Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kajmakiem

sernik

Idealnie kremowy, o g豉dkiej, delikatnej konsystencji z dodatkiem 鄉ietankowego twarogu, s這dzonego mleka skondensowanego, oraz mleka kokosowego. Po陰czony z kruchym, ma郵anym spodem, mas kr闚kow z dodatkiem podpra穎nych orzech闚 ziemnych, oraz mas豉 orzechowego. Wyko鎍zony owocowym akcentem w postaci domowej konfitury z brzoskwi i podpra穎nych p豉tk闚 migda這wych. Sernik pomimo wielu sk豉dnik闚 nie jest trudny do przygotowania, najlepiej upiec go dzie wcze郾iej, sch這dzi w lod闚ce przez noc, aby odpowiednio st篹a i 豉dnie si kroi, polecam, bo warto...

Sk豉dniki na form 25cm x 35cm:

Ser:

  • 2 kg twarogu 鄉ietankowego (np. takiego)
  • 3 budynie o smaku waniliowym bez cukru (ka盥y po 40 g), lub 9 造瞠k skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 bia趾a
  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego s這dzonego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (82%)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • sok z 1 cytryny

W misie miksera umie軼i twar鏬, wsypa budy i kr鏒ko miksowa na 鈔ednich obrotach. Wbija po 1 jajku za ka盥ym razem miksowa do momentu wmieszania si jajka. Doda bia趾a, cukier, mleko skondensowane, mleko kokosowe, miksowa ok. 2 minuty do momentu po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda sok z cytryny i ziarenka z wanilii.

Piekarnik nagrza do 180蚓 (g鏎na i dolna grza趾a).

Form wy這篡 foli aluminiow (dno i boki), wysmarowa mas貫m, przela mas twarogow. Wstawi sernik do nagrzanego piekarnik na 15 minut, zmniejszy temperatur do 120蚓, piec do ca趾owitego 軼i璚ia si masy, kolejne 90 minut. Wystudzi, wyj望 z formy.

Ciasto kruche:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 4 surowe 鄴速ka (pozosta貫 z sernika)

Przesian m彗, cukier, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic, doda 鄴速ka i dalej zagnie嗆 r瘯ami. Uformowa ciasto w kul i umie軼i na 30 minut w lod闚ce. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa na wielko嗆 swojej formy, g瘰to ponak逝wa.

Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi ciasto i upiec na jasnoz這ty kolor, ok. 20 minut.

Prze這瞠nie:

  • 1 puszka (400 g) masy kr闚kowej
  • 3 造磬i mas豉 orzechowego
  • 150 g orzech闚 ziemnych

Orzechy ziemne podpra篡 na suchej patelni, posieka, po陰czy z mas kr闚kow i mas貫m orzechowym. Powsta陰 mas wy這篡 na upieczony kruchy sp鏚. Tak przygotowanym spodem przykry sernik i odwr鏂i.

Wyko鎍zenie:

  • 4-5 造瞠k przetartej konfitury brzoskwiniowej
  • gar嗆 podpra穎nych p豉tk闚 migda這wych

sernik

poniedzia貫k, 14 maja 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Madzialena, *.tvsat364.lodz.pl
2012/05/14 11:53:09
Musi smakowa genialnie z tym dodatkiem mleczka kokosowego! :)
-
Go嗆: mojetworyprzetwory@op.pl, *.limes.com.pl
2012/05/14 11:53:39
Wygl康a ob喚dnie!!! Wspania造 sernik, musi smakowa fantastycznie!
-
Go嗆: Madleine, *.adsl.inetia.pl
2012/05/14 12:36:33
wyglada bosko:)
-
2012/05/14 12:47:09
Niedobraaaa :( Takie smakolyki kiedy ja usiluj si odtlu軼i??!! Dostan 郵inotoku jedz帷 teraz sw鎩 kawaleczek chudego serka..... Echhh, dlaczego to nie jest taki serniczek??
Mimo wszystko serdecznie pozdrawiam. :D
-
dusiowaa
2012/05/14 15:25:31
konfitura na wierzchu sprawia, ze mam ogromna ochote na niego
-
2012/05/14 17:59:39
Ule鎥o dzi瘯uj, ze podzieli豉 si z nami t pere趾:) upiek go ju wkr鏒ce:) pozdrawiam ciep這
-
mikimama
2012/05/14 18:43:43
Mnie nie trzeba zach璚a. Sernik robi to skutecznie za Ciebie!
-
majanaboxing
2012/05/14 20:57:19
Ale pi瘯ny! Niesamowity serniczek !:)
-
karmel-itka
2012/05/15 07:15:28
wow... ale sernik! ale cudo!
prawdziwa rewelacja.
-
agattekh
2012/05/17 21:52:22
Wygl康a rewelacyjnie :-) na pewno tez tak smakuje :-)
-
arinne
2012/05/29 13:44:29
po prostu CUDO! pi瘯ny
-
talablaska
2012/06/09 22:34:00
奸inka mi cieknie, 瞠 ho ho!!!!
-
Go嗆: natuska2404, 95.44.156.*
2012/08/30 17:49:27
witam. mam pytanko. czy orzeszki ziemne maja byc solone czy nie??:)
-
2012/08/30 20:14:22
niesolone
-
Go嗆: natuska2404, 95.44.156.*
2012/09/07 16:12:43
mam takie pytanie czy bialka maja byc ubite na sztywna piane i potem dodane do sera czy takie surowe bez ubijania? i jeszcze jedno pytanko czy do ciasta kruchego niepotrzebny jest proszek do pieczenia? prosze mi jeszcze powiedziec jak jest konsystencja tego sernika po upieczeniu, czy jest fajnie zbity czy luzny jak papka? czy jest taki bladziutki jak na zdjeciu przy przyrumieniony?
-
Go嗆: natuska2404, 95.44.156.*
2012/09/07 16:13:35
aaa i jeszcze jedno czy do masy serowej nie dodawalas jakiego masla?
-
2012/09/07 21:40:28
natuska2404
bia趾a dodajemy bez ubijania,
do ciasta kruchego nie potrzebny jest proszek do pieczenia,
nie dodajemy mas豉,
sernik po upieczeniu trzeba sch這dzi w lod闚ce przynajmniej przez 6h, jego konsystencja jest bardzo delikatna,
kolor jest taki jak na zdj璚iu,
pozdrawiam
-
Go嗆: natuska2404, 95.44.156.*
2012/09/08 20:36:38
dzieki za wszystkie odpowiedzi:) a powiedz mi czy dobrze po schlodzeniu sie kroi? bo ze zdjecia wynika ze jest bardzo wilgotny.
-
Go嗆: natuska2404, 95.44.156.*
2012/09/08 20:39:16
powiedz mi jeszcze taka rzecz(moze wiesz) co zrobic zeby sernik nie byl zbyt delikatny, wolalabym zeby byl bardziej zbity:) moze mniej mleczka kokosowego lub slodzonego dodac?
-
Go嗆: , 62.87.208.*
2013/12/23 22:24:04
w豉郾ie zrobi豉m. Taka ilo嗆 sk豉dnik闚 zmie軼i豉 si na blaszce 40 x 30 cm, ze zmniejszon ilo軼i mleczka kokosowego o 3/4. Oczywi軼ie ca造 sernik przy przek豉daniu mi si pokruszy. Kruche ciasto nast瘼nym razem zamieni na biszkopt. Sam ser dobry, chocia bez konkretnego smaku, puszysty. Jutro si oka瞠 jak szybko znika :)
-
Go嗆: M這da mama gotuje..., 185.17.160.*
2014/02/07 17:58:26
Wszystkie te serniki s pi瘯ne, ale ten wygl康a zjawiskowo i prze...smacznie :)
-
Go嗆: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/03/17 23:33:25
Pysznie wyglada chcialam go upiesc na swieta ale jest dosc drogi boje sie ze sie nie uda ale zaryzykuje pozdro
-
Go嗆: Eliza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/26 11:38:59
Zrobi豉m na 安i皻a Bo瞠go Narodzenia. RE-WE-LAC-JA!!!




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...