Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 20 grudnia 2010


安i皻a wielkimi krokami zbli瘸j si do naszych dom闚, czas rozgl康n望 si za ozdobami na choink, aby w Wigili nasze drzewka by造 najpi瘯niejsze, jedyne w swoim rodzaju. Ja lubi proste, niekomercyjne ozdoby, najch皻niej te jadalne jak lukrowane pierniki, czy pachn帷e cynamonem i korzeniami ciasteczka, kt鏎e obok jednokolorowych bombek i drewnianych, r璚znie robionych zabaweczek zawisn i w tym roku na naszej choince. Ciasteczka s nieziemsko aromatyczne, koj帷a wo cynamonu natychmiast wype軟ia ca造 dom, warto po鈍i璚i im troszk czasu, aby potem cieszy si cudownymi zapachami, gor帷o polecam!

Sk豉dniki:

  • 280 g m彗i pszennej
  • 200 g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 2 surowe 鄴速ka
  • 2 造瞠czki cynamonu

Wykonanie:

M彗 posieka z mas貫m, doda cukier, 鄴速ka i cynamon, zagnie嗆 ciasto i sch這dzi przez 1 h w lod闚ce. Sch這dzone ciasto wa趾owa i wykrawa dowolne kszta速y, piec 6-10 minut w 200蚓 do uzyskania z這cistego koloru, studzi na kratce.

Smacznego;)

wtorek, 14 grudnia 2010

Makaroniki to malutkie, ale bardzo, bardzo s這dkie ciasteczka wykonane z bia貫k, cukru i mielonych migda堯w, rodem z Francji, tam s bardzo popularne. U nas wi瘯sz s豉w zdoby造 sobie zwyk貫 bezy, nie mniej jednak warto je zrobi, ja osobi軼ie nie przepadam za tego typu wypiekami, s dla mnie zdecydowanie za s這dkie. Zrobi豉m je, zaciekawiona bardziej technik ich wykonania, ni smakiem. Przepis闚 na ich wykonanie jest naprawd mn鏀two, ja wykona豉m je w/g receptury Gosi, lecz zastosowa豉m zupe軟ie inn technik wykonania, zapraszam!

Sk豉dniki:

  • 70 g bia貫k
  • 40 g cukru kryszta逝
  • 90 g cukru pudru
  • 70 g migda堯w
  • 1 造瞠czka soku z cytryny

Wykonanie:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i wy這篡 z lod闚ki na dob przed robieniem makaronik闚. Migda造 i cukier puder rozdrobni na m彗, bardzo drobno (najlepiej w m造nku do kawy lub blenderze) i przesia przez drobne sitko.

Bia趾a ubi, pocz徠kowo z cytryn, potem doda po這w cukru. Na koniec wsypa cukier do ko鎍a i dalej ubija, ok. 5 minut. Do ubitych bia貫k doda migda造 z cukrem pudrem w trzech porcjach, delikatnie mieszaj帷 silikonow szpatu趾, a masa b璠zie g豉dka i dosy g瘰ta. Nie miesza zbyt d逝go, gdy masa rzednie.

Prze這篡 mas do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k o 鈔ednicy 1 cm. Wyciska makaroniki na blach z papierem do pieczenia lub bezpo鈔ednio na mat sylikonow przeznaczon do pieczenia. Piekarnik nagrza do 90蚓, wstawi makaroniki na 5 minut w celu obsuszenia ich z wierzchu, nast瘼nie wyj望, a piekarnik podgrza do 190蚓, ponownie wstawi makaroniki i piec jeszcze 6-8 minut w zale積o軼i od wielko軼i. Technika ta pozwala nam uzyska charakterystyczny rant.

Ostudzi, nie zdejmowa wcze郾iej, poniewa mog si pokruszy, makaroniki przek豉da ulubion ma郵an mas, ganache lub g瘰tym d瞠mem, sk豉daj帷 po dwa ciasteczka razem. Je瞠li zastosujecie si dok豉dnie do moich instrukcji otrzymacie 鈍ietne migda這we makaroniki, chrupi帷e z wierzchu i mi瘯kie w 鈔odku, polecam.

Smacznego;)

sobota, 11 grudnia 2010

Uwielbiam przed 安i皻ami piec ciasteczka, kt鏎e skrz皻nie chowam do puszek. S niezast徙ione w sytuacji, gdy wpadaj go軼ie z wizyt, ale tak瞠, gdy najdzie nas ochota na co s這dkiego. Ciasteczka s szybkie w przygotowaniu, mieszamy wszystkie sk豉dniki i gotowe, jedyne czego potrzebujemy do sprawnej organizacji pracy, to wszystkie sk豉dniki o temperaturze pokojowej, wa積e jest mas這, kt鏎e musi by bardzo mi瘯kie. Ciasteczka s mega kruche, z czarnymi kropeczkami maku i pi瘯nym, 鈍i徠ecznym zapachem pomara鎍zy, warto je mie w puszce...polecam.

Sk豉dniki:

  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy
  • 100 g cukru pudru
  • 2 鄴速ka
  • 3 造磬i suchego maku
  • 360 g m彗i pszennej
  • aromat pomara鎍zowy

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas, doda 鄴速ka i reszt sk豉dnik闚, na ko鎍u przesian m彗, wymiesza. Ciasto prze這篡 do worka cukierniczego z du膨 ko鎍闚k, lub do maszynki do ciastek, wyciska ciasteczka na blach wy這穎n pergaminem, piec w 180蚓, 7-10 minut, w zale積o嗆i od wielko軼i ciastek.

Smacznego;)

鈔oda, 08 grudnia 2010

Dzisiejszy wpis b璠zie o czekoladzie i o temperowaniu czekolady, poniewa z czekolady przy umiej皻nym pos逝giwaniu si ni, mo積a wyczarowa cuda. Powiecie czekoladki to przecie mo積a kupi gotowe,... tak mo積a kupi, jak wszystko, ale zrobi je samodzielnie fajnie jest... umie.

Inspiracje zaczerpn窸am z Перлы от La Perla.

Sk豉dniki:

  • 150 g bia貫j czekolady
  • sk鏎ka starta z 1 cytryny
  • 2 造磬i siekanych pistacji

Wykonanie:

Je郵i chcemy, 瞠by nasze czekoladki by造 chrupi帷e i b造szcz帷e, koniecznie musimy czekolad ztemperowa, w tym celu trzeba stopion czekolad ogrza do 45蚓, sch這dzi do 25蚓 i zn闚 ogrza do 30蚓. Naj豉twiej zrobi to w k徙ieli wodnej, ustawiaj帷 misk z czekolad nad gor帷 par.

Niezb璠ny w tym procesie jest termometr, jak r闚nie bardzo wnikliwe 郵edzenie temperatury podczas procesu temperowania czekolady, nie mo積a czekolady przegrza, bo zacznie si kruszy w dalszej obr鏏ce, nie dopu軼ie tak瞠, aby do czekolady dosta豉 si woda, poniewa nawet jedna kropla zniweczy ca造 efekt i powierzchnia czekolady b璠zie matowa, nie ukrywam nie jest to proste, ale warto si nauczy. Ciekawy artyku na ten temat mo積a znale潭 na Fabryka Przepis闚.

Do ztemperowanej czekolady doda sk鏎k cytrynow, i pistacje, prze這篡 do foremek i pozostawi do ca趾owitego wystudzenia.

Smacznego;)

niedziela, 05 grudnia 2010


Truffle te, to moje wielkie odkrycie, nie zawieraj zupe軟ie cukru, s zdrowe jak ma這 co i smakuj zupe軟ie niecodziennie. Nie tylko nie zawieraj cukru, ale tak瞠, ani grama mas豉. Podstaw s suszone 簑rawiny i mielone migda造, mo積a przygotowa wersj dla doros造ch z dodatkiem alkoholu lub bez, kt鏎e podamy dzieciom. Przepis od Julii z Перлы от La Perla , zapraszam.

Sk豉dniki na 15 sztuk:

  • 200 g suszonej 簑rawiny
  • 100 g mielonych migda堯w (mog by ze sk鏎k lub bez)
  • kilka kropli aromatu migda這wego
  • siekane pistacje

Wykonanie:

真rawin namoczy we wrz帷ej wodzie lub soku owocowym na 30-40 minut, mo積a doda alkohol (w wersji dla doros造ch), odcedzi i rozdrobni w malakserze lub blenderze. Doda zmielone migda造, kilka kropli aromatu migda這wego i wymiesza mas. Kulki wielko軼i orzecha w這skiego mo積a formowa od razu, nie trzeba masy przed tym sch豉dza. Obtacza w siekanych pistacjach, przechowywa w lod闚ce do kilku dni.

Smacznego:)

Drukuj przepis

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...