Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

Ucierane ciasto na bazie mas豉 i jogurtu naturalnego, najlepiej g瘰tego greckiego. Zalet tego ciasta jest jego niebywa豉 wilgotno嗆, kt鏎 pot璕uje dodatek soczystych owoc闚. Smaczne jest ze 郵iwkami, morelami czy brzoskwiniami do wyboru. Zawarto嗆 jogurtu naturalnego w cie軼ie sprawia, 瞠 d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆 i dobrze smakuje nawet na nast瘼ny dzie. Jest to jedno z tych ciast, do kt鏎ego ch皻nie wracam, taka baza, kt鏎 modyfikuj w zale積o軼i od u篡tych dodatk闚, polecam.

Sk豉dniki na form o Ø 26 cm:

Ciasto ucierane:

  • 170 g mas豉
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 320 g m彗i pszennej
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, g瘰tego
  • 2 造瞠czki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

oraz:

  • 400 g 郵iwek, moreli lub brzoskwi
  • ½ 造瞠czki cynamonu
  • 2 造磬i cukru kryszta逝
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Form wysmarowa mas貫m, wysypa m彗. Piekarnik nagrza do 180蚓.

Jajka wybi do miski, doda jogurt oraz past z wanilii, roztrzepa r霩g do momentu zmieszania si sk豉dnik闚. W misie miksera umie軼i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, mi瘯kie mas這, cukier, s鏊 i wla p馧 szklanki roztrzepanych z jogurtem jajek. U篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej uciera ciasto do ca趾owitego po陰czenia si sk豉dnik闚, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywaj帷 ucierania dola stopniowo, w trzech turach pozosta貫 jajka miesza do czasu, gdy ciasto b璠zie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto przela do formy, wyr闚na. 奸iwki umy i obsuszy, pozbawi pestek i pokroi na mniejsze kawa趾i. Posypa owoce cukrem, cynamonem i wy這篡 na wierzch ciasta. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

wtorek, 28 sierpnia 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Madleine, *.adsl.inetia.pl
2012/08/28 13:31:00
Wyglada bosko :)
-
karmel-itka
2012/08/28 15:28:50
woow.
wygl康a pieknie.
ja niestety na jogurtowych zawsze mam zakalec xd
-
Go嗆: justka2712, *.chomiczowka.waw.pl
2012/08/28 23:49:14
A mi 郵inka cieknie na sam widok :)
-
2012/08/29 13:59:50
Ule鎥o wspania貫 ciasto ....takie proste, a efekt znakomity:)
-
Go嗆: , *.olsztyn.vectranet.pl
2012/09/20 11:29:49
upiek豉m i tak samo obawia豉m sie zakalca:) troszke wyszed zakalec ale to nic ciasto smaczne:) Ula fajny masz ten blog:) cz瘰to to zagladam:)
pozdrawiam serdecznie.
-
Go嗆: beatawg, *.nplay.net.pl
2012/09/22 15:56:39
genialne ciasto! upiek豉m i chwil po ostudzeniu p馧 blaszki nie ma;) polecam:)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...