Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

Sk豉dniki na form o Ø 28 cm:

Ciasto:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 6 g soli
  • 30 g cukru
  • 150 g mas豉
  • 2 jajka
  • 25 g bardzo zimnej wody

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda s鏊, cukier, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na tzw. mokry piasek. Jajka rozmiesza z zimn wod, lekko ubi widelcem, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i wyrobi ciasto.

Wyrobione ciasto umie軼i mi璠zy dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozp豉szczy i wstawi na godzin do lod闚ki.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, na grubo嗆 maksymalnie 2 mm, wy這篡 nim form na tart, przykry papierem do pieczenia, obci捫y i wstawi na kolejn godzin do lod闚ki. Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi tart, piec 20 minut do momentu, gdy boki b璠 lekko z這te, zdj望 obci捫enie i dopiec ciasto na jasnoz這ty kolor, ok. 15-20 minut. Upieczone ciasto ca趾owicie wystudzi.

Warstwa truskawkowa:

  • 800 g dojrza造ch truskawek
  • 120 g cukru
  • 20 g 瞠latyny
  • 2 造磬i wi郾iowego octu balsamicznego
  • 100 ml wi郾i闚ki

Truskawki, umy, pozbawi szypu貫k, podzieli na po這w. Jedn cz窷 rozdrobni w blenderze z dodatkiem cukru, drug cz窷 pokroi na mniejsze kawa趾i.

Umie軼i truskawki w garnku, doda ocet balsamiczny, podgrzewa do zagotowania, wla wi郾i闚k, gotowa ok. 2 minuty. Zdj望 z ognia, doda 瞠latyn, dok豉dnie wymiesza, wystudzi. T篹ej帷e truskawki wla na wystudzony sp鏚, wstawi do lod闚ki do ca趾owitego zastygni璚ia.

Warstwa twarogowa:

  • 0.5 kg twarogu p馧t逝stego, dwukrotnie mielonego
  • 0.5 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 jajka
  • p馧 opakowania budyniu w proszku, bez cukru o smaku waniliowym
  • 1 造瞠czka pasty waniliowej

W misie miksera umie軼i twar鏬, wbi ca貫 jajka, dosypa cukier, budy waniliowy i ca這嗆 kr鏒ko zmiksowa na 鈔ednich obrotach miksera, do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda past waniliow.

Tortownic o Ø 20cm wy這篡 papierem do pieczenia, samo dno, nat逝軼i i przela mas twarogow. Piekarnik nagrza do 180蚓 (grzanie g鏎a-d馧) wstawi sernik, piec w tej temperaturze 15 minut. Zmniejszy temperatur do 140蚓, piec kolejne 60 minut. Wystudzony sernik, umie軼i na warstwie truskawkowej.

dodatkowo:

Kruszonka do dekoracji:

  • 100 g m彗i pszennej
  • 50 g mas豉
  • 25 g cukru

Sk豉dniki kruszonki po陰czy, rozcieraj帷 mi璠zy palcami. Roz這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, upiec w piekarniku nagrzanym do 180蚓 na jasnoz這ty kolor, przez ok. 15-20 minut, wystudzi.

Tart ozdobi truskawkami i kruszonk.

Smacznego:)

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

poniedzia貫k, 04 czerwca 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: dorho, *.nyc.res.rr.com
2012/06/04 04:43:16
Cude鎥o!
Co za pi瘯ne miejsce!
A tart koniecznie ,koniecznie musz zje嗆 :)
pozdrawiam
-
karmel-itka
2012/06/04 06:03:09
oj, jak sernik truskawkowy ;]
podoba mi si. wizualnie jak i smakowo. pyszna tarta, rewelacja!
-
majanaboxing
2012/06/04 06:45:44
Wspania豉! Serowa tarta z truskawkami - czego chcie wi璚ej? :)
Pozdrowienia:)
-
mikimama
2012/06/04 07:12:44
Wspania豉 tarta! Prawie jak sernik :)
-
Go嗆: kuchenny ba豉gan, *.home.aster.pl
2012/06/04 08:58:09
Wygl康a nieziemsko! :)
-
Go嗆: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/04 09:33:30
Przepi瘯ne ciasto, pyszne warstwy!
-
Go嗆: kocie-smaki, *.ssp.dialog.net.pl
2012/06/04 10:31:33
ach te zdj璚ia! i patera przecudowna.. truskawki dope軟iaj dzie豉, rewelacja :)
-
2012/06/04 11:07:59
zapisuj do zrobienia :)
-
ugotujmy
2012/06/04 11:55:58
cudna jest!
-
Go嗆: Urszula, *.play-internet.pl
2012/06/04 12:28:12
Malownicze , 瞠 hej ta Twoja tarta. A i na pewno super smaczna :)
-
wedelka
2012/06/04 12:35:00
Boska :)
-
2012/06/04 12:58:51
wygl康a bosko!!! szkoda, 瞠 nie mog je嗆 truskawek;/
-
kuchcikowo
2012/06/04 14:16:39
Ob貫d w ... truskawki :))
-
2012/06/04 14:56:39
υj wspania豉 i te warstwy - bajeczne a szkoda burzy tej harmonii.
-
kuchnia_breni
2012/06/04 16:03:43
Uwielbiam sezon truskawkowy i takie tarty :)
-
Go嗆: Gosia, *.adsl.inetia.pl
2012/06/04 16:43:13
wygl康a ob喚dnie, a mi trudno co sensownego napisa :) wspania豉
-
asiek_ba
2012/06/04 16:43:14
Wygl康a wspaniale i bardzo, bardzo apetycznie!
Pozdrawiam:)
-
2012/06/04 16:45:09
Bardzo Wam dzi瘯uj za mi貫 komentarze:)
-
Go嗆: Madzialena, *.tvsat364.lodz.pl
2012/06/04 19:26:38
Wygl康a niesamowicie, dawno nie widzia豉m tak eleganckiego wypieku :)
-
jelka1969
2012/06/04 19:54:10
C U D O W N A !!!
-
darkangelika
2012/06/05 19:50:56
Bardzo apetycznie wygl康a;)
-
Go嗆: Patii, *.adsl.inetia.pl
2012/06/05 20:57:08
tyle pyszno軼i na tym blogu, 瞠 dodam bloga do ulubionych:) zapraszam

sweetcreampuff91.blogspot.com/

Twoja strona jest naprawd rewelacyjna:) mam nadziej, 瞠 uda mi si odtworzy niekt鏎e przepisy:)

Pozdrawiam serdecznie:))
-
Go嗆: bartoldzik, *.ssp.dialog.net.pl
2012/06/05 22:43:24
Co wspania貫go! My郵, 瞠 wi璚ej s堯w nie potrzeba...
-
2012/06/05 23:04:21
przepi瘯na tarta :) i to na jakiej paterze!
-
talablaska
2012/06/09 22:32:16
Ciacho wygl康a niesamowicie!!! Pyszno軼i!!!
-
vanilia81
2012/06/13 16:59:17
Absolutnie cudowna! I ta patera...Uwielbiam!
-
agattekh
2012/06/13 18:37:08
Wygl康a mega apetycznie :-)
-
Go嗆: mariolcia191, *.dynamic.chello.pl
2012/06/28 17:05:22
Witam,gdzie dostan ocet balsamiczny wi郾iowy?:-)
-
2012/06/28 17:11:05
Polecam lachinata.unitedhedonists.pl/Produkt/308_Zestaw-oct闚-balsamicznych
-
Go嗆: mariolcia191, *.dynamic.chello.pl
2012/06/28 17:37:26
O krucze,a nie da這by sie pomin望 tego oczu balsamicznego,albo chocia go czym zast徙i,bo bez sensu 'ubiera'sie w 3buteleczki o r騜nym smaku jak potrzeba tylko jednego to w dodatku na raz:p
-
Go嗆: mariolcia191, *.dynamic.chello.pl
2012/08/18 12:08:46
Czy mo積a pomin望 albo zast徙i czym ocet balsamiczny o taki smaku?
-
2012/08/18 21:21:59
mariolcia191
Mo積a oczywi軼ie pomin望 ocet lub zast徙i sokiem z cytryny.
-
Go嗆: mariolcia191, *.dynamic.chello.pl
2012/08/19 22:27:41
Dzi瘯uje;-)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...