Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
sobota, 30 stycznia 2010

Cudownie kruche babeczki a w 鈔odku jab趾a obtoczone s這dkim karmelem, ca這嗆 opr鏀zona cukrem pudrem z cynamonem. To po陰czenie spodoba si wszystkimtym, kt鏎zy lubi jab趾a,bynajmniej u nas nie by這 nikogo, kto powiedzia豚y, nie ja dzi瘯uj. Babeczki znikn窸y ze sto逝 momentalnie, zapraszam do spr鏏owania.

Sk豉dniki na 6 sztuk:

Ciasto

  • 185 g m彗i krupczatki
  • 125 g mas豉
  • 60 g cukru pudru

Wykonanie tego ciasta opisuj tutaj.

Karmelowe jab趾a

  • 3 jab趾a
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 造磬a oleju
  • cynamon
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Jab趾a obra, wydr捫yi pokroi w 鏀emki. Cukier roztopi na z這ty kolorna patelni wysmarowanej olejem, bardzo ostro積ie w這篡 jab趾a i sma篡 3 minuty. W wystudzone babeczki na這篡 jab趾a, opr鏀zy cukrem pudrem i cynamonem.

Smacznego:)

pi徠ek, 29 stycznia 2010

Czasem zakup nowych foremek mo瞠 sta si inspiracj do powstania ciekawego deseru, tak by這 w tym przypadku. Ma貫 tarty zrobi豉m z ciasta kruchego, kt鏎e zawsze si udaje a kluczem do sukcesu jest prosta proporcja, 3:2:1, z czego 3 cz窷cito m彗a, 2 cz窷cito t逝szcz, a 1 cz窷to cukier. Ciasto takie wykorzystuj do r騜nych wypiek闚, jest podstaw do kruchych blat闚, ciastek czy tarty. Polecam gor帷o, dzisiejsza propozycja to mini tarta z budyniem.

Sk豉dniki:

  • 375 g m彗i krupczatki
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 125 g cukru pudru
  • 1 gotowy budy z torebki, u mnie waniliowy
  • do dekoracji gotowa masa karmelowa z puszki

Wykonanie:

M彗 posieka na stolnicy no瞠m z mas貫m i cukrem, zagnie嗆 szybko ciasto i sch這dzi minimum 30 min w lod闚ce.

Szybszym sposobem jest zrobienie ciasta w malakserze, wszystkie sk豉dniki umieszczamy w misiemalaksera, (mas這 pokrojone w drobniejsz kostk) i w陰czamy na dos這wnie kilka sekund, tak rozdrobnione sk豉dniki w konsystencji przypominaj帷e piasek wyk豉damy na stolnic i zagniatamy ciasto, kt鏎e te trzeba sch這dzi.

Foremki wylepiamy rozwa趾owanym ciastem, nak逝wamy widelcem ipieczemy 5-7 minut do uzyskania z這tawego koloru. Gotowe, przestudzone tarty nape軟iamy jeszcze ciep造m budyniem i dekorujemy. Smacznego:)

Tagi: budy kajmak
10:52, urszula_d73 , ma貫 wypieki
Link Komentarze (1) »
poniedzia貫k, 25 stycznia 2010

Ciep造, czekoladowy biszkopt w fili瘸nce i to w 3 minuty, czy to mo磧iwe? Tak, a do tego zaskakuj帷e jest jego wykonanie i pieczenie. Wystarczy wszystkie sk豉dniki wymiesza widelcem i wstawi na 3 minuty do mikrofal闚ki. S這dki, szybkideser do popo逝dniowej kawki, polecam. Przepis ze strony Julii.

Sk豉dniki na jedn porcj:

  • 1 jajko
  • 2 造磬i cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 3 造磬i oleju ro郵innego
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 4 造磬i mleka
  • 1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kropelk esencji waniliowej (doda豉m ju od siebie)

Wykonanie:

Jajko wbi do miseczki, za pomoc widelca lub r霩gi ubija dosypuj帷 cukier, nast瘼nie doda kakao, mleko, olej i dalej rozciera. Na ko鎍u wmiesza m彗 z proszkiem do pieczenia i dla zapachu doda esencji. Z tej porcji wysz造 mi 2 ma貫 fili瘸nki, ciasto nabiera do po這wy bo ro郾ie. Wstawi do mikrofal闚ki na 3 minuty i gotowe. Opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Tagi: kakao
18:11, urszula_d73 , ma貫 wypieki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 stycznia 2010

Chleb z du膨 ilo軼i s這necznika na zakwasie, bez dodatku dro盥篡. Wi瘯sz cz窷 m彗i stanowi m彗a 篡tnia, a tylko niewielki dodatek to m彗a orkiszowa. Chleb jest wilgotny i d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, polecam do wypr鏏owania.

Sk豉dniki:

Zaczyn

  • 65 g zakwasu 篡tniego
  • 220 g wody
  • 210 g m彗i 篡tniej typ 1400

Ciasto

  • ca造 zaczyn
  • 280 g wody
  • 1 造瞠czka soli
  • 2 造瞠czki cukru
  • 290 g m彗i 篡tniej typ 720
  • 140 g m彗i bia貫j orkiszowej
  • 70 g s這necznika

Wykonanie:

Sk豉dniki zaczynu wymiesza i zostawi do przefermentowania na 16-18 godzin, po tym czasie do這篡 reszt sk豉dnik闚 i za pomoc haka do wyrabiania ciasta zamiesi ciasto, b璠zie dosyklej帷e. Wyrabiaprzez 5 minut i prze這篡 do foremki, pozostawi do wyro郾i璚ia na 3 godziny do podwojenia obj皻o軼i. Piec w 210蚓przez 45 minut,studzina kratce.

wtorek, 19 stycznia 2010

Moja dzisiejsza propozycja to ciasto bardzo aromatyczne, wilgotne w smakumocno cytrynowe, wr璚z orze德iaj帷e, spodoba si wszystkim tym, kt鏎zy lubi owocowe smaki. Nam przypad這 do gustu i na pewno b璠 do niego wraca. Propozycja z tej strony, polecam.

Sk豉dniki na ciasto:

  • 4 ca貫 jajka
  • 250 g mas豉 lub margaryny (ja u篡豉m margaryny)
  • 250 g cukru
  • 300 g m彗i
  • 2 造磬i jogurtu naturalnego
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • sk鏎ka starta z 1 cytryny

Sk豉dniki na polew jogurtow:

  • 150 ml wody
  • 50 g cukru
  • 2 造磬i jogurtu
  • 2 造磬i soku z cytryny

Wykonanie:

Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem, doda mi瘯k margaryn, nast瘼nie wsypa m彗 przesian z proszkiem do pieczenia, sk鏎k z cytrynystart na drobnych oczkach, jogurt,dola sok z cytryny i na wolnych obrotach miksera wymiesza wszystkie sk豉dniki.

Piekarnik nagrza do 180蚓, form wysmarowa margaryn, wysypa bu趾 tart i prze這篡 ciasto, piec ok. 45-50 minut, sprawdzi patyczkiem sucho嗆 ciasta przed wyj璚iem.

Podczas pieczenia ciasta mamy czas na przygotowanie polewy jogurtowej, wod zagotowa z cukrem i z sokiem cytrynowym, pogotowa do odparowania po這wy, powsta造 gor帷y syrop po陰czy z jogurtem i pola przestudzone ciasto.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...