Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Papryka faszerowana kaszą kuskus i mięsem

papryka faszerowana

Smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pieczona czerwona papryka nadziewana mielonym mięsem wieprzowym i kaszą kuskus, z dodatkiem suszonych ziół prowansalskich. Kaszę możemy przygotować na wodzie, ale znacznie wzbogacimy jej smak, zastępując wodę domowym bulionem. Paprykę pieczemy pod przykryciem, wystarczy naczynie do zapiekania szczelnie okryć folią aluminiową, aby farsz pozostał soczysty, a danie aromatyczne.

Składniki na 3 porcje:

  • 3 średnie czerwone papryki
  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 szklanki bulionu mięsno-warzywnego, lub wody
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy extra vergine 

Wykonanie:

Kaszę kuskus zalać wrzącym bulionem tak, aby bulion przekraczał na 0,5 cm poziom kuskusu. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć kaszę kuskus z mielonym, surowym mięsem, cebulą i przyprawami, wymieszać widelcem. Paprykę przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych, wysmarować ze wszystkich stron oliwą i napełnić farszem. Wierzch skropić oliwą i posypać ziołami, paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać pozostałym bulionem i zapiec w 180°C, przez 45-50 minut.

papryka faszerowana 

wtorek, 17 kwietnia 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/17 12:02:54
Pychota!
-
mikimama
2012/04/17 12:17:50
Bardzo pysznie wygląda!
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/04/17 12:21:21
Zdjecia tak boskie, ze cieknie slinka...
-
majanaboxing
2012/04/17 12:32:42
Mniam,ależ pyszna papryczka. Apetycznie i ładnie wygląda :)
-
Gość: JustinDorothy, *.tktelekom.pl
2012/04/17 14:54:04
Polecamy paprykę faszerowną jest pyszna :) Robiłyśmy podobna tylko z ryżem :P
-
2012/04/17 21:59:49
Bardzo apetyczne danie;)
-
Gość: Krysia, *.55.161.122.airtelbroadband.in
2012/04/18 06:31:17
Uwielbiam faszerowaną paprykę. Koniecznie muszę spróbować Twojego wykonania:)
-
2012/04/18 21:49:21
Uleńko weź no Ty się zastanów nad karierą fotografa kulinarnego ...bo to co wychodzi z Twojego apataru to mistrzostwo świata ..... a na dodatek to wszystko takie pyszne:)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...