Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 27 lutego 2012

warkocz z cynamonem

Cha趾a z pysznego, lekkiego ciasta dro盥穎wego, z ma陰 ilo軼i t逝szczu i jajek. Wyko鎍zona pachn帷ym cynamonowym cukrem na wierzchu. Zapleciona w tradycyjny warkocz z trzech cz窷ci, kt鏎y jest najpro軼iejszym sposobem na uformowanie cha趾i. Idealna na 郾iadanie z mas貫m, ulubionym d瞠mem i kaw, polecam.

Sk豉dniki na 2 sztuki:

  • 650 g m彗i pszennej chlebowej typ 750
  • 6 g dro盥篡 suchych instant
  • 60 g cukru
  • 4 造磬i miodu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50 g oleju ro郵innego
  • 200 ml ciep貫go mleka
  • 100 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 造磬a cukru z wanili

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2-3 造磬i mleka
  • 4 造磬i cukru
  • 1 造磬a cynamonu

Z podanych sk豉dnik闚 wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto, kt鏎e b璠zie odchodzi od r彗 i 軼ianek naczynia, lepiej u篡 do tego celu miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.

Wyrobione ciasto prze這篡 do wysmarowanej olejem miseczki, przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na 1½godziny, powinno podwoi swoj obj皻o嗆. Po tym czasie uformowa cha趾i, u這篡 na blasze do pieczenia wy這穎ne papierem do pieczenia, przykry foli spo篡wcz, co zabezpieczy przed wysychaniem i jeszcze raz postawi w ciep貫 miejsce do powt鏎nego wyro郾i璚ia.

Wyro郾i皻e cha趾i posmarowa roztrzepanym jajkiem z odrobin mleka, posypa cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawi do nagrzanego piekarnika, piec w 160ºC, przez 25-30 minut do uzyskania z這cistej sk鏎ki.

Smacznego:)

warkocz z cynamonem

warkocz z cynamonem

niedziela, 26 lutego 2012

focaccia

Z dro盥篡, wody i m彗i z dodatkiem oliwy z oliwek, zio豉mi i grub morsk sol. Szybki i pyszny chlebek, kt鏎y ja najbardziej lubi je嗆 rw帷 go na kawa趾i, kt鏎e maczam w oliwie. Puszysta focaccia z rumian sk鏎k jest idealnym dodatkiem do zup, jako baza do kanapek na 郾iadanie lub kolacj. Najlepsza jeszcze ciep豉, 鈍ie穎 upieczona.

Ciasto:

  • 250 g m彗i pszennej chlebowej
  • 150 ml ciep貫j wody
  • 1 造瞠czka suszonych dro盥篡 instant
  • 1 g soli
  • 1 造磬a oliwy extra vergine
  • 1 造瞠czka cukru

Dodatki:

  • 4 造磬i oliwy z extra vergine
  • 1 造磬a suszonych zi馧 prowansalskich
  • s鏊 morska gruboziarnista

Do misy miksera wla ciep陰 wod, oliw, doda dro盥瞠, s鏊 i cukier, wymiesza. Stopniowo dosypa m彗 i za pomoc haka wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformowa w kul i umie軼i w naoliwionej misce. Przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na 1½ godziny, w po這wie czasu ro郾i璚ia odgazowa.

Blach wy這篡 papierem do pieczenia, naoliwionymi r瘯ami uformowa focacci, na wierzchu zrobi wg喚bienia, pola oliw, posypa zio豉mi i sol. Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 15 minut.

Smacznego.

focaccia

鈔oda, 22 lutego 2012

nale郾iki na piwie

Z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem i zapachem dro盥篡 piwnych, charakterystycznych dla piwa. Bardzo dobrze komponuj si z wytrawnymi nadzieniami, polecam ze szpinakiem lub fet, zdecydowanie lepiej ni na s這dko. Warto usma篡 je jak najcieniej, nalewaj帷 na patelni odmierzon ilo嗆 ciasta, b璠 wtedy jednakowej grubo軼i, polecam.

Sk豉dniki na 20 sztuk:

  • 400 g jasnego piwa
  • 300 g mleka
  • 2 jajka
  • 4 造瞠czki cukru
  • 1 造瞠czka soli
  • 300 g m彗i pszennej

Dodatkowo:

  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki ciasta nale郾ikowego wymiesza za pomoc r霩gi na g豉dkie ciasto, odstawi na kilka minut, sma篡 na rozgrzanej patelni z obydwu stron.

nale郾iki na piwie

czwartek, 16 lutego 2012

ciasto dro盥穎we z makiem i kruszonk

Wilgotne, pachn帷e ciasto dro盥穎we, w po陰czeniu z makowo-ry穎wym dodatkiem. Zwie鎍zone ma郵an kruszonk, kt鏎 opr鏀zy豉m cukrem pudrem. Przepis na dosy du膨 blaszk, kt鏎 ciasto wype軟ia po brzegi, wystarczy dla wszystkich, nawet na dok豉dk.

Ciasto dro盥穎we:

  • 600 g m彗i pszennej
  • 20 g dro盥篡 suszonych instant
  • 100 g klarowanego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 2 jajka
  • 8 造瞠k cukru
  • ½ szklankiciep貫go mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Ca貫 jajka plus 鄴速ka ubi z cukrem na puszysty, bia造 krem. M彗 przesia, doda do jajek, razem z pozosta造mi sk豉dnikami, mlekiem, dro盥瘸mi i wanili. Wyrobi ciasto, przenie嗆 na podsypany niewielk ilo軼i m彗i blat roboczy i rozwa趾owa dostosowuj帷 do wielko軼i blaszki, u mnie 25cm x 35cm. Odstawi do wyro郾i璚ia, do podwojenia obj皻o軼i.

Masa makowa:

  • 200 g maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 100 g ry簑 bia貫go, waga przed ugotowaniem
  • 50 g mas豉
  • 4-6 造瞠k miodu naturalnego, lub cukier do smaku
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego
  • 4 bia趾a
  • szczypta soli
  • 2 造磬i bu趾i tartej
  • 2 造磬i m彗i pszennej

W rondlu o grubym dnie rozpu軼i mas這, doda mak, ugotowany ry, mi鏚 i przesma篡 mas do po陰czenia si sk豉dnik闚, wystudzi. Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli, wymiesza delikatnie z mas makow, m彗, bu趾 tart i wanili.

Ma郵ana kruszonka:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 50 g cukru kryszta逝

Wszystkie sk豉dniki kruszonki po陰czy, rozcieraj帷 mi璠zy palcami. Na wyro郾i皻e ciasto dro盥穎we wy這篡 mas makow, posypa kruszonk. Piekarnik nagrza do 180蚓, wstawi ciasto, piec 30 minut. Po upieczeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

ciasto dro盥穎we z makiem i kruszonk

ciasto dro盥穎we z makiem i kruszonk

鈔oda, 15 lutego 2012

pizza

Na 鈔edniej grubo軼i spodzie, zaraz po upieczeniu chrupi帷ym, w trakcie ostygania bardziej mi瘯kim. Z 鄉ietanowym sosem na bazie kwa郾ej 鄉ietany, doprawionym start ga趾 muszkato這w, sol i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem. Sosem tym posmarowa豉m ca造 sp鏚 pizzy, jak r闚nie pola豉m j po wierzchu. Z du膨 ilo軼i podduszonej na ma郵e cebuli i malutkich pieczarek, polecam.

Ciasto:

  • 250 g m彗i pszennej typ "00"
  • 150 ml ciep貫j wody
  • 1 造瞠czka suszonych dro盥篡 instant
  • 1 g soli
  • 1 造磬a oliwy extra vergine
  • 1 造瞠czka cukru

Do misy miksera wla ciep陰 wod, oliw, doda dro盥瞠, s鏊 i cukier, wymiesza. Stopniowo dosypa m彗 i za pomoc haka wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformowa w kul i umie軼i w naoliwionej misce. Przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na 1½ godziny. Wyro郾i皻e ciasto odgazowa, pozostawi w lod闚ce najlepiej na ca陰 noc.

Dodatki:

  • 4 造磬i kwa郾ej 鄉ietany, najlepiej 22% t逝szczu
  • 3 鈔ednie cebule
  • 150 g ma造ch pieczarek
  • 2 造磬i mas豉
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz, do smaku
  • 鈍ie穎 utarta ga趾a muszkato這wa, do smaku
  • 1 kulka mozzarelli 100g
  • 1 papryczka chili

Cebul pokroi w pi鏎ka, zeszkli na ma郵e, doda po堯wki pieczarek, chwilk przesma篡, doprawi pieprzem i sol. 妃ietan wymiesza z sol, pieprzem i 鈍ie穎 start ga趾 muszkato這w.

Ciasto rozwa趾owa, prze這篡 na blach skropion oliw. Na wierzchu rozsmarowa 鄉ietan, zostawiaj帷 2 cm nieposmarowane brzegi. Na這篡 cebul z pieczarkami, pokrojon w kostk mozzarell i pola reszt 鄉ietany. Przed ko鎍em pieczenia doda pokrojone chili.

Piekarnik nagrza do 250蚓, piec 12-15 minut.

pizza

pizza

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...