Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik staropolski (przepis II)

piernik staropolski

Ulepszony przepis na piernik staropolski, kt鏎y udaje si tak瞠 bez d逝giego czasu le瘸kowania. Wystarczy zarobi ciasto dob przed pieczeniem, aby m鏂 w nied逝gim czasie rozkoszowa si pachn帷ym od przypraw korzennych piernikiem. Sekretnym sk豉dnikiem przy酥ieszaj帷ym fermentacj ciasta piernikowego jest kwas mlekowy zawarty w ma郵ance, kt鏎ej u篡jemy do przygotowania. Ciasto, aby nabra這 bardziej wyra幡ego koloru i smaku wzbogaci豉m o kaw zbo穎w i ciemne kakao. Piernik prze這篡豉m kilkoma warstwami 郵iwkowego powid豉, kt鏎e przygotowuj z ma陰 ilo軼i cukru, polecam upiec jeszcze przed 鈍i皻ami.

Sk豉dniki:

  • 1 kg m彗i pszennej chlebowej
  • ½ kg miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru, z g鏎k
  • 250 g smalcu lub mas豉
  • 1 szklanka ma郵anki
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3-4 przyprawy do piernika
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (np. Inki)
  • 1 造磬a ciemnego kakao

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpu軼i mi鏚, cukier, mas這 lub smalec (ja u篡豉m smalcu), ogrzewa do po陰czenia si sk豉dnik闚, nie gotowa. Przestudzi, doda kaw zbo穎w, kakao, przyprawy, s鏊, wymiesza. Ma郵ank przela do wi瘯szego naczynia, miski, doda sod i dok豉dnie rozmiesza. Wla do ciasta, doda jajka, wsypa przesian m彗 i bardzo dok豉dnie wymiesza. Przygotowane ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ch這dzie na dob.

Piekarnik nagrza do 180蚓.

Przygotowane ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa na cienki placek ok. 0.5 cm, g瘰to ponak逝wa widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone prze這篡 gor帷ymi powid豉mi 郵iwkowymi, obci捫y deseczk na kolejn dob.

Smacznego;)

piernik staropolski

poniedzia貫k, 05 listopada 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/05 16:46:48
Taki piernik, przywo逝je wspomnienia z dzieci雟twa:)
-
mikimama
2012/11/05 17:50:32
Zapachnia這 鈍i皻ami i domem rodzinnym...
-
Go嗆: Justin Dorothy, *.tktelekom.pl
2012/11/05 18:22:30
Super wygl康a :) Ju nie mog si doczeka 鈍i徠... :)
-
2012/11/05 18:32:32
Fajnie, 瞠 jeste Ule鎥o .... co do piernika staropolskiego to jak mi nie podszed tak do ko鎍a ....ale o瞠 kiedy skusz si raz jeszcze ....mo瞠 zmieni mi si smaki:) ...jak narazie moim nr 1 jest piernik dla cierpliwych:) pozdrawiam ciep這
-
karmel-itka
2012/11/05 19:14:23
這o.. ju sam wygl康a to rozkosz,a co dopiero smak!
pyszno軼i :]
-
ilovebake.pl
2012/11/05 19:14:57
M鎩 w豉郾ie le瘸kuje w lod闚ce i "modle si", aby wyszed tak pi瘯ny jak Tw鎩 :)
-
Go嗆: dorothy, *.opaltelecom.net
2012/11/05 19:37:05
Uwielbiam ten piernik! Cudowne zdj璚ia:)

P.S. Jakiej lustrzanki u篡wasz?
-
2012/11/05 20:44:00
dorothy,
Nikon d90 z macro obiektywem
-
majanaboxing
2012/11/05 22:14:23
Niesamowity przepis! O takim nie s造sza豉m. Podoba mi si i zdjecia cudne. Pozdrawiam:)
-
2012/11/06 10:24:17
U mnie ju zapachnia這 tym piernikiem!
Bardzo fajny przepis! Ch皻nie z niego skorzystam.
Jedn dob w oczekiwaniu na ciasto jako wytrzymam :D
-
kuchcikowo
2012/11/06 12:31:37
Pi瘯ny ten piernik. Zapisuj przepis i moze si uda zrobi na 鈍ieta.
-
2012/11/07 22:34:09
Zapisuj sobie przepis, b璠zie jak znalaz przed 鈍i皻ami. Pi瘯ne zdj璚ia, cudowny przepis :) Dzi瘯uje za inspiracj, powoli zbieram ksi捫eczk przed鈍i徠eczn
-
mariola1903
2012/11/29 00:15:30
Musz wypr鏏owa wygl康a przepysznie, pozdrawiam
-
Go嗆: ja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/22 16:26:23
Witam, ciasto zrobione, ale jest rzadkie strasznie, mam nadziej, 瞠 po tej dobie b璠zie twardsze? czy tak si stanie wg Pani? Czy gdyby ju dzisiaj sta這 si twarde mog upiec placki, czy chodzi o t dob by sk豉dniki si przegryz造, po陰czy造?Z g鏎y dzi瘯uj za odpowied.Pozdrawiam
-
2012/12/23 10:20:13
Po dobie ciasto powinno bez problemu da si wa趾owa, mo積a podsypywa m彗 podczas wa趾owania.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...