Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Ma郵any tort kawowy

ma郵any tort kawowy

ma郵any tort kawowy

Na ucieranym, waniliowym cie軼ie z dodatkiem pe軟ego mleka i mas豉. Ciasto, kt鏎e idealnie nadaje si na blaty do tort闚, r闚no si piecze i 豉dnie kroi. Prze這穎ny ma郵anym kremem na bazie szwajcarskiej bezy z dodatkiem mocnego espresso i szczypty cynamonu. Wspania造 krem do r騜nych dekoracji z wykorzystaniem worka cukierniczego i tylek, jest bardzo trwa造 a ozdoby mo積a wykona od razu po przyrz康zeniu kremu bez wcze郾iejszego sch豉dzania. Tort jest 鈔ednio s這dki, z wyczuwalnym aromatem kawy, wanilii i cynamonu... bardzo dobry, polecam.

Sk豉dniki na form o Ø 26cm:

Ciasto ucierane:

  • 4 jajka (bia趾a i 鄴速ka oddzielnie)
  • 420 g m彗i tortowej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki soli
  • 230 g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g cukru pudru (do bia貫k)
  • 1 szklanka mleka 3.2% (250 ml)
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Tortownic wysmarowa mas貫m, wysypa m彗, dno wy這篡 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180ºC.

Mas這 i 200g cukru pudru umie軼i w misie miksera, u篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej utrze na bia造, puszysty krem. Doda po jednym 鄴速ku, za ka盥ym razem kr鏒ko mieszaj帷.

M彗 przesia z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawa, na przemian przesian m彗 i mleko, w trzech turach, mieszaj帷 tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda ekstrakt z wanilii.

Do bia貫k wsypa s鏊 i ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo wsypa cukier puder i dalej ubija do momentu, a bia趾a b璠 g豉dkie i b造szcz帷e. Ubit pian wmiesza delikatnie do ciasta.

Ciasto prze這篡 do tortownicy, piec 50-60 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wystudzi i pokroi na trzy blaty, ja w tym celu u篡wam regulowanej formy do przycinania ciast, kt鏎 bardzo Wam polecam. Forma do kupienia na www.garneczki.pl

obr璚z

Poncz, do nas帷zenia blat闚:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum. Nas帷zy blaty przed posmarowaniem kremem.

Krem kawowy na bazie szwajcarskiej bezy:

  • 6 bia貫k (180g)
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 340 g mas豉 (pokrojonego w kostk)
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w granulkach (u篡豉m Nescaf Espresso), rozpuszczonej w 2 造磬ach gor帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 造磬i likieru Amaretto (mo積a zast徙i likierem kawowym)
  • 1 造磬a jasnego rumu

Bia趾a umie軼i w misie miksera, doda szczypt soli i cukier. Misk ustawi nad k徙iel wodn z wrz帷 wod. Ca造 czas miesza, tak d逝go, a cukier w bia趾u ca趾owicie si rozpu軼i a mieszanina osi庵nie ok. 60蚓.

Podgrzane bia趾a z cukrem zdj望 z k徙ieli wodnej, ubi mikserem na g瘰t i b造szcz帷 pian przez ok. 10 minut, do momentu, a b璠zie tylko lekko ciep豉.
Zmieni ko鎍闚k miksera na mieszaj帷. Stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, ca造 czas miksuj帷, a masa b璠zie g豉dka. Teraz mo積a przyst徙i do aromatyzowania masy, ci庵le mieszaj帷 wla rozpuszczon kaw, likier, rum, doda ziarenka z wanilii, cynamon i ekstrakt z wanilii.

Wykonanie tortu:

Pierwszy blat nas帷zy ponczem, wy這篡 ok. 150 g kremu kawowego, czynno嗆 powt鏎zy. Wierzch i boki tortu posmarowa r闚nomiernie kremem. Pozosta造 krem prze這篡 do worka cukierniczego z ozdobn tylk i ozdobi dowolnie wierzch toru. Wstawi do lod闚ki, sch這dzi przez kilka godzin. Tort najlepiej smakuje na drugi dzie, gdy wszystkie smaki si po陰cz. Tort dobrze jest przed podaniem wyci庵n望 z lod闚ki wcze郾iej, aby krem lekko zmi瘯.

Smacznego:)

ma郵any tort kawowy

ma郵any tort kawowy

poniedzia貫k, 18 czerwca 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/18 13:19:17
Wytworny.
-
Go嗆: moniczkawkuchni, *.xgbe.cz
2012/06/18 13:29:00
Wygl康a przepi瘯nie.
-
Go嗆: Krysia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/18 13:55:02
Boski, wspania造. Lekko bia造 i idealnie wielki. Moje oczy si w nim rozp造n窸y a brzuch 膨da co najmniej kawa趾a !:)
-
monica-wino-i-oliwki
2012/06/18 16:03:13
安ietny! I bardzo ciekawy, bo na cie軼ie ucieranym. Uwielbiam torty kawowe :)

Pozdrawiam!
-
wiosenka27
2012/06/18 17:08:59
Ale bym zjad豉 kawa貫k:)
-
oluus90
2012/06/18 18:46:07
fantastyczny! u mnie sezon urodzinowy si dopiero zacznie, wi璚 b璠zie okazja do spr鏏owania
-
Go嗆: Samantha, *.as13285.net
2012/06/18 21:14:18
Pi瘯ny torcik, zapewne przepyszny :) Tortownice regulowane s bardzo praktyczne, te podobn u篡wam, pozdrawiam :)
-
2012/06/18 23:55:29
przepi瘯ny. s堯w mi brak :)
-
Go嗆: Dana, *.adsl.inetia.pl
2012/06/19 17:32:38
cudny! cudny! cudny! Jak to zrobilas, ze jest tak pieknie pokrojony?
-
majanaboxing
2012/06/19 21:40:52
奸iczny ten tort! Kawowy - mniam :)
-
2012/06/20 15:56:36
Ule鎥o bardzo elegancki, urodziwy i smakowity tort:) pozdrawiam
-
Go嗆: Mi皻owa kuchnia, *.adsl.inetia.pl
2012/08/27 13:51:15
Wygl康a bosko! I forma koniecznie do kupienia, do tej pory nie spotka豉m si z czym takim, a przyda豉by mi si bardzo:)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...