Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z kremem waniliowym

szarlotka z kremem waniliowym

Szarlotka o niepowtarzalnym smaku, delikatnie waniliowa. Kilka warstw kruchego, ma郵anego ciasta, biszkoptu i waniliowego kremu, na bazie domowego budyniu i 鄉ietanki krem闚ki. Szarlotka zupe軟ie inna, z du膨 ilo軼i jab貫k, wilgotna i soczysta, pachn帷a wanili i pomara鎍zami. Zdecydowanie najlepsze ciasto na moim 鈍i徠ecznym stole, polecam!

Sk豉dniki na form 30cm x 35cm:

Ciasto kruche:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mas豉
  • 4 鄴速ka
  • ziarenka z ½ laski wanilii
  • szczypta soli

Przesian m彗, cukier, s鏊, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni, doda ziarenka z wanilii i 鄴速ka. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic i zagnie嗆 ciasto. Ciasto podzieli na 2 cz窷ci i umie軼i na 30 minut w lod闚ce. Sch這dzon jedn cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 formy, ponak逝wa widelcem i wstawi na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180蚓, z drug cz窷ci ciasta post徙i tak samo.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 鄴速ka
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

草速ka utrze z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem, doda skrobi kukurydzian, wymiesza. Mleko zagotowa, dodaj帷 ziarenka z po這wy wanilii, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w mleka do 鄴速ek, wymiesza, a nast瘼nie zahartowane 鄴速ka przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):

  • 500 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powy瞠j
  • 15 g 瞠latyny w listkach
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

疾latyn namoczy w zimnej wodzie, dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Kilka 造瞠k kremu budyniowego podgrza w mikrofal闚ce, doda odci郾i皻 瞠latyn, wymiesza i po陰czy z pozosta造m, zimnym kremem. Krem budyniowy po陰czy z ubit 鄉ietank, delikatnie mieszaj帷 這patk.

Biszkopt:

  • 3 jajka (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 110 g drobnego cukru
  • 50 ml oleju ro郵innego
  • 120 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i ciep貫j wody

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier, kr鏒ko miksowa za ka盥ym razem. Do ubitych bia貫k doda 鄴速ka, miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciep陰 wod wymiesza z olejem, dola na samym ko鎍u. M彗 przesia, wsypa cz窷ciami do masy jajecznej i dok豉dnie, lecz delikatnie wymiesza ca這嗆 za pomoc 這patki. Dno formy wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m, wy這篡 ciasto, piec w 180蚓, przez 15-20 minut.

Poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum.

Pra穎ne jab趾a:

  • 1½ kg winnych jab貫k, startych na grubych oczkach
  • cukier wg. uznania (mo積a pomin望, je瞠li u篡jemy s這dszych jab貫k)
  • 1 造磬a mas豉
  • ½ szklanki konfitury pomara鎍zowej
  • 1 galaretka o smaku pomara鎍zowym
  • 1 造磬a 瞠latyny

W rondlu o grubym dnie rozpu軼i mas這, doda starte jab趾a, ewentualnie cukier, cz瘰to mieszaj帷 rozpra篡 jab趾a. Doda konfitur, chwilk podgrzewa na ma造m ogniu. Zdj望 z ognia doda 瞠latyn i galaretk, wymiesza do rozpuszczenia.

Ciasto kruche, jak i biszkopt przyci望 odpowiedniej wielko軼i rantem, uk豉da w nim kolejno warstwami ciasto kruche, pra穎ne jab趾a, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, pra穎ne jab趾a, ciasto kruche. Warto, przed po這瞠niem kolejnej warstwy odczeka chwil, aby ka盥a z nich lekko st篹a豉. Ciasto obci捫y deseczk i wstawi na noc do lod闚ki.

Smacznego:)

szarlotka z kremem waniliowym

wtorek, 10 kwietnia 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/04/10 18:26:53
Bardzo zach璚aj帷e ciacho:)
-
kini1812
2012/04/10 18:37:26
Twoja szarlotka wygl康a ob喚dnie i kusz帷o :)
-
cukrowawrozka
2012/04/10 18:41:43
ojaa, ten krem brzmi cudnie <3
-
dusiowaa
2012/04/10 18:44:54
ale pyszny!
-
asiek_ba
2012/04/10 19:36:08
Rany! Jaka pi瘯na!! I cho mam do嗆 po 鈍i徠ecznym objadaniu si, to nie odm闚i豉bym kawa趾a takiego pi瘯nego ciacha!!
Pozdrawiam:)
-
majanaboxing
2012/04/10 20:59:21
Omniam! Prezentuje si pi瘯nie i bardzo smacznie :) 奸iczne warstwy, taka elegancka jest.
Pozdrawiam:)
-
2012/04/10 21:15:51
Co dla moich ch這pak闚. Oni oddadz ka盥e ciasto za kawa貫k szarlotki.
-
Go嗆: kasia, slodkiefantazje, *.static.chello.pl
2012/04/10 22:28:36
Pi瘯nie wygl康a! A sie nie mog napatrze! Przepis zapisuj, koniecznie do zrobienia :) pozdrawiam serdecznie
-
2012/04/11 07:24:48
wyglada pysznie:)
-
Go嗆: Kura Domowa, *.dynamic.chello.pl
2012/04/11 08:03:40
To ciasto naprawd dobrze wygl康a. Jeszcze nie robi豉m szarlotki z kremem, a przecie to super pomys:)
-
2012/04/11 08:42:04
Jak zwykle pi瘯nie!
-
Go嗆: Maggie, *.zen.co.uk
2012/04/11 08:56:55
Niesamowicie elegancka i na pewno pyszna!
-
2012/04/11 11:14:16
Oj co dla mnie:) Ule鎥o Ty powalasz na kolana swoimi przepisami, a co jeden to doskonalszy:) wielki buziak
-
2012/04/11 11:22:47
Dzi瘯uj Wam bardzo za komentarze, pozdrawiam;)
-
karmel-itka
2012/04/12 11:05:41
urszulko... po prostu ob喚d.
ob喚d i rozpusta! nie wiem, c騜 wi璚ej doda.
-
Go嗆: Emma, *.wroclaw.mm.pl
2012/04/12 17:19:08
Jak z wikwintnej cukierni! Pysznie wygl康a i niew徠pliwie tak smakuje. Mo積a kawa貫czek? :)

Pozdrawiam
emmagotuje.blogspot.com
-
2012/04/13 21:44:01
Dla mnie ob喚dne, zjad豉bym pare ma造chy porcji, buziaki :*
-
rocksanka
2012/04/15 08:58:01
豉aa, ile warstw w tym pysznym cie軼ie! :)
wydaje si troszk pracoch這nne, ale z pewno軼i wart ka盥ego nak豉du po鈍i璚onej pracy. :)

intryguje mnie ten crema chantilly, jak to smakuje?
Podobnie do tej budyniowej warstwy?
-
Go嗆: magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/19 14:17:59
Ciasto prze郵iczne, ciekawi mnie co jest na g鏎ze,na wierzchu ciasta kruchego?
-
2012/04/19 16:11:51
Magda
To reszta jab貫k pra穎nych jaka mi zosta豉 z przek豉dania ciasta.
-
paulaska122
2012/04/21 16:37:45
Wygl康a 鈍ietnie. Tw鎩 blog jest ekstra i chyba zostan tu na sta貫 :)
-
Go嗆: hanka, *.centertel.pl
2014/02/27 12:22:54
zrobi豉m szarlotk z tego przepisu...wszystkim smakowa豉 a mi nie. Nie odpowiada mi krem, ale inni zachwalali wi璚 my郵 瞠 to kwestia smaku. Og鏊nie polecam innym, aby upiec!




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...