Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
wtorek, 31 stycznia 2012

sernik cytrynowy

Delikatny sernik z wyra幡ie wyczuwaln cytrynow nut. Najlepszy z twarogu zmielonego samodzielnie, wiaderkowy w tym przepisie si nie sprawdzi. Wierzch to krem cytrynowy, kt鏎y znany jest bardziej pod nazw lemon curd. Lekki, owocowy i troszk kwa郾y, ale wart wypr鏏owania. Lemon curd mo積a kupi gotowy lub przygotowa samemu, jest prosty do zrobienia i o wiele lepszy od kupnego. Ilo嗆 u篡tego w nim cukru jest kwesti indywidualn i proponuj doda go wed逝g w豉snego gustu, gor帷o polecam.

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, trzykrotnie zmielonego
  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru pudru
  • 80 g skrobi ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe w proszku, bez cukru
  • 2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 1 szklanka mleka 3.2%
  • sok z 1 cytryny
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego

Wszystkie sk豉dniki wymiesza kr鏒ko miksuj帷 w malakserze. Piekarnik nagrza do 170蚓, grzanie doln i g鏎n grza趾, tortownic o Ø 25 cm, wy這篡 papierem do pieczenia, nat逝軼i mas貫m i wy這篡 mas twarogow, piec 50 minut, ca趾owicie wystudzi.

Krem cytrynowy (lemon curd):

  • 150 ml soku cytrynowego, z 3-4 sztuk cytryn
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • 150-200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 造磬a skrobi kukurydzianej, z g鏎k
  • 100 g mas豉

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w garnku o grubym dnie, ci庵le mieszaj帷 podgrzewa do zg瘰tnienia, zdj望 z ognia lekko przestudzi i wy這篡 na sernik, wstawi na noc do lod闚ki.

sernik cytrynowy

czwartek, 26 stycznia 2012

tort kokosowy

Mega kokosowy z delikatnym truskawkowym kremem na bazie bitej 鄉ietany i kremu budyniowego (patissiere). Wykorzysta豉m do niego zamro穎ny mus truskawkowy ze 鈍ie篡ch truskawek i kilka 造瞠k konfitury truskawkowej. Tort upiek豉m z du膨 ilo軼i wi鏎k闚 kokosowych z dodatkiem kaszki manny i bu趾i tartej, kt鏎y po wystudzeniu bez problemu mo積a by這 przekroi na cie雟ze blaty. Ca這嗆 obsypana wi鏎kami kokosowymi, smakowa豉 jak letni koktajl truskawkowy, polecam.

Ciasto kokosowe:

  • 400 g bia貫k jaja kurzego (oko這 12 sztuk)
  • 330 g cukru
  • 300 g wi鏎ek kokosowych
  • 5 造瞠k kaszy manny
  • 5 造瞠k bu趾i tartej
  • 125 ml mleka
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego

Do bia貫k doda cukier, lekko podgrza do 40蚓, przela do misy miksera i ubi na sztywn pian na najwy窺zych obrotach miksera. Wi鏎ki kokosowe doda do bia貫k razem z bu趾 tart, kasz mann, proszkiem do pieczenia, ekstraktem waniliowym, wla mleko i delikatnie wymiesza 這patk silikonow.

Tortownic o Ø 25 cm, wy這篡 papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Wysmarowa mas貫m i prze這篡 ciasto, wyr闚na powierzchni. Piekarnik nagrza do 170蚓, piec 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroi 2 razy, na trzy blaty.

Krem budyniowy (patissiere):

  • 300 ml mleka 3.2%
  • 5 鄴速ek
  • 90 g cukru
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • ½ laski wanilii lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

草速ka utrze z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem, doda skrobi kukurydzian, wymiesza. Mleko zagotowa, dodaj帷 ziarenka z po這wy wanilii, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w do 鄴速ek, wymiesza, a nast瘼nie zahartowane 鄴速ka przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

Krem truskawkowy:

  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%, 36%
  • 500 g kremu budyniowego (przepis powy瞠j)
  • 200 ml musu truskawkowego
  • 15 g 瞠latyny w p豉tkach
  • 50 g cukru pudru, lub do smaku
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

疾latyn namoczy w zimnej wodzie, dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Kilka 造瞠k kremu budyniowego podgrza w mikrofal闚ce, doda odci郾i皻 瞠latyn, wymiesza i po陰czy z pozosta造m, zimnym kremem, doda mus truskawkowy. Krem budyniowy po陰czy z ubit 鄉ietank, delikatnie mieszaj帷 這patk.

Dodatkowo:

  • 5-6 造瞠k rumu, do nas帷zenia
  • wi鏎ki kokosowe, do dekoracji
  • kilka 造瞠k konfitury truskawkowej

Przekrojone blaty nas帷zy rumem, rozsmarowa konfitur truskawkow i krem, z這篡 tort. Wierzch i boki pokry kremem, udekorowa wi鏎kami kokosowymi, wstawi na noc do lod闚ki.

tort kokosowy

tort kokosowy

niedziela, 22 stycznia 2012

kurczak malhi

Kurczak w egzotycznej oprawie, rodem z kuchni indyjskiej. Marynowany w imbirze i czosnku, duszony w sosie z orzech闚 nerkowca, zrumienionej cebuli i pomidorowej passaty. Danie przyprawione spor ilo軼i "garam masali", zielonym chili, podane z ry瞠m i 鈍ie膨 kolendr, polecam.

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 450 g podudzi z kurczaka, bez sk鏎y i ko軼i
  • 1 造磬a startego 鈍ie瞠go imbiru
  • 1 造磬a startego czosnku
  • 2 造磬i ghee
  • 1 zielona papryczka chili, bez pestek
  • 1 造磬a oleju s這necznikowego
  • 1 cebula
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 100 g orzech闚 nerkowca
  • 2 造瞠czki garam masali
  • ½ 造瞠czki kozieradki
  • ½ 造瞠czki mielonego kuminu
  • 1½ 造瞠czki soli morskiej
  • sok z ½ cytryny
  • 鈍ie瘸 kolendra

Podudzia pokroi w paski i zamarynowa w imbirze i czosnku. Cebul pokroi w kostk i podsma篡 na z這ty kolor na oleju. W malakserze rozdrobni orzechy, doda przecier z pomidor闚 i podsma穎n cebul, razem zmiksowa. Papryczk chili pokroi w drobn kosteczk, wrzuci na rozgrzane mas這, doda mi瘰o, przesma篡 2-3 minuty. Do podsma穎nego mi瘰a doda zmiksowany sos pomidorowy, s鏊, przyprawy, sok z cytryny i ca這嗆 dusi pod przykryciem 12-15 minut. W razie potrzeby gdyby sos by g瘰ty, mo積a dola wrz帷ej wody. Podawa z ry瞠m i 鈍ie膨 kolendr.

kurczak malhi

pi徠ek, 20 stycznia 2012

faworki

Bardzo kruche, chrupi帷e, z du篡mi b帳lami powietrza w 鈔odku. Ciasto jest dosy lu幡e, ale dzi瘯i temu po usma瞠niu faworki nie s twarde. Spory kieliszek spirytusu zapobiega nadmiernemu wch豉nianiu t逝szczu i dzia豉 jak 鈔odek spulchniaj帷y. Z podanych sk豉dnik闚 otrzymamy dwa du瞠 talerze fawork闚, polecam.

Ciasto:

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 鄴速ka
  • 1 造磬a mas豉, mi瘯kiego
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 kieliszek spirytusu (50 ml)

Na stolnic przesia m彗, doda cukier, s鏊. W zag喚bienie wybi jajka, doda 鄴速ka, mas這, 鄉ietan i wla spirytus. Wyrobi g豉dkie ciasto, podsypuj帷 stolnic m彗. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno klei si do r彗 i do stolnicy. Ciasto nakry misk i wstawi na godzin do lod闚ki. Sch這dzone ciasto bardzo cienko wa趾owa, wykrawa no瞠m lub rade趾iem i formowa faworki. Sma篡 na rozgrzanym t逝szczu, oleju, smalcu lub Plancie, po usma瞠niu opr鏀zy cukrem pudrem i podawa.

faworki

sobota, 14 stycznia 2012

kopytka

Z gotowanych ziemniak闚 i twarogu, polane roztopionym mas貫m ze zrumienion bu趾 tart. Takie s u nas kopytka, najlepsze prosto z wody, puszyste i mi璚iutkie. Ziemniaki najlepiej ugotowa dzie wcze郾iej i sch這dzi, bardzo u豉twimy sobie tym prac. R闚nie dobrze, co z mas貫m, smakuj tak瞠 z mi瘰nym lub grzybowym sosem, polecam!

Ciasto ziemniaczano-twarogowe:

  • 1 kg ziemniak闚, ugotowanych i zmielonych
  • 250-300 g twarogu, zmielonego
  • 1 jajko
  • 160 g m彗i pszennej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej
  • s鏊

Dodatki:

  • zrumieniona bu趾a tarta
  • roztopione mas這

Ugotowane i przestudzone ziemniaki zmieli razem z twarogiem w maszynce do mi瘰a lub przepu軼i przez prask. M彗 przesia na stolnic, doda ziemniaki, jajko, s鏊 i zagnie嗆 ciasto. Z ciasta formowa wa貫czki, lekko je sp豉szczy i kroi na sko郾e kawa趾i.

Gotowa w osolonym wrz徠ku 2 minuty od wyp造ni璚ia. Podawa prosto z wody z mas貫m i zrumienion bu趾 tart.

kopytka

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...