Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
wtorek, 23 lutego 2010

Bu貫czki mleczne, kt鏎e pasuj zar闚no do w璠liny jak i ze s這dkim d瞠mem, s uniwersalne. Najlepsze jeszcze ciep貫, zbardzo chrupi帷 sk鏎k i delikatnym 鈔odkiem, posmarowane mase趾iem. Wyr騜nia je specyficzne, pod逝積enaci璚ie.Przepis pochodzi z tej ksi捫ki, polecam.

Sk豉dniki na 16 sztuk:

  • 500 g m彗i pszennej typ 550
  • 300 ml. ciep貫go mleka
  • 10 g suchych dro盥篡 lub 20 g 鈍ie篡ch
  • 1 造磬a soli
  • 1 造磬a cukru
  • m彗a do podsypywania
  • t逝szcz do wysmarowania blachy
  • mleko do posmarowania bu貫k
  • sezam

Wykonanie:

Ze 鈍ie篡ch dro盥篡 zrobi rozczyn, mieszaj帷 je z cukrem i odrobin m彗i, pozostawi na 10 minut do wyro郾i璚ia. Suche dro盥瞠 doda bezpo鈔ednio do m彗i razem z cukrem i sol,wla ciep貫 mleko i wyrobi elastyczne, odchodz帷e od r瘯i ciasto.

Prze這篡 do wysmarowanej olejem miseczki, nakry 軼iereczk lub foli i zostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia na 1 godzin, powinno podwoi obj皻o嗆.

Po tym czasie formowa owalne bu貫czki i uk豉da je na wysmarowanej mas貫m blasze, nakry i zostawi do powt鏎nego wyro郾i璚ia, przed w這瞠niem do piekarnika ponacina je wzd逝, posmarowa ciep造m mlekiem i posypa sezamem, piec w 180蚓 przez 15 minut.

Smacznego;)

niedziela, 21 lutego 2010

Wspania造 dodatek do drugiego dania, pikantna marchewka z du膨 ilo軼i czosnku i czarnego pieprzu, mo積a j poda, tak瞠 jako jedno z da szwedzkiego sto逝, komponuje si wspaniale z w璠lin czy pieczonym mi瘰em. Do jej przygotowania potrzebna jest tarka, na kt鏎ej potrzemy marchew na d逝gie, cieniutki paseczki, polecam:)

Sk豉dniki:

  • 1 kg marchwi, najlepsza jest du瘸
  • 1/2 szklanki oleju s這necznikowego
  • g堯wka czosnku
  • 3 造磬i cukru
  • 4-5 造瞠k octu
  • 1 造瞠czka 鈍ie穎 zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta zmielonej kolendry

Wykonanie:

Marchew zetrze na tarce, olej podgrza, obrany czosnek przecisn望 przez prask i wraz z olejem, octem i reszt przypraw doda do marchewki. Ca這嗆 podgrzewa oko這 2-3 minuty, podawa sch這dzon.

Smacznego.

Jest to tradycyjna zupa, bardzo popularna na Ukrainie, kt鏎a r闚nie u nas ma grono swoich zwolennik闚. Znanych jest wiele przepis闚 jej wykonania, ale ten pochodzi ze 廝鏚豉, kt鏎ego nie mo積a kwestionowa tj. od mojej Te軼iowej:)

W oryginalnych starych przepisach, barszcz ten gotowa這 si w piecach chlebowych, opalanych drewnem a podawa這 si dopiero na drugi dzie rano, obowi您kowo z ma造mi bu貫czkami z czosnkiem.

Sk豉dniki:

  • 2 l wody
  • 300 g 瞠berek wieprzowych
  • 1wi瘯szy burak
  • 200 g poszatkowanej bia貫j kapusty
  • 60 g drobnej bia貫j fasolki( namoczonej dzie wcze郾iej)
  • 4 鈔ednie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kilka grzybk闚 suszonych(namoczonych wcze郾iej)
  • 4 造磬i przecieru pomidorowego
  • li嗆 laurowy
  • s鏊 i pieprz
  • 鄉ietana

Wykonanie:

W wi瘯szym garnku umie軼i 瞠berka, namoczon fasolk i grzyby, li嗆 laurowy, posoli i gotowa do mi瘯o軼i mi瘰a. Mi瘰o oddzieli od ko軼i, rozdrobnii dorzuci do wywaru, wraz z poszatkowan kapust. Ziemniaki pokroi w wi瘯sz kostk, obrany burak przekroi na p馧 i razem z ziemniakami do這篡 do wywaru. Cebul pokrojon w kosteczk zeszkli na 造盧e oleju, do kt鏎ej zetrze na du篡ch oczkach marchewk i ugotowany w wywarze burak, wszystko razem przesma篡 pod koniec dodaj帷 przecier pomidorowy, wszystko tododa do wywaru i gotowa jeszcze przez ok. 15 minut. W razie konieczno軼i dola odrobin przegotowanej wody, doprawi do smaku sol i pieprzem. Podawa z kleksem z kwa郾ej 鄉ietany, mo積a doda 鈍ie篡 koperek.

Smacznego;)

wtorek, 16 lutego 2010

Najlepsze dania, to dania nieskomplikowane w swoim wykonaniu, z niewyszukanych sk豉dnik闚, proste a jednak smaczne. Taki jest w豉郾ie uzbecki p這w, narodowa potrawa Uzbek闚, Turkmen闚, Afga鎍zyk闚, Pers闚 i Azerbejd瘸n oraz Krymskich Tatar闚. Istniej dwa podstawowe typy p這wu - uzbecki (ry gotowany razem z mi瘰em) i azerbejd瘸雟ki (ry jest gotowany oddzielnie). Dzisiaj chcia豉bym przedstawi moj wersj uzbeckiego p這wu, pisz moj, poniewa przepis闚 na to danie jest tyle ile gospody ze wschodu, a raczej gospodarzy, bo dobry p這w to dzie這 przede wszystkim m篹czyzn. Tak by這 w tym przypadku, gotowa m鎩 M捫, a tylko oprawa graficzna jest moja, zapraszam.

Sk豉dniki na 6 porcji:

  • 300 g ry簑 d逝goziarnistegoparboiled
  • 330 g mi瘰a wieprzowego najlepiej kark闚ki (w oryginale powinna to by baranina)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 4 z帳ki czosnku
  • 2 li軼ie laurowe
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 50 g mas豉
  • 1,5 litra wody
  • olej do podsma瞠nia mi瘰a i warzyw

Wykonanie:

Potraw przygotowujemy wwi瘯szejpatelni o grubym dnie lub kocio趾u. Mi瘰o pokroi w kostk, podsma篡 na oleju razem zpokrojon w kostk cebul i marchewk, dola 1,5 l wody,doprawiidusi do mi瘯ko軼i mi瘰a na ma造m ogniu ok. 15 minut. Ry dok豉dnie wyp逝ka w zimnej wodzie i r闚nomiernie roz這篡 造磬 na patelni, nie miesza. Doda czosnek, ca貫 z帳ki, mas這oraz pokruszone li軼ie laurowe. Dusi do mi瘯ko軼i, a ry wch這nie ca陰 wod.

Smacznego:)

Tagi: mi瘰o ry
20:50, urszula_d73 , drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedzia貫k, 15 lutego 2010

Chleb, kt鏎y w smaku jest bardzo neutralny, ma mi璚iutki 鈔odek i niezbyt grubsk鏎k chrupi帷nawet na drugi dzie. Polecam bardzo serdecznie, przepis jest mojego autorstwa. Piek豉mgoz podw鎩nej ilo軼i sk豉dnik闚 i wyszed jeden bardzo du篡 bochen wag ponad dw鏂h kilogram闚.

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 135 g zakwasu 篡tniego
  • 170 g wody
  • 220 g m彗i pszennej typ 650

Ciasto chlebowe:

  • ca造 zaczyn
  • 175 g m彗i 篡tniej typ 720
  • 340 g m彗i pszennej typ 650
  • 185 g wody
  • 15 g soli
  • 25 g cukru
  • 3 g dro盥篡 suchych
  • 2 造磬i oliwy

Wykonanie:

Dzie wcze郾iej dokarmiony zakwas 篡tniwymiesza z m彗 pszenn i wod, pozostawi w ciep貫 miejsce 23蚓-25蚓 na 7 godzin. Po tym czasie 豉dnie podro郾i皻y zaczyn wyrobi z reszt sk豉dnik闚 ciasta chlebowego, ja wyrabia豉m mikserem przez 5 minut.

Gotowe ciasto prze這篡 do naoliwionej miski, przykry szczelnie foli i pozostawi do wyro郾i璚ia, na 1.5 - 2 godzin, w mi璠zyczasie 2 razy ponownie lekko wyrobi. Wyrobione ciasto jest elastyczne, dosy mi瘯kie i 豉dnie odchodzi od r彗.

Po up造wie 2 godzin prze這篡 do wysmarowanej foremki i ponownie da mu podrosn望, u mnie wyrasta這 kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrza do 210蚓, chleb spryska wod i posypa sezamem, wstawi do naparowanego piekarnika i piec w tej temperaturze przez 10 minut, nast瘼nie zmniejszy do 190蚓 i dopieka kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko si rumieni mo積a przykry foli aluminiow, studzi na kratce, Smacznego;)

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...