Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Kajmakowa babka z pra穎nymi migda豉mi

kajmakowa babka

Babka o wyj徠kowym kajmakowym smaku i zapachu, z wykorzystaniem masy kr闚kowej dzi瘯i, kt鏎ej babka ma cudowny karmelowy kolor. Mas t mo瞠cie kupi gotow ju ugotowan lub zrobi samodzielnie. Zrobienie kajmaku jest dosy czasoch這nne, wymaga kilkugodzinnego gotowania s這dzonego mleka skondensowanego, ale wykonanie samej babki to ju zaledwie kilka minut. Do ciasta zu篡豉m ¾ puszki masy, z reszty zrobi豉m sos, kt鏎ym pola豉m gotowe ciasto posypuj帷 go na koniec upra穎nymi na suchej patelni p豉tkami migda堯w, gor帷o polecam.

Sk豉dniki:

  • 5 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 3 造磬i cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g mas豉
  • 300 g masy kr闚kowej
  • 180 g m彗i pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • 30 g p豉tk闚 migda這wych, podpra穎nych

sos kajmakowy:

  • 100 g masy kr闚kowej
  • 3-4 造磬i mleka lub 鄉ietanki krem闚ki
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Sk豉dniki wymiesza.

Wykonanie:

Mas kr闚kow i mas這 po陰czy, delikatnie podgrzewaj帷 na ma造m ogniu. Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania wsypa cukier, wbi po jednym 鄴速ku, doda sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej doda mas kajmakow i obydwie m彗i przesiane z proszkiem do pieczenia, wymiesza za pomoc 這patki.

Form na babk wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart, przela ciasto. Piec w 180蚓, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciep陰 babk pola sosem kajmakowym i posypa upra穎nymi na suchej patelni p豉tkamoi migda這wymi.

Smacznego;)

kajmakowa babka

kajmakowa babka

czwartek, 29 marca 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/29 17:00:27
Wspania豉! Uwielbiam Twoje wypieki!
-
kini1812
2012/03/29 18:34:41
wygl康a cudnie, widzia豉bym j na swoim stole wielkanocnym :)
-
majanaboxing
2012/03/29 19:32:52
Jejku,jak ona musi pachnie ob喚dnie i smakowa, mniam,mniam!:)
-
cukrowawrozka
2012/03/29 21:25:16
Co czuj, 瞠 ta babka mo瞠 wyrolowa moj ustalon ju kandydatk na Wielkanoc!!
-
2012/03/29 22:04:26
kolor ob喚dny! musi cudnie smakowa... i ten sosss..
-
karmel-itka
2012/03/29 22:09:31
ojej, imponuj帷a!
pi瘯ny kolor, wspania造 wierzch i niesamowity przekr鎩.
-
dusiowaa
2012/03/29 22:38:59
ob喚dna:)
-
2012/03/31 00:16:47
Wspania造 kolor, a wygl康a tak, 瞠 m鎩 wzrok utkwi w tym cie軼ie na dobre ...., buziaki :*
-
2012/03/31 07:14:49
Kochana ta baba jest po prostu cudowna, ja ja musze upiec .... bo jeszcze na 瘸dnej babce od Ciebie sie nie zawiod豉m ... zw陰szcza, ze wczoraj ugotowa豉m 3 puchy pe軟e karmelu:)
-
Go嗆: ma鎥a, *.icpnet.pl
2012/03/31 08:47:10
Czy migda造 mo積a doda do 鈔odka? Albo pokruszone kr闚ki?
-
2012/03/31 09:19:59
Eksperymentowa mo積a zawsze, dodaj帷 p豉tki do 鈔odka, pomin窸abym cz窷 m彗i. Co do kr闚ek my郵, 瞠 nie jest to dobry pomys, podczas pieczenia i tak si rozpuszcz w cie軼ie, tworz帷 puste przestrzenie.
-
Go嗆: Emma, *.wroclaw.mm.pl
2012/04/02 10:25:07
kocham takie baby. :))
-
cukrowawrozka
2012/04/02 18:56:10
Zrobiona - trosk inaczej z polew zrobi豉m i - co tu du穎 m闚i - objadam wierzch. Bardzo nam smakuje. :)
-
2012/04/03 09:15:11
Wygl康a pi瘯nie i to po陰czenie migda堯w i kajmaku!
-
2012/04/04 06:14:24
Faktycznie , kolor pi瘯ny , a babka bardzo apetyczna !

Kurcz , lista wypiek闚 na 鈍i皻a robi si coraz d逝窺za - a teraz dosz豉 do niej ta babka - trzeba b璠zie wybiera ;)
-
2012/04/05 15:50:21
Czy babka jest z rodzaju wilgotnych?Czy raczej sypka,piaskowa??
-
2012/04/05 16:58:50
Babka kajmakowa, jest z tych bardziej wilgotnych.
-
rocksanka
2012/04/05 20:24:21
na jakiej wielko軼i form jest to przepis? :)
-
2012/04/05 22:32:50
rocksanka
Forma o 鈔ednicy 22cm, wysoko嗆 10cm z kominem.
-
2012/04/06 20:47:46
Och jak ja mia豉m ogromn ochot na t babk. Upiek豉m owszem - uros豉 豉dnie i w og鏊e wygl康a豉 bardzo obiecuj帷o - a w 鈔odku zakalec:/ niemniej jednak bardzo smaczny;P ale zakalec... Co si chyba sprzysi璕這 przeciwko mnie - nic mi sie nie udaje przed tymi 安i皻ami - zepsu豉m mas do wafli, ciasto na mazurek te nie wysz這 i jeszcze ten zakalec...Ale jeszcze j kiedy upiek;)
-
2012/04/06 21:36:56
rosse5
Dobrze, 瞠 na cukierni mo積a zawsze liczy;)
-
2012/04/06 22:26:10
Eee nie nie - dla mnie przygotowania kulinarne do 安i徠 w tym roku up造waj pod znakiem "razy 2" drugi raz zrobi豉m i mas, i mazurka i babk - tylko z innych przepis闚 -i wszystko wysz這;) Szkoda 瞠 nie od razu - zaoszcz璠zi豉bym troch czasu. No ale - mo瞠 nast瘼nym razem b璠zie lepiej.

Aha i dzi瘯i za rad dotycz帷 ch這dnego piekarnika - rzeczywi軼ie to dzia豉!

Pozdrawiam:)
-
2012/04/18 20:15:56
Ta baba to rewelacja ...delikatny smak klarmelu i chrupi帷e pra穎ne p豉tki:) Niebo w g瑿ie:) pozdrawiam Ule鎥o:)
-
wedelka
2014/04/07 07:57:58
Piek豉m j w zesz造m roku i musz stwierdzi, 瞠 jest ca趾iem smaczna. Intensywnie karmelowa, aromatyczna, nie za s這dka. Osobi軼ie uwa瘸m, 瞠 mog豉by by troch bardziej wilgotna, ale mo瞠 zbyt d逝go j piek豉m. Fajny pomys z kajmakowym sosem: jest tutaj przys這wiow kropk nad i :) Dzi瘯uj za przepis i pozdrawiam :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...