Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

Przepyszny tort czekoladowy z aksamitnym truskawkowym kremem. Wilgotne ciasto z dodatkiem sporej ilo軼i kakao, mocnego naparu kawy i ma郵anki, prze這穎ne kremem ze 鈍ie篡ch truskawek. Wykorzysta豉m do niego przepis na krem ma郵any na bazie szwajcarskiej bezy, kt鏎y idealnie nadaje si do tego typu tort闚. Blaty tortu pieczone w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm, kt鏎e po upieczeniu kroi豉m na p馧. Idealnie by這by mie trzy sztuki takiej samej wielko軼i tortownice, aby upiec ciasto jednocze郾ie, ale pieczone po kolei te si uda. Zach璚am Was te do korzystania w kuchni z dok豉dnej elektronicznej wagi, kt鏎 ja wa輳 zar闚no ciasto jak i krem do toru, aby ka盥a z warstw by豉 r闚na, polecam!

Sk豉dniki na 3 blaty o Ø 20cm:

Ciasto:

  • 540 g m彗i pszennej
  • 180 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 15 g soli
  • 650 g cukru
  • 225 ml oleju ro郵innego
  • 420 ml ma郵anki
  • 390 ml mocnego naparu kawy
  • 6 jajek
  • 3 造磬i ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej, tortownic wysmarowa mas貫m, wysypa m彗, dno wy這篡 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180ºC.

M彗 przesia do misy miksera z kakao, proszkiem do pieczenia i sol, wsypa cukier. W oddzielnej misce po陰czy ca貫 jajka z ma郵ank i olejem. Do m彗i powoli wlewa rozmieszane jajka, miksowa u篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej. Po po陰czeniu si sk豉dnik闚, wla kaw, wymiesza.

Ciasto przela do trzech jednakowej wielko軼i form, piec w 180蚓, przez 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroi ka盥y blat na p馧.

Krem truskawkowy:

  • 5 bia貫k
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 400 g mas豉
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki pur嶪 z truskawek

Bia趾a umie軼i w misie miksera, doda szczypt soli i cukier. Misk ustawi nad k徙iel wodn z wrz帷 wod. Ca造 czas miesza, tak d逝go, a cukier w bia趾u ca趾owicie si rozpu軼i a mieszanina osi庵nie ok. 60蚓.

Podgrzane bia趾a z cukrem zdj望 z k徙ieli wodnej, ubi mikserem na g瘰t i b造szcz帷 pian przez ok. 10 minut, do momentu, a b璠zie tylko lekko ciep豉. Zmieni ko鎍闚k miksera na mieszaj帷. Stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, ca造 czas miksuj帷, a masa b璠zie g豉dka. Ca造 czas miksuj帷 dodawa po 1 造盧e pur嶪 z truskawek oraz ekstrakt z wanilii.

Wykonanie toru:

Przygotowanym kremem truskawkowym prze這篡 tort. Ozdobi kolorow posypk.

Smacznego:)

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

pi徠ek, 22 czerwca 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: asix, *.fbx.proxad.net
2012/06/22 14:12:44
wow, wygl康a idealnie, czekam na przepis! :)
-
majanaboxing
2012/06/22 17:29:55
Ach, ale cudowny! :)
-
niepokornik
2012/06/22 18:34:19
Tort idealny!
-
Go嗆: Samantha, *.as13285.net
2012/06/22 19:39:38
Pi瘯ny, pyszny tort, pi瘯nie prze這篡豉, pozdrawiam :)
-
2012/06/22 21:18:51
absolutnie doskona造 ! :)
-
Go嗆: Ola, *.dynamic.chello.pl
2012/06/22 21:28:47
jest... idealny
-
karmel-itka
2012/06/24 00:54:50
jest... boski!
a, oszo這mi這 mnie... cudowny ;]
-
2012/07/04 14:29:46
Ule鎥o ten tort jest doskona造:) kawa i truskawki mniami:)
-
2012/07/17 06:59:01
Wygl康a rewelacyjnie ....
-
2012/08/26 17:33:30
Bardzo apetycznie wygl康a ciasto.
-
Go嗆: Renia, *.adsl.inetia.pl
2012/09/28 00:37:48
A jak to zrobi陰, z ten tort jest taki idealnie r闚ny, jest idealnie prosty, nie zakryzwiony, cyz lekko zaokr庵lony?




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...