Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
niedziela, 27 lutego 2011

Pomys zaczerpni皻y z Gastronom.ru, gdzie natkn窸am si na ciekaw form ich podania. Bardzo 豉dnie wygl康aj i urozmaic niejeden obiad, lub miejmy nadziej nied逝go, rodzinne spotkania przy grillu. Smakuj r闚nie dobrze, marynowane w miodzie z cytryn i czosnkiem, s kruche i aromatyczne. Mo積a je poda tradycyjnie z ulubionym sosem i pieczywem, lub do obiadu z ry瞠m i sur闚k, polecam.

Sk豉dniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka bez sk鏎y
  • 4 造磬i oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • 2 造磬i miodu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 z帳ek czosnku
  • s鏊 do smaku
  • ziarno sezamu do posypania

Wykonanie:

Filety wymy i pokroi w paski. Sk豉dniki marynaty, olej, mi鏚, sok z cytryny, rozgnieciony z帳ek czosnku, s鏊 wymiesza w misce, w這篡 mi瘰o, nakry i marynowa 1-2 godziny w lod闚ce. Zamarynowane paski mi瘰a nabija na drewniane patyczki do szasz造k闚, nadaj帷 im kszta速 "fali", posypa sezamem i sma篡 na z這ty kolor na patelni lub na grillu.

Smacznego;)

czwartek, 24 lutego 2011

Druga ods這na pysznych, dro盥穎wych placuszk闚, ta poprzednia by豉 z twarogiem i smakowa豉 nam r闚nie wspaniale, jak ta dzisiejsza, z jab趾ami. Danie szybkie, idealne na 郾iadanie lub podwieczorek i musz przyzna, 瞠 mi ta wersja bardziej odpowiada. Nadzienie z jab貫k z cynamonem to jest to, co lubi ... bardzo. Ca造 proces z przygotowania rewelacyjnie pokaza豉 Irina z Kyxapka.ru, polecam Wam spr鏏owa.

Sk豉dniki na 10-12 sztuk:

  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki ciep貫j wody
  • 1 造瞠czka cukru
  • ½ 造瞠czki dro盥篡 suchych
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • jab趾a pra穎ne z cynamonem
  • cukier puder do opr鏀zenia
  • mas這

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto po陰czy za pomoc r霩gi, roztrzepuj帷 ewentualne grudki, ciasto odstawi na kilka minut, aby podros這. W tym czasie przygotowa nadzienie z jab貫k. Jab趾a pokroi w kosteczk rozpra篡 z dodatkiem cukru, doda cynamon.


Podro郾i皻e ciasto nalewa ma陰 chochelk na such, rozgrzan patelni i sma篡 je tylko z jednej strony. Na jeszcze ciep貫 nak豉da nadzienie i zlepia brzegi, posmarowa po wierzchu stopionym mas貫m i zapiec w piekarniku nagrzanym do 160蚓 na z這ty kolor, przez 10 minut, najlepiej uk豉da je na pergaminie. Podawa polane miodem lub opr鏀zone cukrem pudrem.

Smacznego;)

鈔oda, 23 lutego 2011

Deser niesamowicie delikatny w smaku, rozp造waj帷y si w ustach. Tradycyjnie przygotowuje si go z mleka, 鄉ietanki, cukru i jajek, ale s r騜ne wersje smakowe np. z kaw lub czekolad z przer騜nymi dodatkami np. wanili, kardamonem, ka盥a z nich warta wypr鏏owania. Niezmienny pozostaje s這dki karmel, kt鏎y wie鎍zy dzie這 i jest s這dkim, z這cistym dope軟ieniem ca這軼i. Crème caramel to prosty w przygotowaniu deser i nie zajmie nam wi璚ej ni 30 minut, przepis闚 w sieci jest mn鏀two, m鎩 pochodzi st康, polecam!

Sk豉dniki na 6 porcji:

Karmel:

  • ½ szklanki cukru
  • 2 造磬i wody

Krem:

  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 1 szklanka mleka
  • laska wanilii
  • 4 jajka
  • 2 鄴速ka
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozmiesza cukier z wod. Podgrzewa, do momentu utworzenia si z這cistego karmelu. P造nny karmel rozla do 瘸roodpornych foremek. Rozgrza piekarnik do 150蚓. Lask wanilii rozci望 wzd逝, wyskroba z niej ziarenka i doda do 鄉ietanki z mlekiem. Podgrzewa powoli, aby ca這嗆 nabra豉 waniliowego aromatu. Jajka, 鄴速ka i cukier dok豉dnie utrze. Gor帷 鄉ietan wlewa stopniowo do jajek, ca造 czas mieszaj帷. Nape軟i tym kremem foremki z karmelem, przelewaj帷 mas przez sitko. Zakry foremki foli aluminiow. Piec 30 minut w k徙ieli wodnej.

Z tej proporcji otrzymamy mniej wi璚ej 1 litr p造nnej masy, liczba porcji zale篡 od wielko軼i foremek. Ja sw鎩 deser przygotowa豉m z po陰czenia kilku cie雟zych warstw, do kokilek wlewa豉m mniejsze porcje kremu.

Smacznego;)

poniedzia貫k, 21 lutego 2011

Na pocz徠ek troch historii, pielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie si璕aj Syberii, dlatego te pielmieni cz瘰to nazywane s syberyjskimi lub rosyjskimi. Ciasto na pielmieni przygotowujemy podobnie jak na pierogi z m彗i, wody, jajka i soli. Mo積a tutaj wykorzysta technik zaparzania cz窷ci m彗i wrz帷 wod, ciasto zrobione tak metod jest delikatniejsze, mi瘯sze po ugotowaniu i smaczniejsze. Form przypominaj nasze uszka, musz by malutkie, bardzo przydatna do lepienia pielmieni jest tzw. "pielmiennica".

Farsz do tradycyjnych pielmieni to surowe mielone mi瘰o z dodatkiem surowej cebuli, przypraw, czasem te czosnku, oraz niewielkiej ilo軼i wody lub mleka, co nadaje mu soczysto軼i. Najlepszy farsz uzyskamy poprzez po陰czenie kilku rodzaj闚 mi瘰a, najbardziej ceniony to: 45% wo這winy, 35% baraniny i 20% wieprzowiny, ale to nie jedyny rodzaj farszu, jaki mo瞠my zastosowa, r闚nie smaczne pielmieni przygotujemy z jednego rodzaju mi瘰a lub ziemniak闚, kapusty, grzyb闚, albo ryby.

Pielmieni najlepiej smakuj ugotowane w mi瘰nym, warzywnym lub rybnym bulionie, podane z r騜nymi dodatkami, jedni preferuj je tylko z roztopionym mas貫m, inni ze 鄉ietan, chrzanem, musztard, albo odrobin octu. Pyszne s, tak瞠 podsma穎ne na ma郵e, lub podane w bulionie, w jakim si gotowa造, jako dodatek do zupy. Polecam, przepis niejednokrotnie sprawdzony przeze mnie, gdy pielmieni w naszej rodzinie to ju tradycja.

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • ½ kilograma m彗i pszennej
  • 1 szklanka wrz帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 250g mieszanego mi瘰a mielonego
  • 1 cebula
  • 3-4 造磬i mleka
  • s鏊
  • pieprz

Wykonanie:

Po這w m彗i zaparzamy w misce, zalewaj帷 j szklank wrz帷ej wody. W wodzie rozpuszczamy s鏊. Ca這嗆 mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia, dodajemy jajko. Zaparzon m彗 dodajemy do pozosta貫j i wyrabiamy na stolnicy elastyczne ciasto, dobrze wyrobione nie b璠zie klei si do r彗, ani do stolnicy. Ciasto nakrywamy i pozostawiamy na 30 minut, aby odpocz窸o.

Sk豉dniki farszu mieszamy, dodajemy start na drobnych oczkach cebul, przyprawiamy sol i pieprzem. Dodajemy kilka 造瞠k mleka, farsz ma by lu幡iejszy ni na kotlety mielone. Formujemy pielmieni za pomoc "pielmiennicy", lub lepimy ma貫 piero磬i. Gotujemy w osolonym wrz徠ku lub bulionie, po wyp造ni璚iu 2 minuty. Podajemy z mas貫m oraz ulubionymi dodatkami, ja osobi軼ie proponuj spr鏏owa z octem.

Smacznego;)

"pielmiennica"

pi徠ek, 18 lutego 2011

Ka盥y z Was ma sw鎩 ulubiony przepis na ciasto nale郾ikowe, lub wr璚z przeciwnie robimy je z nieokre郵onych proporcji, tak na oko. Efektem tego s bardzo cz瘰to nale郾iki za grube lub takie, kt鏎e ci篹ko odklei od patelni, warto trzyma si przepisu, aby zawsze si udawa造. Te maj cienkie, chrupi帷e kraje, s idealne na s這dko, fenomenalnie smakuj z pra穎nymi domowymi jab趾ami, polecam.

Sk豉dniki na 15 sztuk:

  • 2 jajka
  • 0,5 litra mleka
  • 0,3 litra wody
  • 350 g m彗i pszennej
  • szczypta soli
  • 1 造瞠czka cukru
  • 3 造磬i oleju

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki ciasta nale郾ikowego zmiksowa na g豉dk mas, odstawi na 30 minut, sma篡 na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Podawa z pra穎nymi jab趾ami lub innym s這dkim nadzieniem.

Smacznego;)

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...