Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Tarte Tatin (przepis II)

tarte tatin

Z這ciste jab趾a, oblane s這dkim karmelowym sosem na kruchym spodzie. Odwr鏂ona, francuska tarta, kt鏎 musicie upiec. Jab趾a najlepsze b璠 twarde i kwa郾e np. anton闚ka lub szara reneta. Przygotowanie tej smacznej tarty nie jest skomplikowane ani bardzo czasoch這nne. Ciasto kruche mo積a zrobi sobie wcze郾iej i przechowywa w lod闚ce, co bardzo u豉twia prac. Jab趾a po obraniu i wydr捫eniu gniazd nasiennych obsma瘸m z ka盥ej strony w karmelu, co powoduje, 瞠 s mi瘯sze i o wiele wi璚ej mie軼i mi si ich w naczyniu do zapiekania. Poza tym s bardziej "plastyczne" przez co u這瞠nie 豉dnego rz璠u jab貫k jest prostsze, polecam!

Sk豉dniki na form o Ø 26cm:

Ciasto p馧kruche:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 4 g soli
  • 20 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 15 g zimnej wody

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda s鏊, cukier, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na tzw. "mokry piasek". Jajka rozmiesza z zimn wod, lekko ubi widelcem, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i wyrobi ciasto.

Wyrobione ciasto umie軼i mi璠zy dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozp豉szczy i wstawi na godzin do lod闚ki.

Jab趾a w karmelu:

Nadzienie:

  • 8-9 jab貫k (anton闚ka, szara reneta)
  • 1 造瞠czka cynamonu

Jab趾a obra, oczy軼i z gniazd nasiennych i przekroi na 獞iartki.

Karmel:

  • 220 g cukru kryszta逝
  • 30 g mas豉

Patelni o grubym dnie postawi na 鈔ednim ogniu, wsypa niewielk cz窷 cukru (2-3 造磬i), podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia si cukru. Dosypa kolejne 2 造磬i cukru i trzymaj帷 patelni za r帷zk przechyla j w ka盥 stron tak, aby cukier karmelizowa si r闚nomiernie, nie miesza 造磬. Czynno嗆 powtarza do momentu wsypania ostatniej porcji cukru. Na ko鎍u doda mas這 i mieszaj帷 (na tym etapie mo瞠 by 造磬) doprowadzi do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Na gor帷y karmel wy這篡 獞iartki jab貫k, posypa cynamonem i obsma瘸 partiami na z這ry kolor, po ok. 1 min. z ka盥ej strony. Jab趾a musz pozosta w ca這軼i, nie mog si rozpa嗆. Obsma穎ne jab趾a uk豉da w formie, pola pozosta造m karmelem.

Ciasto rozwa趾owa, ponak逝wa i wy這篡 na przestudzone jab趾a, zaginaj帷 brzegi ciasta do 鈔odka. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180蚓, piec 45 minut, do czasu zarumienienia si ciasta.

Upieczon tart lekko przestudzi i odwr鏂i na pater (ostro積ie - gor帷y sok), podawa ciep陰.

tarte tatin

tarte tatin

tarte tatin

poniedzia貫k, 12 listopada 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/11/12 17:43:49
Nigdy jej nie robi豉m, a tak kusi u Ciebie. :)
-
Go嗆: mismakuje, 46.31.32.*
2012/11/12 18:43:09
安ietny przepis - ju niemal czuj ten zapach... i jak zawsze przepi瘯ne zdj璚ia :). Pozdrawiam.
-
2012/11/12 18:54:26
Bardzo dzi瘯uj, pozdrawiam;)
-
mikimama
2012/11/13 07:10:45
Fantastyczna!
-
2012/11/13 11:38:06
Wygl康a po prostu zjawiskowo:) pozdrawiam Ule鎥o:)
-
fantazjemagdyk
2012/11/14 18:37:30
wygl康a cudownie, a 郵inka cieknie :)
-
2012/11/14 18:59:35
Zjad豉bym kawa貫k tej tarty, niedawno te robi豉m, z przepisu Pascala(kuchnia lidla), do tego lody, pyszno軼i:)
-
6benek
2012/11/25 09:49:39
Ju samo zdj璚ie robi niesamowite wra瞠nie. Pi瘯nie wykonane
-
ilenia
2013/01/24 11:08:04
To jedno z ciast na wiecznej i nieko鎍z帷ej si li軼ie "do zrobienia" :) mam dodatkow motywacj teraz




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...