Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Keks na bia趾ach z bor闚kami

keks na bia趾ach z bor闚kami

Puszysty keks o waniliowym smaku przygotowany z wykorzystaniem bia貫k, mas豉 i pe軟ego mleka. Przykryty spor ilo軼i owoc闚 bor闚ki ameryka雟kiej, kt鏎a nie opada na dno podczas pieczenia. Ucierane ciasto wykonane nieco odmienn technik, polegaj帷 na stopniowym dolewaniu p造nnych sk豉dnik闚 do mas豉 roztartego z m彗, bez ubijania bia貫k na pian. Ciasto, kt鏎e przygotujecie w kilka minut, szybko i bezproblemowo. Wa積e jest, aby sk豉dniki by造 w temperaturze pokojowej, szczeg鏊nie mas這. W przepisie podaj proporcje sk豉dnik闚 na dwie ma貫 keks闚ki, kt鏎e mo積a zamieni na jedn wi瘯sz.

Sk豉dniki na 2 formy 10cm x 20cm:

Ciasto ucierane:

  • 5 bia貫k
  • 180 ml mleka 3.2%
  • 1 造磬a pasty waniliowej
  • 315 g m彗i pszennej tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g mas豉
  • 250 g cukru drobnego do wypiek闚
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

oraz:

  • 300 g owoc闚 bor闚ki ameryka雟kiej
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru kryszta逝
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Formy na keks wysmarowa mas貫m, wysypa m彗. Piekarnik nagrza do 180蚓.

Bia趾a umie軼i w misce, dola mleko oraz past z wanilii, roztrzepa r霩g do momentu zmieszania si sk豉dnik闚. W misie miksera umie軼i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, mi瘯kie mas這, cukier, s鏊 i wla p馧 szklanki roztrzepanych z mlekiem bia貫k. U篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej uciera ciasto do ca趾owitego po陰czenia si sk豉dnik闚, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywaj帷 ucierania dola stopniowo, w trzech turach pozosta貫 bia趾o miesza do momentu, gdy ciasto b璠zie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto podzieli na 2 cz窷ci, przela do przygotowanych form, wyr闚na. Bor闚ki przebra, umy i obsuszy. Opr鏀zy owoce m彗 wymieszan z cukrem i wy這篡 na wierzch ciasta. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

keks na bia趾ach z bor闚kami

keks na bia趾ach z bor闚kami

鈔oda, 15 sierpnia 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/16 10:21:22
Nowy spos鏏 na bia趾a! Robi podobny keks na bia趾ach tle, 瞠 z bakaliami. Wersj z owocami zapisuj do ulubionych. Pozdrawiam.
-
2012/08/17 12:55:32
Ule鎥o pierwszy raz spotykam si z takim sposobem przyrz康zania ciasta ucieranego:). Keks wygl康a bardzo apetycznie:) pozdrawiam
-
Go嗆: beata, *.xdsl.centertel.pl
2012/08/17 22:03:08
Witam, a kiedy doajemy cukier ? Pozdrawiam
-
2012/08/18 21:18:34
Beata
Cukier dodajemy do m彗i i mas豉, ju dopisuj, dzi瘯uj:)
-
2012/08/23 19:45:47
Ciasto prezetuje si przepyszie Ulu, takie pulchniutkie jak puszek !:)
-
anetin
2013/06/25 19:18:36
witam, ciasto zrobi豉m z truskawkami i rabarbarem. Wysz這 bardzo smaczne i puszyste, po這wy ju nie ma ;) Na prawd fajny spos鏏 na bia趾a zalegaj帷e w zamra瘸lce :) Dzi瘯uj za inspiracj i pozdrawiam
-
2013/07/25 19:01:43
Ule鎥o upiek豉m ten keks, z tym, 瞠 zamieni豉m mas這 na olej (bo mi zabrak這 mas豉) .... wysz這 pyszne ...choc chyba olej spowodowa, ze by這 wilgotne, ale jednak lekko zapychaj帷e .... no i by這 mniej puchate ni na ma郵e .... ale jednak pyszne:) buziaki zasy豉m
-
Go嗆: ewelina, 178.218.226.*
2013/09/16 07:04:09
Mam zamro穎ne bia趾a, ale nie wiem w jakiej ilo軼i, 5 bia貫k to b璠zie 1/2 szkl czy wi璚ej?




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...