Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
czwartek, 22 listopada 2012

pierniki glazurowane

Pierniczki te s wyj徠kowo proste do przygotowania i zrobienie ich nie zajmuje du穎 czasu. Wykonane s z ciasta bez dodatku t逝szczu a jedynie na g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietanie. Sk豉dniki znajd si w ka盥ej lod闚ce, nie potrzebujemy wyszukanych produkt闚. Po upieczeniu, jeszcze ciep貫 s bardzo mi瘯kie, p騧niej nieco twardniej. Odzyskuj sw wilgo po ca趾owitym zanurzeniu w cytrynowym lukrze. Polukrowane, przechowywane w szczelnym pojemniku, z ka盥ym kolejnym dniem staj si lepsze.

Sk豉dniki na 20 sztuk:

  • 130 g kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • ½ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • 1 造磬a kakao
  • 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 造磬i domowej
  • 330 g m彗i pszennej

Piekarnik nagrza do 200蚓.

W misie miksera umie軼i 鄉ietan, cukier, jajko i sod oczyszczon, rozmiesza zawarto嗆 do momentu rozpuszczenia si cukru, mo積a to zrobi mikserem lub r璚znie za pomoc r霩gi. Doda pozosta貫 sk豉dniki: sk鏎k z cytryny, kakao, przypraw do piernika i przesian m彗, wymiesza. Ciasto b璠zie dosy klej帷e. Zwil穎nymi w zimnej wodzie d這闓i formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da je na blasze wy軼ielonej papierem do pieczenia.

Pierniki wstawi do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciep貫 polukrowa, zanurzaj帷 je w ca這軼i do lukru.

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

Wymiesza do uzyskania niezbyt g瘰tego lukru.

pierniki glazurowane

鈔oda, 14 listopada 2012

piernik staropolski ciemny

Ju wiem, jaki piernik zago軼i w tym roku na moim 鈍i徠ecznym stole. My郵, 瞠 poszukiwania tego idealnego mog zako鎍zy i poprzesta na tym przepisie. Podobny prezentowa豉m Wam ju niedawno... lecz to, co jeszcze dodatkowo w tym poprawi豉m to kolor, kt鏎y wzmocni豉m spor ilo軼i kakao, kawy zbo穎wej i ciemnej czekolady. Zyska na tym i to bardzo. Zredukowa豉m tak瞠 ilo嗆 cukru, ze wzgl璠u na znaczn zawarto嗆 powide 郵iwkowych, kt鏎e same w sobie s wystarczaj帷o s這dkie. Piernik jest idealny, bardzo pierny, bogaty w naturalny ciemny mi鏚 gryczany i przyprawy korzenne. Mo積a go upiec przed samymi 鈍i皻ami. Nie wymaga d逝giego le瘸kowania, jest mi瘯ki ju na drugi dzie po upieczeniu i prze這瞠niu, gor帷o polecam.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

  • 400 g m彗i pszennej chlebowej typ 720
  • 150 g m彗i 篡tniej razowej typ 1850
  • 250 g miodu naturalnego gryczanego
  • ½szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g smalcu lub mas豉
  • ¾szklanki ma郵anki
  • 2 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3 przyprawy do piernika
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (np. Inki)
  • 3 p豉skie 造磬i ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • powid豉 郵iwkowe

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpu軼i mi鏚, cukier, mas這 lub smalec (ja u篡豉m smalcu), czekolad, ogrzewa do po陰czenia si sk豉dnik闚, nie gotowa. Przestudzi, doda kaw zbo穎w, kakao, przyprawy, s鏊, wymiesza. Ma郵ank przela do wi瘯szego naczynia, miski, doda sod i dok豉dnie rozmiesza. Wla do ciasta, doda jajka, wsypa przesian m彗 i bardzo dok豉dnie wymiesza. Przygotowane ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ch這dzie na dob.

Piekarnik nagrza do 180蚓.

Przygotowane ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa na cienki placek ok. 0.5 cm, g瘰to ponak逝wa widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone prze這篡 gor帷ymi powid豉mi 郵iwkowymi, obci捫y deseczk na kolejn dob.

Smacznego;)

piernik staropolski ciemny

poniedzia貫k, 12 listopada 2012

tarte tatin

Z這ciste jab趾a, oblane s這dkim karmelowym sosem na kruchym spodzie. Odwr鏂ona, francuska tarta, kt鏎 musicie upiec. Jab趾a najlepsze b璠 twarde i kwa郾e np. anton闚ka lub szara reneta. Przygotowanie tej smacznej tarty nie jest skomplikowane ani bardzo czasoch這nne. Ciasto kruche mo積a zrobi sobie wcze郾iej i przechowywa w lod闚ce, co bardzo u豉twia prac. Jab趾a po obraniu i wydr捫eniu gniazd nasiennych obsma瘸m z ka盥ej strony w karmelu, co powoduje, 瞠 s mi瘯sze i o wiele wi璚ej mie軼i mi si ich w naczyniu do zapiekania. Poza tym s bardziej "plastyczne" przez co u這瞠nie 豉dnego rz璠u jab貫k jest prostsze, polecam!

Sk豉dniki na form o Ø 26cm:

Ciasto p馧kruche:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 4 g soli
  • 20 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 15 g zimnej wody

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda s鏊, cukier, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na tzw. "mokry piasek". Jajka rozmiesza z zimn wod, lekko ubi widelcem, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i wyrobi ciasto.

Wyrobione ciasto umie軼i mi璠zy dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozp豉szczy i wstawi na godzin do lod闚ki.

Jab趾a w karmelu:

Nadzienie:

  • 8-9 jab貫k (anton闚ka, szara reneta)
  • 1 造瞠czka cynamonu

Jab趾a obra, oczy軼i z gniazd nasiennych i przekroi na 獞iartki.

Karmel:

  • 220 g cukru kryszta逝
  • 30 g mas豉

Patelni o grubym dnie postawi na 鈔ednim ogniu, wsypa niewielk cz窷 cukru (2-3 造磬i), podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia si cukru. Dosypa kolejne 2 造磬i cukru i trzymaj帷 patelni za r帷zk przechyla j w ka盥 stron tak, aby cukier karmelizowa si r闚nomiernie, nie miesza 造磬. Czynno嗆 powtarza do momentu wsypania ostatniej porcji cukru. Na ko鎍u doda mas這 i mieszaj帷 (na tym etapie mo瞠 by 造磬) doprowadzi do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Na gor帷y karmel wy這篡 獞iartki jab貫k, posypa cynamonem i obsma瘸 partiami na z這ry kolor, po ok. 1 min. z ka盥ej strony. Jab趾a musz pozosta w ca這軼i, nie mog si rozpa嗆. Obsma穎ne jab趾a uk豉da w formie, pola pozosta造m karmelem.

Ciasto rozwa趾owa, ponak逝wa i wy這篡 na przestudzone jab趾a, zaginaj帷 brzegi ciasta do 鈔odka. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180蚓, piec 45 minut, do czasu zarumienienia si ciasta.

Upieczon tart lekko przestudzi i odwr鏂i na pater (ostro積ie - gor帷y sok), podawa ciep陰.

tarte tatin

tarte tatin

tarte tatin

poniedzia貫k, 05 listopada 2012

piernik staropolski

Ulepszony przepis na piernik staropolski, kt鏎y udaje si tak瞠 bez d逝giego czasu le瘸kowania. Wystarczy zarobi ciasto dob przed pieczeniem, aby m鏂 w nied逝gim czasie rozkoszowa si pachn帷ym od przypraw korzennych piernikiem. Sekretnym sk豉dnikiem przy酥ieszaj帷ym fermentacj ciasta piernikowego jest kwas mlekowy zawarty w ma郵ance, kt鏎ej u篡jemy do przygotowania. Ciasto, aby nabra這 bardziej wyra幡ego koloru i smaku wzbogaci豉m o kaw zbo穎w i ciemne kakao. Piernik prze這篡豉m kilkoma warstwami 郵iwkowego powid豉, kt鏎e przygotowuj z ma陰 ilo軼i cukru, polecam upiec jeszcze przed 鈍i皻ami.

Sk豉dniki:

  • 1 kg m彗i pszennej chlebowej
  • ½ kg miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru, z g鏎k
  • 250 g smalcu lub mas豉
  • 1 szklanka ma郵anki
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3-4 przyprawy do piernika
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (np. Inki)
  • 1 造磬a ciemnego kakao

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpu軼i mi鏚, cukier, mas這 lub smalec (ja u篡豉m smalcu), ogrzewa do po陰czenia si sk豉dnik闚, nie gotowa. Przestudzi, doda kaw zbo穎w, kakao, przyprawy, s鏊, wymiesza. Ma郵ank przela do wi瘯szego naczynia, miski, doda sod i dok豉dnie rozmiesza. Wla do ciasta, doda jajka, wsypa przesian m彗 i bardzo dok豉dnie wymiesza. Przygotowane ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ch這dzie na dob.

Piekarnik nagrza do 180蚓.

Przygotowane ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa na cienki placek ok. 0.5 cm, g瘰to ponak逝wa widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone prze這篡 gor帷ymi powid豉mi 郵iwkowymi, obci捫y deseczk na kolejn dob.

Smacznego;)

piernik staropolski

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...