Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
鈔oda, 30 grudnia 2009

Ciekawe ciasto marchewkowe z figami z dodatkiem sk鏎ki pomara鎍zowej, przypomina troch pudding jest wilgotne, mi瘯kie i bardzo smaczne nawet lepsze na ciep這 ni na zimno, polecam.

Sk豉dniki:

  • 4 jajka (oddzielnie 鄴速ka)
  • 100 g mas豉
  • 130 g cukru
  • 370 g utartej marchewki
  • 300 g namoczonej figi (w wodzie lub soku jab趾owym, waga po namoczeniu i odcedzeniu)
  • 230 g m彗i pszennej
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • sk鏎ka pomara鎍zowa
  • aromat pomara鎍zowy

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy doda mi瘯kie mas這. Nast瘼nie 造磬 domiesza reszt sk豉dnik闚, utart marchewk, odcedzone figi, sk鏎k pomara鎍zow. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, bia趾a ubi na sztywn pian i razem z m彗 wmiesza do ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego;)

niedziela, 27 grudnia 2009

Gwiazdki, kt鏎e wygl康aj jak 郾ie篡nki a powieszone na choince zwracajna siebieuwag wszystkich go軼i. Wspaniale smakuj a ogrzane ciep貫m lampek choinkowych pachn niesamowicie, ale nie tylko efekt ko鎍owy si liczy, dla mnie wa積iejsze jest to, 瞠 mog豉m znale潭 troch czasu, aby wraz z dzie熤i podtrzyma tradycj pieczenia bo穎narodzeniowych ozd鏏.

Sk豉dniki:

  • 280 g m彗i pszennej
  • 200 g mas豉
  • 200 g br您owego cukru
  • 2 surowe 鄴速ka
  • olejek waniliowy

Wykonanie:

M彗 posieka z mas貫m, doda cukier, 鄴速ka i olejek waniliowy, zagnie嗆 ciasto i sch這dzi przez 1 h w lod闚ce. Sch這dzone ciasto wa趾owa i wykrawa gwiazdki, piec 6-10 min w 2000C do uzyskania z這cistego koloru, studzi na kratce.

Lukier:

  • 1 bia趾o
  • 200 g cukru pudru (przesianego)

Bia趾o utrze z cukrem pudrem do bia這軼i i lukrowa ciastka. Polukrowane i wysuszone gwiazdki roz這篡 na pergaminie, za pomoc szprycki z cienk ko鎍闚k wyciska w 鈔odku 郾ie篡nki. Pergamin 軼i庵n望 po ca趾owitym wyschni璚iu.

Smacznego;)

鈔oda, 16 grudnia 2009

Mi璚iutki biszkopt, kt鏎y pachnie pomara鎍zami, chocia nadzienie ma z musu jab趾owego, ale to dodatek galaretki pomara鎍zowej za豉twia ca陰 spraw. W czasie bo穎narodzeniowych wypiek闚 napakowanych ogromn ilo軼i bakalii, makowc闚,piernik闚 i s這dkich sernik闚, (chocia pysznych)zapominamy o lekkich owocowych ciastach. Zapach pomara鎍zy, r闚nie kojarzy si nam ze 鈍i皻ami, dlatego jest to propozycja jak najbardziej na czasie.

Sk豉dniki:

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 8 造瞠k cukru
  • 8 造瞠k m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Mus jab趾owy

  • 600 ml musu jab趾owego
  • 2 galaretki pomara鎍zowe
  • cukier do smaku

Masa z kaszki manny

  • 300 ml mleka
  • 3 造磬i kaszki manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 160 g mas豉
  • 3 造磬i s這dkiej 鄉ietanki
  • aromat pomara鎍zowy
  • sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

草速ka oddzieli od bia貫k, bia趾a ubi na sztywn pian pod koniec ubijania doda cukier i po jednym 鄴速ku. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmiesza do ciasta.Piec ok 25 minut w 鈔ednio nagrzanym piekarniku.

Mus jab趾owy zagotowa, zdj望 z ognia i dosypa 2 galaretki pomara鎍zowe, wymiesza, mo積a doda cukier.

Na mas zagotowa mleko z kaszk mann i cukrem, przestudzi, zmiksowa na puszyst mas z mi瘯kim mas貫m. Pod koniec ucierania doda 鄉ietank aromat pomara鎍zowy i sok cytrynowy do smaku.Biszkopt przekroi wzd逝, prze這篡 musem jab趾owym, na wierzchu rozsmarowa mas i udekorowa kleksami z musu.

poniedzia貫k, 14 grudnia 2009

Ulubione ciasto mojego M篹a i ca貫j mojej rodzinki, bardzo popularne za nasz wschodni granic tj. na Ukrainie i z tamtych stron pochodzi ten przepis. Rozp造waj帷y si w ustach miodowo-karmelowy smak ciasta, z kt鏎ym kontrastuje kremowa 鄉ietana. Przyznam, 瞠 nie jest to prosty i szybki do wykonania wypiek i trzeba po鈍i璚i mu troch czasu, ale naprawd wart zachodu. Niejednokrotnie przekona豉m si o tym, 瞠 zas逝guje na miano 鈍i徠ecznego, dlatego postanowi豉m umie軼i ten przepis w豉郾ie teraz wraz z 篡czeniami zdrowych, radosnych i rodzinnych安i徠 Bo瞠go Narodzenia dla wszystkich, kt鏎zy tu zagl康aj.

Sk豉dniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mas豉
  • 4 造磬i miodu
  • 2.5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki sody

Sk豉dniki na krem:

  • 800 ml kwa郾ej鄉ietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego

Wykonanie:

Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem na puszyst mas doda mi鏚, mas這 i dalej ubijar霩g na parze przez ok. 25 minut. Pod koniec ubijania doda sod i miesza jeszcze przez 5 minut. Do ostudzonej masy dosypa m彗 i wyrobi elastyczne, mi瘯kie ciasto (je瞠li bardzo si klei mo積a dosypa troszk wi璚ejm彗i), podzieli je na 6 cz窷ci iwa趾owa cieniutkie okr庵貫 placki, podsypuj帷 m彗. Ja ciasto przek豉dam na wyjmowanysp鏚 od tortownicy o 鈔ednicy 28 cm, zwisaj帷e boki obcinam i tym sposobem mam wszystkie jednakowej wielko軼i kr捫ki.

Piec w 1800C przez 5-7 minut do zrumienienia ciasta. Jeszcze ciep貫 przek豉da na kratk i zostawi do przestudzenia. 妃ietan ubi z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, kt鏎ym prze這篡 ostudzone kr捫ki.

Smacznego :)

pi徠ek, 11 grudnia 2009

Bardzo szybkie do wykonania, je瞠li u篡jemy gotowego ciasta francuskiego (chocia w豉snor璚znie wykonanego nic nie zast徙i). Wygl康aj jak r騜e, kt鏎e cudnie pachn pieczonym jab趾iem z cynamonem. To po陰czenie zapach闚 zachwyci ka盥ego, a nas ju nigdy nie zaskoczy niezapowiedziana wizyta go軼i.

Sk豉dniki: (na 6 porcji)

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 6 jab貫k z czerwon sk鏎k
  • cynamon i cukier do smaku
  • t逝szcz do wysmarowania kokilek

Wykonanie:

Z ciasta francuskiego wyci望 kr捫ki o 2 cm szersze od 鈔ednicy kokilek, kt鏎ymi wy這篡 wysmarowane foremki. Na wierzchu u這篡 wydr捫one i pokrojone w cie鎥ie plasterki jab趾a. Posypa cukrem i cynamonem do smaku.

Piekarnik nagrza do 2100C, kokilki wstawi do nagrzanego piekarnika i piec 20 min .

Smacznego :)

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...