璚za si zniewalaj帷ym smakiem :)
-
2012/03/18 11:45:46
Pi瘯na i bardzo zach璚aj帷a! Wygl康a na wilgotn, czy taka jest?
Pozdrawiam:)
-
2012/03/18 13:04:00
Tak, jest wilgotna, polecam;)
-
2012/03/18 13:58:31
puszysta, wilgotna, czego chcie wi璚ej... pi瘯nie wygl康a oblana lukrem :)
-
2012/03/18 13:59:37
ale pi瘯ne zdj璚ia.
babka wygl康a osza豉miaj帷o. idealnie wilgotna, niesamowicie czekoladowa.
taak, pyszna.
-
2012/03/18 14:49:26
郵iczna baba
-
2012/03/18 18:24:04
Cudowne, apetyczne zdj璚ia :)
-
2012/03/18 20:48:06
Wspania豉. Babki to jest to.
-
2012/03/22 19:20:33
Mmm, niez豉 babka ;)
-
2012/03/22 20:09:40
Wygl康a bardzo smakowicie, dzi瘯i za przepis ;)
-
2012/03/25 21:24:19
Wow, takie ciasta to uwielbiam, czyli mega czekoladowe .....
-
Go嗆: glodopatra, aghq204.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/31 16:35:55
A jak Pani zrobi豉 to, 瞠 ten lukier wygl康a tak ob喚dnie? To jest taki zwyk造 lukier z cukru pudru i wody? Wiem, g逝pie pytanie. Z g鏎y za nie przepraszam, ale mi lukier prawie nigdy nie wychodzi taki jaki powinien. Ma Pani na niego jakie sposoby? :)
-
2012/03/31 17:59:03
glodopatra
M鎩 spos鏏 to przesiany cukier puder, odrobina wrz帷ej wody plus kilka kropli soku cytrynowego. Wod dodaj ostro積ie, po 造盧e, doprowadzaj帷 do po膨danej konsystencji.
-
2012/04/04 20:02:04
Na Wielkanoc chyba nie b璠 piek豉 babki, ale co czuj, 瞠 ta b璠zie smakowa przez ca造 rok, wi璚 my郵, 瞠 za kilka dni si skusz :)
-
2012/04/05 09:35:36
Ule鎥o kolejna babka od Ciebie:) Bardzo smaczna, aczkolwiek kolejnym razem zast徙i aromat migda這wy esencj waniliow ... jako chyba nie przekonam si nigdy do tego aromatu:) Wszystkim nam smakowa豉:)
-
Go嗆: monaliza, 159-205-133-27.adsl.inetia.pl
2012/04/05 23:49:09
a zamiast oleju nie lepsze by這by np. mas這?
-
2012/04/17 16:40:46
wygl康a pysznie - w ko鎍u po陰czenie ciemnej babki z bia造m lukrem zawsze przyci庵nie wzrok !
-
2012/04/19 06:37:08
Zrobilam Twoja babke! :) wyszla przepyszna ;-)
-
Go嗆: madziola, ip-85-202-43-86.eltronik.net.pl
2012/11/11 12:42:35
mi wysz豉 surowa dooko豉 komina, a w這篡豉m do nagrzanego piekarnika, czy teoretycznie powinna by jeszcze bardziej przepieczona...
-
2012/11/12 09:41:31
madziola,
My郵, 瞠 by豉 niedopieczona. Ka盥y piekarnik piecze inaczej, ciasto trzeba sprawdza patyczkiem.
-
Go嗆: maggique, 87-205-61-167.adsl.inetia.pl
2013/11/18 21:28:31
Upiek豉m i wysz豉 fantastycznie. Wilgotna, smaczna, rozp造wa si w ustach. W piekarniku trzyma豉m nieco ponad 50 min. Dzi瘯uj za ten przepis :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...