Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 10 grudnia 2012

tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort, o kt鏎ym powiedziane zosta這 ju wiele i wielu z Was mia這 okazj go pr鏏owa. To po陰czenie s這dkiej, chrupi帷ej z zewn徠rz bezy i kremu bakaliowego na bazie serka mascarpone i 鄉ietanki krem闚ki. W smaku nie przypomina 瘸dnego innego tortu dlatego, aby sprawdzi jak smakuje trzeba go upiec, polecam. Przepis cytuj za autork - Margarytk.

Sk豉dniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 bia貫k, w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 造磬i cukru demerara
  • 1 造瞠czka bia貫go octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli

Pieczenie bezy zacz望 od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23 cm 鈔ednicy) odrysowa dwa ko豉, papier u這篡 na blaszkach. Daktyle do bezy pokroi na ma貫 kawa趾i. Piekarnik nagrza do 180ºC.

Bia趾a wla do suchej miski, wsypa szczypt soli. Ubi na sztywn pian, doda 1 造瞠czk octu, a nast瘼nie wsypywa po 1 造盧e cukru, ca造 czas miksuj帷. Gdy ju ca造 cukier znajdzie si w misce ubija do chwili, a masa zacznie b造szcze. Doda pokrojone daktyle, wymiesza, podzieli na dwie cz窷ci i wy這篡 na przygotowany papier.

Wstawi do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po oko這 5 minutach zmniejszy temperatur do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna si lekko przyrumieni i delikatnie pop瘯a. Wy陰czy piekarnik, uchyli drzwiczki i zostawi na kilka godzin lub na ca陰 noc do wystygni璚ia.

Sk豉dniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 150 g masy karmelowej z puszki (dulce de leche)
  • p馧 szklanki orzech闚 w這skich
  • 10 daktyli

Orzechy i daktyle posieka na ma貫 kawa趾i.

Do jednej miski w這篡 serek mascarpone i mas karmelow, wymiesza 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubi 鄉ietan, pod koniec ubijania dodaj帷 1 造磬 cukru pudru. Obie masy delikatnie po陰czy (鄉ietan dodaj帷 do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypa posiekane bakalie, wymiesza.

Na jednym kr捫ku bezy r闚nomiernie rozprowadzi przygotowany krem, przykry drugim kr捫kiem. Ca這嗆 posypa cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorowa 鈔odek daktylami i orzechami.

Smacznego :)

* Tym razem bez przekroju tortu. Nie zd捫y豉m zrobi, ale szykuje si powt鏎ka, wi璚 dodam zdj璚ie:)

tort dacquoise z orzechami i daktylami

Zapraszam do lektury artyku逝 o moim blogu i o mnie na 豉mach portalu Hello Zdrowie. Pisz o babcinym placku z jab趾ami, niezast徙ionym kuchennym pomocniku i czekoladowym sposobie na jesienn chandr, zapraszam i polecam!

czekoladowy krem z rumem

12:06, urszula_d73
Link Komentarze (3) »
poniedzia貫k, 03 grudnia 2012

konfitura z czerwonej cebuli

Karmelizowana czerwona cebula w postaci konfitury. Przygotowana z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina, miodu i mas豉, to i軼ie 鈍i徠eczna propozycja. Aromatyczna i dosy s這dka, b璠zie idealnym dodatkiem do pieczonych mi瘰, kruchych tart czy sa豉tek. Idealnie komponuje si z serami, szczeg鏊nie wyra幡ymi w smaku tj. gorgonzola czy kozi, polecam.

Sk豉dniki na ½ litra:

  • o.5 kg czerwonej cebuli
  • 1 szklanka wody
  • 75 g mas豉
  • 120 g miodu naturalnego
  • 0.5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • s鏊 do smaku
  • 1 造磬a octu winnego lub soku z cytryny

Wykonanie:

Cebul obra i pokroi w p馧plasterki. Podsma篡 na ma郵e nie rumieni帷, doda mi鏚. Gdy cebula b璠zie delikatnie podsma穎na, doda s鏊, wod, ocet i wino. Dusi, a wi瘯szo嗆 wody i wina wyparuje a cebula b璠zie mi瘯ka. Zdj望 z ognia i odstawi do wystygni璚ia.Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

konfitura z czerwonej cebuli

czwartek, 22 listopada 2012

pierniki glazurowane

Pierniczki te s wyj徠kowo proste do przygotowania i zrobienie ich nie zajmuje du穎 czasu. Wykonane s z ciasta bez dodatku t逝szczu a jedynie na g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietanie. Sk豉dniki znajd si w ka盥ej lod闚ce, nie potrzebujemy wyszukanych produkt闚. Po upieczeniu, jeszcze ciep貫 s bardzo mi瘯kie, p騧niej nieco twardniej. Odzyskuj sw wilgo po ca趾owitym zanurzeniu w cytrynowym lukrze. Polukrowane, przechowywane w szczelnym pojemniku, z ka盥ym kolejnym dniem staj si lepsze.

Sk豉dniki na 20 sztuk:

  • 130 g kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • ½ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • 1 造磬a kakao
  • 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 造磬i domowej
  • 330 g m彗i pszennej

Piekarnik nagrza do 200蚓.

W misie miksera umie軼i 鄉ietan, cukier, jajko i sod oczyszczon, rozmiesza zawarto嗆 do momentu rozpuszczenia si cukru, mo積a to zrobi mikserem lub r璚znie za pomoc r霩gi. Doda pozosta貫 sk豉dniki: sk鏎k z cytryny, kakao, przypraw do piernika i przesian m彗, wymiesza. Ciasto b璠zie dosy klej帷e. Zwil穎nymi w zimnej wodzie d這闓i formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da je na blasze wy軼ielonej papierem do pieczenia.

Pierniki wstawi do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciep貫 polukrowa, zanurzaj帷 je w ca這軼i do lukru.

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

Wymiesza do uzyskania niezbyt g瘰tego lukru.

pierniki glazurowane

鈔oda, 14 listopada 2012

piernik staropolski ciemny

Ju wiem, jaki piernik zago軼i w tym roku na moim 鈍i徠ecznym stole. My郵, 瞠 poszukiwania tego idealnego mog zako鎍zy i poprzesta na tym przepisie. Podobny prezentowa豉m Wam ju niedawno... lecz to, co jeszcze dodatkowo w tym poprawi豉m to kolor, kt鏎y wzmocni豉m spor ilo軼i kakao, kawy zbo穎wej i ciemnej czekolady. Zyska na tym i to bardzo. Zredukowa豉m tak瞠 ilo嗆 cukru, ze wzgl璠u na znaczn zawarto嗆 powide 郵iwkowych, kt鏎e same w sobie s wystarczaj帷o s這dkie. Piernik jest idealny, bardzo pierny, bogaty w naturalny ciemny mi鏚 gryczany i przyprawy korzenne. Mo積a go upiec przed samymi 鈍i皻ami. Nie wymaga d逝giego le瘸kowania, jest mi瘯ki ju na drugi dzie po upieczeniu i prze這瞠niu, gor帷o polecam.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

  • 400 g m彗i pszennej chlebowej typ 720
  • 150 g m彗i 篡tniej razowej typ 1850
  • 250 g miodu naturalnego gryczanego
  • ½szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g smalcu lub mas豉
  • ¾szklanki ma郵anki
  • 2 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3 przyprawy do piernika
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (np. Inki)
  • 3 p豉skie 造磬i ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • powid豉 郵iwkowe

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpu軼i mi鏚, cukier, mas這 lub smalec (ja u篡豉m smalcu), czekolad, ogrzewa do po陰czenia si sk豉dnik闚, nie gotowa. Przestudzi, doda kaw zbo穎w, kakao, przyprawy, s鏊, wymiesza. Ma郵ank przela do wi瘯szego naczynia, miski, doda sod i dok豉dnie rozmiesza. Wla do ciasta, doda jajka, wsypa przesian m彗 i bardzo dok豉dnie wymiesza. Przygotowane ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ch這dzie na dob.

Piekarnik nagrza do 180蚓.

Przygotowane ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa na cienki placek ok. 0.5 cm, g瘰to ponak逝wa widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone prze這篡 gor帷ymi powid豉mi 郵iwkowymi, obci捫y deseczk na kolejn dob.

Smacznego;)

piernik staropolski ciemny

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 60
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...