Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik staropolski - ciemny

piernik staropolski ciemny

Ju wiem, jaki piernik zago軼i w tym roku na moim 鈍i徠ecznym stole. My郵, 瞠 poszukiwania tego idealnego mog zako鎍zy i poprzesta na tym przepisie. Podobny prezentowa豉m Wam ju niedawno... lecz to, co jeszcze dodatkowo w tym poprawi豉m to kolor, kt鏎y wzmocni豉m spor ilo軼i kakao, kawy zbo穎wej i ciemnej czekolady. Zyska na tym i to bardzo. Zredukowa豉m tak瞠 ilo嗆 cukru, ze wzgl璠u na znaczn zawarto嗆 powide 郵iwkowych, kt鏎e same w sobie s wystarczaj帷o s這dkie. Piernik jest idealny, bardzo pierny, bogaty w naturalny ciemny mi鏚 gryczany i przyprawy korzenne. Mo積a go upiec przed samymi 鈍i皻ami. Nie wymaga d逝giego le瘸kowania, jest mi瘯ki ju na drugi dzie po upieczeniu i prze這瞠niu, gor帷o polecam.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

  • 400 g m彗i pszennej chlebowej typ 720
  • 150 g m彗i 篡tniej razowej typ 1850
  • 250 g miodu naturalnego gryczanego
  • ½szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g smalcu lub mas豉
  • ¾szklanki ma郵anki
  • 2 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3 przyprawy do piernika
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (np. Inki)
  • 3 p豉skie 造磬i ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • powid豉 郵iwkowe

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpu軼i mi鏚, cukier, mas這 lub smalec (ja u篡豉m smalcu), czekolad, ogrzewa do po陰czenia si sk豉dnik闚, nie gotowa. Przestudzi, doda kaw zbo穎w, kakao, przyprawy, s鏊, wymiesza. Ma郵ank przela do wi瘯szego naczynia, miski, doda sod i dok豉dnie rozmiesza. Wla do ciasta, doda jajka, wsypa przesian m彗 i bardzo dok豉dnie wymiesza. Przygotowane ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ch這dzie na dob.

Piekarnik nagrza do 180蚓.

Przygotowane ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa na cienki placek ok. 0.5 cm, g瘰to ponak逝wa widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone prze這篡 gor帷ymi powid豉mi 郵iwkowymi, obci捫y deseczk na kolejn dob.

Smacznego;)

piernik staropolski ciemny

鈔oda, 14 listopada 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: An-na, 31.178.125.*
2012/11/14 19:25:33
Podoba mi si bardzo i - zapisuj przepis! Musz go por闚na z piernikiem z ciasta dojrzewaj帷ego :)
-
2012/11/14 19:26:55
wygl康a bajecznie, do schrupania natychmiast:)
-
Go嗆: Goa, *.dynamic.chello.pl
2012/11/14 19:49:35
zaczyna si czas piernikowego szale雟twa:)
-
Go嗆: ewelina, 178.218.226.*
2012/11/14 21:30:24
jakie wymiary blaszki?
-
2012/11/14 22:02:40
S podane, 28cm x 35cm
-
mikimama
2012/11/15 07:36:11
Wspania造!
-
2012/11/15 12:31:37
Ule鎥o skoro ciasto stoi tylko do to musze sobie upiec ten piernik:) ...bo wyglada fantastycznie:) pozdrawiam
-
2012/11/15 20:56:05
Dla mnie wygl康a idealnie, ju wiem co b璠 piec niebawem :-), pozdrawiam serdecznie :).
-
morrigan23
2012/11/16 20:45:13
Pi瘯ny, chyba te si skusz :))
-
jelka1969
2012/11/19 14:55:24
A czy koniecznie musi by mi鏚 gryczany?
-
2012/11/19 15:52:07
Nie, mo瞠sz u篡 dowolnego naturalnego miodu, gryczany jednak nadaje ciastu bardziej zdecydowanego koloru.
-
6benek
2012/11/19 19:19:46
Dla mnie tak wygl康aj帷y piernik to piernik idealny
-
pieczarka_mysia
2012/11/22 09:00:20
Cudny piernik :)

Zapraszam do zabawy, zosta豉 nominowana! :)
pieczarkamysia.blox.pl/2012/11/Nominacja-do-Liebster-blog-award-2012-i-pytania.html
-
2013/01/18 19:28:18
Kolor ma pi瘯ny, a chcia這by si kawa貫k nadgry潭:)
-
2013/04/10 13:35:54
wszystko wygl康a tak pysznie!!
-
2013/04/10 13:37:12
mniam wszystko pewnie pyszne!!
-
gosiaa99
2013/07/20 03:17:34
Cudowny i ju widz po sk豉dnikami, ze bedzie mi smakowal.
P.s bardzo lubie twojego bloga i jak na razie nie zawiodlam sie na 瘸dnym przepisie.jutro robi bananowe poduszeczki-:) szkoda, ze tak d逝go ci nie ma ....mama nadzieje, ze nied逝go powrocisz z nowymi przepisami. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze wszystko u ciebie w porz康ku.
-
Go嗆: , *.aichi.ocn.ne.jp
2013/11/28 12:54:53
Piernik wygl康a wy鄉ienicie! Mam jedno pytanie, czy piernik b璠zie mi瘯ki r闚nie bez prze這瞠nia powid豉mi?
-
Go嗆: M., *.adsl.inetia.pl
2014/01/04 20:19:31
W te 安i皻a piernik wg Twojego przepisu go軼i u mnie na stole. W trakcie przygotowania kilkakrotnie mia豉m w徠pliwo軼i co z tego wyjdzie (pierwszy raz piek豉m piernik), najpierw odk豉daj帷 do嗆 p造nn mas w ch這dne miejsce nie potrafi豉m sobie wyobrazi jak b璠 j wa趾owa. Kolejne w徠pliwo軼i pojawi造 si przy pr鏏ie wyj璚ia masy z miski - prawie po豉ma豉m 造磬 i by豉m pewna, 瞠 albo czego nie doczyta豉m w przepisie, albo w nim czego brakuje. W ko鎍u po wyj璚iu ciasta i pr鏏ie wyczarowania 4 plack闚, zn闚 by豉m przera穎na tym, 瞠 po wyj璚iu ich z piekarnika b璠 mia豉 p豉skie prostok徠ne kamienie.
Ale...
...zaufa豉m Ci i dotrwa豉m do ko鎍a. Efekt -REWELACJA!!! Zapach piernika - ob喚dny, konsystencja ciasta - idealna, a smak - nie do opisania - czas si zatrzymuje i mo積a delektowa si do ostatniego okruszka.
Za umieszczenie przepisu dzi瘯uj, b璠 z niego z pewno軼i nie raz jeszcze korzysta. A swoje pow徠piewania opisuje, gdyby jaka duszyczka mia豉 podobne w徠pliwo軼i i zastanawia豉 si nad wyrzuceniem ciasta w diab造 zanim si upiecze (czego by豉m bliska kilkukrotnie). Dodam jeszcze, 瞠 u篡wa豉m m彗i 篡tniej razowej, kt鏎 pozbawi豉m cz窷ci otr瑿闚, pszennej tortowej i orkiszowej w proporcjach bli瞠j nieokre郵onych - zachowa豉m tylko og鏊n gramatur m彗 podan przez Ciebie.
Pozdrawiam
-
Go嗆: Marta, *.ipv4.supernova.orange.pl
2016/11/27 20:46:15
Witam pytanie do przepisu Ma郵anka + soda wymiesza doda do ciasta?? Czyli do masy czekoladowej?? Potem jajka i m彗? Czy ciasto nie b璠zie za zadkie i nie trzeba posypywac m彗? Dzi瘯uj za odpowied




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...