Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Babka zaparzana

babka zaparzana

Puszysta, piaskowa babka, przygotowanie, kt鏎ej zajmie Ci zaledwie 15 minut i nie nadwyr篹y bud瞠tu, jest naprawd tania. Idealna na zbli瘸j帷e si 鈍i皻a, ale tak瞠 niezast徙iona w sytuacjach awaryjnych, gdy go軼ie tu..., tu... . Wykonanie jej jest bardzo proste, wystarczy dok豉dnie zmiksowa ca貫 jajka z cukrem, doda m彗 i ca這嗆 zaparzy gor帷ym mas貫m lub dobr margaryn. Mo積a j uatrakcyjni smakowo poprzez dodanie ziarenek z wanilii, sk鏎ki cytrynowej lub pomara鎍zowej, a gwarantuj, 瞠 smakowa b璠zie ka盥emu, polecam.

Sk豉dniki na form z kominem o Ø 22cm:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 1 造磬a cukru z prawdziw wanili lub cukier wanilinowy
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem. Na najwi瘯szych obrotach miksera zajmie to ok. 5 minut. M彗 pszenn i ziemniaczan przesia z proszkiem do pieczenia, mas這 lub dobr margaryn podgrza do rozpuszczenia. Do ubitych jajek wsypa m彗 i od razu wla gor帷e mas這, miksowa przez chwilk do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda wanili.

Form na babk wysmarowa t逝szczem i obsypa bu趾 tart, wla ciasto, wstawi do zimnego piekarnika. Nastawi temperatur na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyci庵n望 z formy, przestudzi i opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego!

babka zaparzana

babka zaparzana

babka zaparzana

babka zaparzana

czwartek, 15 marca 2012, urszula_d73
Komentarze
2012/03/15 13:06:00
Cisto dla mojej rodzinki. I przepi瘯ne zdj璚ia!Tylko jedno pytanie. Jak mocno podgrza mas這?
-
2012/03/15 13:08:51
T逝szcz powinien by gor帷y, margaryna mo瞠 si zagotowa, na mas這 uwa瘸, aby nie przypali lub u篡 klarowanego.
-
2012/03/15 13:28:13
Wow, wyglada przecudnie! Uwielbiam babki a Twoja jest wprost idealna :)

Pozdrowienia.
-
2012/03/15 13:30:35
Dzi瘯i za informacj. Tak mnie zachwyci豉 babka, 瞠 doda豉m blok do ulubionych.
-
2012/03/15 14:45:56
sobie zrobi, a co:)
-
2012/03/15 16:59:35
Upiek陰m, wyros豉 wielgachna ....sie studzi, a ja piek drug 瞠by zanie嗆 jutro dziewczynom na kurs:)
-
2012/03/15 21:34:06
Jaka dorodna baba! :)
-
2012/03/15 22:24:05
Ula ta babka jest boska, wilgotna, aromatyczna, mi璚iuchna ....rewelacja:) ...oj b璠a jutro dziewczyny zajada:)
-
2012/03/15 22:28:35
Dzi瘯uj za wszystkie odwiedziny i komentarze.
Jola ciesze si, 瞠 smakowa豉;)
-
2012/03/16 08:28:55
jej cudnie wygl康a, bardzo lubi takie ciasta
-
2012/03/16 10:16:19
przepiekna ta babka:)
-
Go嗆: inka 55, host-194-24-164-154.system-sat.pl
2012/03/17 13:25:29
fajny przepis ,mam pytanie czy po dosypaniu maki nale篡 ja wymiesza i potem dopiero wla mas這 ?
-
2012/03/17 16:33:07
M彗 i mas這 dodajemy jednocze郾ie i potem chwilk miksujemy.
-
Go嗆: inka 55, host-194-24-164-154.system-sat.pl
2012/03/18 11:57:46
fantastyczna babka ,wilgotna taka jak lubi .Przepis rewelacyjny ,wchodzi do moich sta造ch domowych wypiek闚.
-
2012/03/18 13:01:53
Ciesz si, 瞠 smakowa豉;)
-
2012/03/22 14:43:13
Babka rewelacyjna! Rodzince bardzo smakowa豉. W sytuacjach awaryjnych bezkonkurencyjna (czas przygotowania to rzeczywi軼ie tylko 15 minut).
-
Go嗆: Maja, 89-74-178-172.dynamic.chello.pl
2012/03/25 10:52:23
Mam stary piec z piekarnikiem gazowym, jak my郵isz, czy te w這篡 do zimnego piekarnika. Do tej pory zawsze nagrzewa豉m piekarnik do wymaganej temperatury przed w這瞠niem ciasta.
-
2012/03/25 12:15:43
Maja
Zauwa篡豉m, 瞠 wstawiaj帷 ciasta typu ucieranego do zimnego piekarnika, zdecydowanie lepiej wyrastaj. Pozosta貫 r闚nie piek nagrzewaj帷 wcze郾iej piekarnik. My郵, 瞠 w gazowym ta zasada r闚nie si sprawdzi.
Przed wyj璚ie babki z piekarnika, sprawd sucho嗆 ciasta patyczkiem.
-
Go嗆: Maja, 89-74-178-172.dynamic.chello.pl
2012/03/25 14:49:09
Dzi瘯uj za szybk odpowied. Twoja babka wygl康a wspaniale!
-
2012/04/01 19:30:44
Twoja babka wygl康a 鈍ietnie.:)Musz j wypr鏏owa.:)
-
2012/04/06 14:40:47
Przepis na t babk znalaz豉m na blogu Joli S. :)
W豉郾ie si piecze, a doda豉m do niej od siebie sk鏎k z pomara鎍zy i olejek, zobaczymy, co z tego b璠zie :)
-
Go嗆: , 088156006222.olsztyn.vectranet.pl
2012/09/18 08:26:35
Babka super!!!!!!! juz 2 raz j piek:) Zdj璚ia bardzo apetyczne, wszystkie:)
-
Go嗆: Dominika, ip-92-230-106-193.connectic.pl
2013/03/22 17:55:16
15 minut? Chyba razem ze sprz徠aniem po pieczeniu :) Ca趾iem smaczna, najprostsze przepisy s najlepsze :)
-
Go嗆: ania, ip-92-51-253-186.dsl.digiweb.ie
2014/04/19 15:45:36
piekne zdjecia! wlasnie zrobilam babke, tylko jak po dodaniu maki i masla, ciasto stracilo na objetosci, masa z cukru i jajek zmalala tak o 1/3.. miksowalam z minute. czy tak ma byc? ;) dziekuje za odpowiedz!




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...