Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowe risotto ze szparagami i oliwą z oliwek o owocowej nucie

cytrynowe risotto ze szparagami

Najlepsze, wręcz wyjątkowe. Delikatne, kremowe o cytrynowym zapachu ze świeżymi, zielonymi szparagami ugotowanymi na parze. Sama delikatność..., którą dopełnia wspaniała hiszpańska oliwa z oliwek, polecam.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryżu Arborio
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 50 g masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek o owocowej nucie
  • ½ pęczka zielonych szparagów (5 sztuk)
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • świeża mięta
  • sól, pieprz

do podania: starty parmezan, oliwa z oliwek o owocowej nucie, świeża mięta,

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, grubsze łodygi obrać. Ugotować na parze, przelać zimną wodą,  pokroić na mniejsze kawałki  i odłożyć. Na patelni o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać ryż i podsmażać mieszając ok. 2 minuty. Wlać wino (najlepiej lekko podgrzane), następnie stopniowo, małymi porcjami wlewać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać. Risotto powinno być gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać pokrojone szparagi, sok i skórkę z cytryny, parmezan. Doprawić solą, pieprzem i świeżą miętą. Podawać risotto polane dodatkową łyżką oliwy.

 Smacznego!

cytrynowe risotto ze szparagami

cytrynowe risotto ze szparagami 

piątek, 18 maja 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/05/18 16:59:17
Cudownie wykwintne!
-
dusiowaa
2012/05/18 17:19:24
idealne orzeźwiający obiad
-
kittykejt
2012/05/18 23:48:58
piękne zdjęcia:)
-
2012/05/19 08:27:35
wspaniałe danie ...a zdjęcia ...Uleńka wybacz, ale mam ochotę wbić głowę i łapki w monitor i wyjadać z miseczki:)
-
majanaboxing
2012/05/19 11:32:46
Piękne zdjecia. Risotto musi smakować wspaniale ze szparagami. Wiosennie i smacznie:)
-
jelka1969
2012/05/21 06:45:43
Kocham risotto! Ale takiego jeszcze nie jadłam. Gdyby tak udało mi się kupić zielone szparagi, od razu bym je zrobiła. Aż trudno uwierzyć, że to sezon szparagowy, bo tu gdzie mieszkam, w ogóle nie można ich dostać :-(
-
2012/05/27 07:23:36
Świetna propozycja !:)
-
Gość: Kinia87, *.dynamic.chello.pl
2012/06/11 12:38:54
Genialne!!!!!!!!!!!!!!!




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...