Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
niedziela, 30 stycznia 2011

Strucla idealna na 郾iadanie, mi璚iutka i s這dka, przepi瘯nie pachn帷a dro盥瘸mi. Ciasto zarabia si bardzo 豉two i przyjemnie, najlepiej smakuje z powid貫m 郵iwkowym lub innym g瘰tym d瞠mem. Nie ukrywam, 瞠 najlepsza jest jeszcze ciep豉, chocia na drugi dzie pozostaje nadal wilgotna i pyszna, nale篡 tylko pami皻a, aby po ca趾owitym wystudzeniu zabezpieczy strucl przed wysuszeniem, mo積a w這篡 j do papierowej torebki, polecam! Przepis Wydawnictwa Exlibris "Kuchnia Polska Tradycyjna", przepis Marzenny Kasprzyckiej, nieznacznie zmodyfikowany.

Sk豉dniki:

  • 600 g m彗i pszennej
  • 20 g dro盥篡 instant
  • 8 造瞠k klarowanego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 2 jajka
  • 8 造瞠k cukru
  • 10-12 造瞠k ciep貫go mleka
  • esencja waniliowa
  • ulubiony d瞠m lub powid豉 郵iwkowe

Wykonanie:

Ca貫 jajka plus 鄴速ka utrze z cukrem na puszysty, bia造 krem. M彗 przesia, doda do utartych jajek, razem z pozosta造mi sk豉dnikami, mlekiem, dro盥瘸mi i mas貫m, oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. Zagnie嗆 ciasto, przenie嗆 na podsypany niewielk ilo軼i m彗i blat roboczy i wyrobi elastyczne ciasto.

Rozwa趾owa w prostok徠, posmarowa cienko powid貫m i zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Foremk wysmarowa mas貫m, przenie嗆 strucl i u這篡 z陰czeniem do do逝, przykry wilgotn 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia, musi podwoi swoj obj皻o嗆, wcze郾iej nie piec, poniewa mo瞠 pop瘯a. Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 30-40 minut, po 10 minutach przykry wierzch ciasta foli aluminiow, aby si nadmiernie nie przypiek.

Smacznego;-)

sobota, 29 stycznia 2011

Smaczny chleb z m彗i pszennej na 篡tnim zakwasie, o zwartym mi捫szu, rustykalnej sk鏎ce grubo obsypanej m彗. Pachn帷y jak zawsze przepi瘯nie, bo chleby z w豉snego wypieku mi璠zy innymi, dlatego wszyscy tak bardzo lubimy, a smak? jak zwykle najlepszy..., polecam, upieczenie go nie jest takie trudne!

Sk豉dniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu 篡tniego
  • 380 g ciep貫go mleka
  • 190 g m彗i pszennej typ 1850
  • 450 g m彗i pszennej typ 650
  • 15 g soli morskiej
  • 20 g cukru
  • ¼ 造瞠czki dro盥篡 instant

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki odwa篡 i umie軼i w misce miksera, wyrabia na pierwszym biegu do momentu, a ciasto chlebowe zacznie odstawa od brzeg闚 miski. Wyrobione ciasto uformowa w kul i prze這篡 do nat逝szczonej miseczki, nakry 軼iereczk i pozostawi do wyro郾i璚ia na 2 godziny, w mi璠zyczasie trzykrotnie ciasto prze這篡.

Wyro郾i皻e ciasto umie軼i w koszu rozrostowym, dobrze wysypanym m彗, nakry i odstawi do momentu podwojenia obj皻o軼i, u mnie kolejne 2 godziny. Piec z par w temperaturze 220蚓 przez 10 minut, zmniejszy temperatur do 180蚓 i dopiec jeszcze przez 30 minut, studzi na kratce.

Smacznego;)

czwartek, 27 stycznia 2011

Ciasta ucierane to jedne z najmniej skomplikowanych w wykonaniu, dlatego chcia豉bym Was dzisiaj nam闚i na spr鏏owanie ciekawego keksu, pe軟ego rodzynek, naprawd ich ilo嗆 w tym cie軼ie jest imponuj帷a. Ciasto wspaniale wyrasta z charakterystycznym p瘯ni璚iem i smakuje wybornie. Przepis oryginalny, polecam.

Sk豉dniki na 1 form 10 x 20 cm:

  • 175 g mas豉
  • 175 g drobnego cukru do wypiek闚*
  • 3 jajka
  • 175 g rodzynek
  • 240 g maki pszennej
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze na bia造 krem z cukrem, wbija do masy po jednym jajku, za ka盥ym razem chwilk miksuj帷. Rodzynki sparzy wrz徠kiem, dobrze ods帷zy z nadmiaru wody, obsuszy, doda do ciasta. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, wsypa do ciasta i delikatnie na najni窺zych obrotach miksera ca這嗆 wymiesza, doda esencj.

Form na keks wysmarowa mas貫m i delikatnie obsypa m彗, prze這篡 gotowe ciasto, wyr闚na powierzchni, 這patk zwil穎n w wodzie zrobi przez 鈔odek naci璚ie,wzd逝 kt鏎ego p瘯nie ciasto podczas wyrastania, piec 80 minut w piekarniku nagrzanym do 150蚓 z termobiegiem, lub 160蚓 bez termoobiegu, ciasto po upieczeniu wystudzi na kratce, opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;-)

*- nast瘼nym razem dam o 50g mniej cukru, keks jest dosy s這dki.

wtorek, 25 stycznia 2011

Ciastkami tymi mo積a bez wyrzut闚 sumienia zajada si o ka盥ej porze dnia. Na 郾iadanie b璠 wy鄉ienite posmarowane 造瞠czk ulubionych konfitur, a na podwieczorek pokruszone do jogurtu z dodatkiem 鈍ie篡ch owoc闚, dodadz nam energii na reszt dnia. Mo積a je, tak瞠 wykorzysta jako baz spodu do sernika, b璠zie wtedy nie tylko pyszny, ale r闚nie bardzo zdrowy, jak widzicie sposob闚 na wykorzystanie ich jest naprawd wiele, wszystko zale篡 od Was, gor帷o polecam, przepis z tej strony.

Sk豉dniki na 25 sztuk:

  • 280 g m彗i pszennej pe軟oziarnistej typ 1850
  • 60 g m彗i kukurydzianej
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g mas豉 (mocno sch這dzonego)
  • szczypta soli
  • 80 ml lodowatej wody

Wykonanie:

M彗 pszenn, kukurydzian, cukier, s鏊 i bardzo dobrze sch這dzone mas這 rozdrobni w blenderze do momentu, gdy powstanie sypka kruszonka. Kruszonk przesypa do miski, dola wod i zagnie嗆 ciasto, sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa na 3-4 mm, ostrym d逝gim no瞠m ci望 ciasto w prostok徠y 5x8 cm. Piekarnik rozgrza do 180蚓 z termoobiegiem, ciastka uk豉da na blaszce wy這穎nej pergaminem i piec w zale積o軼i od grubo軼i 13-15 minut.

Smacznego;)

poniedzia貫k, 24 stycznia 2011

Ciasto, kt鏎e ju samym wygl康em zach璚a, aby si璕n望 po kawa貫czek, pe軟e banan闚. Jest niesamowicie aromatyczne i zdecydowanie kaloryczne, ale tak ju jest, 瞠 to, co dobre, niekoniecznie pozbawione jest kalorii. Mimo wszystko warto czasem zaszale. Ciasto upiek豉m w tortownicy o Ø 26 cm, ale mo積a je te przygotowa w prostok徠nej formie, tak jak w oryginalnym przepisie z tej strony. Zmodyfikowa豉m, tak瞠 ilo嗆 u篡tego cukru, da豉m zdecydowanie mniej, polecam!

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 5 jajek (bia趾a i 鄴速ka oddzielnie)
  • 120 g cukru
  • 125 ml oleju ro郵innego
  • 125 ml ciep貫j wody
  • 200 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i ciemnego kakao

Krem budyniowy:

  • 1 budy waniliowy 40g
  • ½ litra mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mas豉
  • 4 造磬i rumu

Polewa czekoladowa:

  • 3 造磬i kakao
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 6 造瞠k mleka
  • 50 g mas豉

Kakao, cukier i mleko wymiesza, zagotowa, zdj望 z ognia doda mas這 i wymiesza. Polew lekko przestudzi i udekorowa ciasto.

Dodatkowo:

  • 7 banan闚

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, zmiksowa i ca這嗆 bardzo delikatnie wymiesza z przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i kakao.

Budy ugotowa w/g przepisu na opakowaniu, bez cukru, wystudzi i utrze na puszysty krem z dodatkiem mas豉, doda cukier puder i rum.

Piekarnik nagrza do 170蚓, wstawi ciasto, piec 25 minut, po przestudzeniu u這篡 na wierzchu banany, kt鏎e przykry mas. Udekorowa polew czekoladow.

Smacznego;-)

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...