Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
wtorek, 30 listopada 2010

Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto pieczone w okresie Bo瞠go Narodzenia, w przewa瘸j帷ej cz窷ci oryginalnych przepis闚 jest to ciasto dro盥穎we z du膨 ilo軼i bakalii. Mnie jednak zainteresowa przepis, kt鏎ego podstaw jest twar鏬 z mn鏀twem daktyli, orzech闚 i fig, mo積a, tak瞠 u篡 suszonych moreli. Idealna propozycja na nadchodz帷e 安i皻a, wspaniale prezentuje si na stole, opr鏀zone bogato cukrem pudrem, przypomina o郾ie穎ne pag鏎ki. Przepis przet逝maczy豉m z rosyjskiej strony, polecam.

Sk豉dniki:

  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g orzech闚 laskowych
  • 50 g cukru pudru
  • 1 造磬a d瞠mu pomara鎍zowego
  • 1 jajko
  • 150 g t逝stego, mielonego twarogu
  • 50 g mas豉
  • 250 g m彗i pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia

Syrop do nas帷zenia:

  • 1 造磬a mas豉
  • 4 造磬i soku pomara鎍zowego
  • 3 造磬i cukru (ja pomin窸am)

Ponadto:

  • cukier puder

Wykonanie:

Figi i daktyle namoczy zalewaj帷 je na 30 minut wrz帷 wod, odcedzi, grubo posieka razem z orzechami laskowymi. Cukier, d瞠m, twar鏬, jajko i mas這 doda do posiekanych bakalii i razem z przesian m彗 z proszkiem do pieczenia zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Uformowa Stollen, piec 35-40 minut w 190蚓. Blaszk wy這篡 pergaminem.

Po upieczeniu jeszcze ciep貫 ciasto nas帷zy syropem, w tym celu roztopi mas這 i wymiesza z sokiem pomara鎍zowym, oraz cukrem, obsypa obficie przesianym cukrem pudrem, podawa wystudzone.

Smacznego;)

Drukuj przepis

niedziela, 28 listopada 2010

Muffiny, kt鏎e mog by prawdziw ozdob ka盥ego sto逝, s s這dkie i urocze. Ch皻nie po nie si璕aj przede wszystkim dzieci, dlatego proponuj je w豉郾ie na dzieci璚e imprezy np. urodziny. 字odek ich jest pe貫n kandyzowanych owoc闚, dlatego smakuj jak mini keksy, polecam.

Sk豉dniki na 12 sztuk:

  • 4 jajka (nie oddziela bia貫k)
  • 160 g cukru pudru
  • 120 g mas豉 lub margaryny
  • 240 g m彗i pszennej
  • 160 g kandyzowanych owoc闚
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 1 budy waniliowy
  • ½ litra mleka
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 100 g mas豉

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, dodaj帷 po jednym jajku, uciera do momentu, gdy masa b璠zie puszysta. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i doda razem z owocami do utartej masy, wymiesza ca這嗆 造磬 i wy這篡 do foremki muffinkowej z papilotkami. Piec 15-20 minut w 160蚓.

Ugotowa g瘰ty budy wg. przepisu na opakowaniu, wystudzi i utrze z mi瘯kim mas貫m i cukrem na puszysty krem, udekorowa muffinki u篡waj帷 worka cukierniczego z ozdobn tylk.

Smacznego.

Drukuj przepis

poniedzia貫k, 22 listopada 2010


Ptysie przygotowujemy z ciasta parzonego, takiego jak na karpatk, eklerki czy groszek ptysiowy. Jest to bardzo proste do wykonania ciasto, ale potrzebuje, aby by這 spe軟ionych kilka warunk闚. Najcz瘰tszym problemem jest zbyt niska temperatura pieczenia i uchylanie drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, (nie wolno tego robi na pocz徠ku pieczenia). Ptysie s troszk pracoch這nne, bo trzeba porz康nie przy這篡 si do wyciskania ciasta, ale warto, polecam;)

Sk豉dniki:

ciasto parzone

  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki mas豉
  • 170 g m彗i pszennej
  • szczypta soli

krem budyniowy

  • 1,5 szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a skrobi ziemniaczanej
  • ½ kostki mas豉

bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36% t逝szczu(dobrze sch這dzonej)
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zagotowa wod z mas貫m, doda szczypt soli, zdj望 z ognia wsypa m彗 i energicznie wymiesza za pomoc drewnianej 造磬i, wstawi na ogie i nadal mieszaj帷 ogrzewa do momentu, gdy masa b璠zie 豉dnie odchodzi od 軼ianek naczynia, wystudzi. Do wystudzonej masy dodawa po jednym jajku, uciera do po陰czenia si sk豉dnik闚, blaszki wy這篡 pergaminem, za pomoc worka cukierniczego z odpowiedni tylk wyciska okr庵貫 ptysie.

Piekarnik nagrza do 230 C, wstawi blaszki, w pocz徠kowej fazie pieczenia nie otwiera piekarnika, aby ciasto nie opad這. Dopiero po 10 minutach uchyla si drzwiczki piekarnika, aby usun望 nagromadzon par i obni篡 temperatur do ok. 210蚓, piec 20-25 minut. Dobrze upieczone ptysie powinny by w dotyku suche, a wewn徠rz puste.

Mleko zagotowa z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, odlewaj帷 wcze郾iej p馧 szklanki, w kt鏎ej wymiesza obydwie m彗i, do gotuj帷ego si mleka wla rozmieszan m彗 i ugotowa g瘰ty budy, wystudzi. Wystudzony budy utrze z mi瘯kim mas貫m, powsta造m kremem prze這篡 ptysie, opr鏀zy cukrem pudrem, mo積a prze這篡 je, tak瞠 bit 鄉ietan, podawa najlepiej bezpo鈔ednio po przyrz康zeniu smacznego.

Drukuj przepis

czwartek, 18 listopada 2010

Pogoda zupe軟ie nie nastraja do tego, aby my郵e o 安i皻ach, a tym bardziej o lukrowanych pierniczkach, na dworze ciep這 jakby wiosna mia豉 przyj嗆 a nie zima. Niemniej, gdy w domu zapachnia這 przypraw korzenn i miodem, zrobi這 si zdecydowanie przyjemniej, ciasto na pierniki mo積a zrobi ju teraz, chocia do 安i徠 jeszcze kilka tygodni, jest ono zdecydowanie lepsze, gdy troch pole瘸kuje, a pieczenie i ozdabianie zostawcie sobie na kilka dni przed 安i皻ami, polecam gor帷o, gdy jest to nie lada zabawa;).

Sk豉dniki:

  • 150 g m彗i 篡tniej typ 720
  • 260 g m彗i pszennej typ 650
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru (na karmel)
  • 80 ml wrz帷ej wody
  • 100 g mas豉
  • 2 jajka
  • 5 造瞠k miodu naturalnego
  • 2 przyprawy do piernika
  • 150 ml kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Z 50 g cukru i wody zrobi karmel w dosy ciemnym kolorze, doda do pozosta貫go cukru, miodu i mas豉, wszystko rozpu軼i, najlepiej w naczyniu ustawionym nad par wodn, lekko przestudzi. Sod wymiesza ze 鄉ietan i razem z pozosta造mi sk豉dnikami doda do ciasta. Na samym ko鎍u wsypa obydwie przesiane m彗i i wyrobi g豉dkie ciasto, sch這dzi najlepiej przez noc w lod闚ce, ciasto wa趾owa bardzo cienko, na ok. 3 mm grubo軼i, wykrawa dowolne wzory, wierzch pierniczk闚 mo積a smarowa 鄴速kiem z odrobin mleka. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, piec w 180蚓 przez 5-7 minut.

Lukier do ozdabiania piernik闚 przygotowuj z pozosta貫go bia趾a utartego z 200 g cukru pudru.

Smacznego;)

drukuj Drukuj przepis

niedziela, 14 listopada 2010

Gdy mamy ochot na keks i bakalie, to znak, 瞠 do 安i徠 coraz bli瞠j, przepis pochodzi ze starej, dobrej ksi捫ki "KUCHNIA POLSKA" i sprawdza si w 100%, jest szybki i niezawodny, bakalie nie opadaj na dno, a samo ciasto jest delikatne i wilgotne, polecam!

Sk豉dniki:

  • 5 jajek (nie oddziela bia貫k)
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g mas豉 lub margaryny
  • 300 g m彗i pszennej
  • 200 g bakalii
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, dodaj帷 po jednym jajku, uciera do momentu, gdy masa b璠zie puszysta. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i doda razem z bakaliami do utartej masy, wymiesza ca這嗆 造磬 i wy這篡 do wysmarowanej i wysypanej bu趾 tart w御kiej foremki. Piec 1 godzin w 160蚓, polukrowa.

Smacznego:)

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...