Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
wtorek, 29 listopada 2011

tiramisu

Pod逝積e biszkopty zanurzone w mocnym espresso z odrobin amaretto, otulone puszystym serkiem mascarpone. Deser uk豉damy warstwami, powtarzaj帷 te same sk豉dniki w ka盥ej z nich. Wierzch obficie posypujemy przesianym, gorzkim kakao lub start czekolad. Wersji przygotowania tego deseru jest wiele. Do serka mascarpone mo積a u篡 tylko 鄴速ek lub ca造ch jajek, mo積a r闚nie zamiast ubitych na sztywno bia貫k, ubi 鄉ietank krem闚k. To dla tych, kt鏎zy boj si je嗆 surowych jajek. Inspiracj zaczerpn窸am z Kwestii Smaku, polecam.

Sk豉dniki na 10-12 porcji:

  • 280 g pod逝積ych biszkopt闚
  • 250 ml zaparzonej kawy, wystudzonej
  • 40-60 ml likieru Amaretto
  • 4 鄴速ka
  • 4 造磬i cukru
  • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% - 36%
  • 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 3-4 造磬i kakao

Wykonanie:

草速ka ubi z cukrem w k徙ieli wodnej na puszysty krem. Sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi na sztywno. Ubite 鄴速ka po陰czy delikatnie z serkiem mascarpone a nast瘼nie z ubit 鄉ietank, miesza delikatnie 這patk.

Wystudzon kaw po陰czy z likierem. Przygotowa okr庵陰 lub pod逝積 form, na dno wy這篡 kilka 造瞠k serka, rozsmarowa. Biszkopty macza w kawie i uk豉da w formie, przykry cz窷ci kremu i posypa przesianym kakao. W zale積o軼i od wysoko軼i formy uk豉da kolejne warstwy, w takiej samej kolejno軼i, wierzch posypa kakao (najlepiej przed samym podaniem). Deser dobrze sch這dzi w lod闚ce, minimum 4 godziny.

Smacznego;)

tiramisu

tiramisu

pi徠ek, 25 listopada 2011

sero-brownie

Wilgotne i ci篹kie z dodatkiem ciemnej czekolady i kremowego twaro磬u. U篡豉m czekolady o wysokiej zawarto軼i kakao i delikatnego w smaku twaro磬u z dodatkiem ekstraktu z wanilii. Proste w przygotowaniu, niezast徙ione dla wszystkich wielbicieli czekolady i sernika.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

masa czekoladowa:

  • 150 g czekolady, 70% kakao
  • 0.5 szklanki kakao, ciemnego
  • 250 g mas豉
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i pszennej, z g鏎k

masa serowa:

  • 0.5 kg twaro磬u, 鄉ietankowego
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, umie軼i razem z mas貫m i kakao w garnku o grubym dnie i rozpu軼i na ma造m ogniu.Ca貫 jajka z cukrem, ubi mikserem na du篡ch obrotach, na puszyst mas. Po陰czy z rozpuszczon czekolad i m彗, mieszaj帷 silikonow 這patk.

Wszystkie sk豉dniki masy serowej po陰czy, kr鏒ko miksuj帷.

Form wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m. Wyla ciasto czekoladowe, na wierzch wy這篡 造磬 mas serow. Rozprowadzi mas nadaj帷 nieregularne kszta速y. Wstawi sero-brownie do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 25-30 minut. Polecam i 篡cz smacznego;)

Brownie to jedno z najpro軼iejszych ciast, nie wolno go tylko przepiec, 鈔odek powinien by lekko wilgotny. Mas serow wy這篡豉m du膨 造磬, w r騜ne miejsca na cie軼ie, nast瘼nie za pomoc trzonka od drewnianej 造磬i zrobi豉m esy-floresy;)

sero-brownie

sero-brownie

鈔oda, 23 listopada 2011

czekoladowy krem z rumem

Mocno czekoladowy krem dla doros造ch, z dodatkiem jasnego rumu. Idealny deser na towarzyskie spotkanie z przyjaci馧mi. Krem najlepiej zostawi na ca陰 noc w lod闚ce, ewentualnie na kilka godzin, tak aby odpowiednio zg瘰tnia. Krem przygotowa豉m na bazie ca造ch jajek ubitych na parze z cukrem i czekoladowego budyniu ugotowanego na mleku z odrobin kakao. Przygotowuj帷 ten smako造k dla dzieci, pomi鎍ie rum, ale sobie... nie 瘸逝jcie:)

Sk豉dniki na 6 porcji:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru (lub wi璚ej do smaku)
  • 0.5 l pe軟ot逝stego mleka
  • 70 g mas豉
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 kopiata 造磬a ciemnego kakao
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 造磬i jasnego rumu
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego (lub cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii)

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi na parze z dodatkiem cukru na jasny krem, wystudzi. Po這w mleka zagotowa, doda mas這. W drugiej po這wie rozmiesza skrobi ziemniaczan i kakao, wla do gotuj帷ego si mleka i ugotowa budy, lekko wystudzi, mo瞠 by ciep造.

Czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, roztopi w mikrofal闚ce lub w k徙ieli wodnej. Do p造nnej czekolady doda jajka ubite na parze i budy, delikatnie wymiesza, doda rum i ekstrakt z wanilii. Prze這篡 do ma造ch szklaneczek, podawa sch這dzony.

Smacznego;)

czekoladowy krem z rumem

poniedzia貫k, 21 listopada 2011

brownie z kokosem

Czekoladowe, z dodatkiem ciemnej gorzkiej czekolady i kakao. Brownie o zbitej, wilgotnej konsystencji, nie za s這dkie. Przykryte dla kontrastu s這dk bez kokosow, po陰czenie bardzo udane wizualnie i smakowo. M彗a kukurydziana, jak u篡豉m do ciasta jest w nim zupe軟ie niewyczuwalna, ale sprawia, 瞠 brownie jest ci篹sze i bardziej 軼is貫.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

Brownie:

  • 5 jajek
  • 5 鄴速ek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 10 造瞠k kakao
  • 250 g mas豉
  • 5 kopiatych 造瞠k m彗i kukurydzianej

Kokosowa beza:

  • 5 bia貫k
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Ca貫 jajka i 鄴速ka ubi z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem. Mas這 roztopi na ma造m ogniu, doda po豉man na mniejsze kawa趾i czekolad i kakao, wystudzi. Po陰czy obydwie masy, doda m彗 kukurydzian, miesza 這patk.

Piekarnik nagrza do 160-170ºC, form wysmarowa mas貫m, opr鏀zy m彗 i przela ciasto. Brownie piec 12-15 minut, wyj望, wystudzi.

Bia趾a na kokosow bez ubi ze szczypt soli na sztywn pian, doda porcjami cukier. Do ubitej piany doda wi鏎ki kokosowe, m彗 ziemniaczan, sok z 1 cytryny, delikatnie wymiesza 這patk. Ciasto rozsmarowa na wystudzonym cie軼ie czekoladowym, wstawi z powrotem do piekarnika, piec kolejne 20-25 minut.

Pieczenie brownie mo瞠 na pocz徠ku sprawia pewne trudno軼i, ciasto przed wyj璚iem z piekarnika nie powinno by upieczone ca趾owicie, dochodzi podczas stygni璚ia. Trzeba wyczu sw鎩 piekarnik i dostosowa czas pieczenia. Wyk豉daj帷 na wierzch kokosow bez, trzeba to robi delikatnie, aby masa nie zatopi豉 si w czekoladowej warstwie. Smakuje wy鄉ienicie zar闚no na ciep這 jak i po ca趾owitym wystudzeniu, polecam i smacznego.

brownie z kokosem

brownie z kokosem

pi徠ek, 18 listopada 2011

brownie z orzechami

Aromatyczne, z orzechami, o intensywnie czekoladowym kolorze, chocia bez czekolady. U篡豉m do niego sporej ilo軼i kakao, jedyny warunek musi by bardzo dobre, ciemne i gorzkie.

Sk豉dniki na 12 kawa趾闚:

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • 1o 造瞠k kakao
  • 250 g mas豉
  • 3 造磬i m彗i kukurydzianej, (z g鏎k)
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi z cukrem na puszysty krem. Mas這 roztopi, doda kakao, ekstrakt waniliowy, wymiesza i doda razem z m彗 kukurydzian i skrobi do ubitych jajek. Orzechy podpra篡 na suchej patelni, posieka na grubsze kawa趾i, doda do ciasta.

Piekarnik nagrza do 160ºC, piec 12-15 minut. Przed pokrojeniem ca趾owicie wystudzi.

Brownie piek豉m w formie 28cm x 35cm, po pokrojeniu wysz這 mi 12 kawa趾闚. Form trzeba wy這篡 nat逝szczonym papierem do pieczenia. Najlepiej smakuje ze szklank mleka, smacznego.

brownie z orzechami

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...