Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 19 grudnia 2011

pierogi z makiem i ry瞠m

Wigilijne, s這dkie danie, z mas makow i ry瞠m. S這dzone miodem naturalnym, podawane prosto z wody z roztopionym mas貫m. Do masy makowej mo積a doda dowolne bakalie, ale drobno posiekane lub zmielone razem z makiem. Ciasto pierogowe prezentowa豉m ju na blogu, za to farsz to co nowego, spr鏏ujcie!

Sk豉dniki:

Ciasto pierogowe:

  • ½ kilograma m彗i pszennej
  • 1 szklanka wrz帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka oleju

o technice wykonania pisa豉m tutaj

Farsz makowy z ry瞠m

Ry wyp逝ka, ugotowa al dente w wodzie lub mleku. Po陰czy z mas makow, ewentualnie dos這dzi.

Dodatkowo:

  • mas這, do podania

Wykonanie:

Ciasto cienko rozwa趾owa, wykrawa ma貫 k馧ka, nak豉da farsz i lepi pierogi. Gotowa w osolonym wrz徠ku 2 minuty od wyp造ni璚ia, podawa z wody z roztopionym mas貫m.

pierogi z makiem i ry瞠m

czwartek, 15 grudnia 2011

rogaliki z mas makow

Z ciasta krucho-dro盥穎wego, prostego i szybkiego w wykonaniu. Z nadzieniem z masy makowej, z rodzynkami, orzechami i miodem. To namiastka makowca, albo strucli makowej, tylko w mniejszym wydaniu. 安ietnie smakuj zaraz po upieczeniu, jeszcze ciep貫, chocia na drugi dzie te im niczego nie brakuj, wystarczy je chwilk podgrza w piekarniku. Opr鏀zone cukrem pudrem, czy polukrowane, to ju zale篡 od Was, obie wersje b璠 pyszne. Podaj je na 郾iadanie z owocow konfitur i aromatyczn kaw, pycha... .

Sk豉dniki na 2 blachy rogalik闚:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉 lub margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 鄴速ka
  • 1/2 szklanki kwa郾ej 鄉ietany
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g dro盥篡 instant
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masa makowa z bakaliami (w豉sna lub gotowa)

Wykonanie:

W misie malaksera umie軼i przesian m彗, mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i naciskaj帷 pulsacyjnie na wy陰cznik, rozdrobni na kruszonk. Doda cukier, jajka, 鄴速ka, 鄉ietan, dro盥瞠 i szczypt soli, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciasto prze這篡 na stolnic, nakry, da odpocz望 15 minut. Wa趾owa na grubo嗆 4-5 mm, wykrawa tr鎩k徠y, nak豉da po 造瞠czce mas makow i zwija rogaliki. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, pozostawi do wyro郾i璚ia na 20 minut. Piekarnik nagrza do 180蚓, rogaliki smarowa roztrzepanym jajkiem, piec 15 minut, do z這cistego koloru, wystudzone posypa cukrem pudrem lub polukrowa.

Masa makowa bezapelacyjnie najlepsza jest w豉sna, przepis na blogu. Czas pieczenia rogalik闚 dostosowujemy do wielko軼i rogalik闚, im wi瘯sze tym d逝瞠j trzeba je piec. Przepis na ciasto krucho-dro盥穎we jest bardzo uniwersalne i mo瞠my wykorzysta go do upieczenia 鈍i徠ecznej strucli z makiem, lub rogalik闚 z innym nadzieniem: d瞠mem, twarogiem..., polecam!

rogaliki z mas makow

rogaliki z mas makow

wtorek, 13 grudnia 2011

pierogi

Lubiane i niezast徙ione podczas 鈍i徠 danie, bez nich nie wyobra瘸m sobie Wigilii. Z farszem z w豉snej kiszonej kapusty z dodatkiem zwyk貫j, bia貫j. W tym przypadku bez grzyb闚, ale r闚nie smaczne. Idealne z wody, ale jeszcze lepsze odsma瘸ne na ma郵e. Z dodatkiem podsma穎nej cebuli i sporej ilo軼i 鈍ie穎 zmielonego czarnego pieprzu.

Sk豉dniki:

Ciasto pierogowe:

  • ½ kilograma m彗i pszennej
  • 1 szklanka wrz帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka oleju

o przepisie pisa豉m tutaj

Farsz ze s這dk i kwa郾 kapust:

  • 600 g kapusty bia貫j, poszatkowanej
  • 400 g kapusty kiszonej, z dodatkiem kminku
  • 3-4 cebule, pokrojone w kostk
  • 100 g mas豉
  • 2 造磬i oleju
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapust 鈍ie膨 i kiszon ugotowa oddzielnie zalewaj帷 niewielk ilo軼i wody, przestudzi, dobrze odcisn望 i posieka na drobniejsze kawa趾i. Mo積a r闚nie przemieli maszynk do mi瘰a, u篡waj帷 sitka z du篡mi oczkami. Cebul usma篡 na z這ty kolor na ma郵e z dodatkiem oleju, doda posiekan kapust, przyprawy i sma篡 ca這嗆, od czasu do czasu mieszaj帷, oko這 20 minut. Farsz wystudzi, ciasto cienko rozwa趾owa, wykrawa ma貫 k馧ka, nak豉da farsz i lepi pierogi.

Gotowa w osolonym wrz徠ku 2 minuty od wyp造ni璚ia, podawa z wody lub odsma瘸ne na patelni.

Smacznego!

pierogi

pierogi

pi徠ek, 09 grudnia 2011

risotto z bakaliami i imbirem

Na soku owocowym z dodatkiem suszonych 郵iwek, rodzynek kr鏊ewskich, orzech闚 laskowych i marynowanego imbiru.Zestaw niecodzienny i troch egzotyczny, ale zaskakuj帷o pyszny. Po陰czenie harmonizuj帷ych i wzajemnie uzupe軟iaj帷ych si smak闚. S這dycz suszonych 郵iwek i rodzynek, prze豉mana ostro軼i imbiru z dope軟iaj帷ym, kwaskowym smakiem soku jab趾owego. Risotto doprawi豉m miodem i szczypt przypraw korzennych, co nada這 mu 鈍i徠ecznego charakteru, polecam.

Sk豉dniki na 2-3 porcje:

  • ¾ szklanki ry簑 do risotto, np. Arborio
  • 2 造磬i mas豉
  • ½ szklanki bia貫go wina
  • 2 szklanki przecierowego soku jab趾owego, lub pomara鎍zowego
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki rodzynek kr鏊ewskich
  • ½ szklanki suszonych 郵iwek
  • gar嗆 orzech闚 laskowych
  • 1 造磬a imbiru marynowanego
  • 1 造磬a miodu naturalnego
  • szczypta przyprawy korzennej, jak do piernika

Wykonanie:

Mas這 roztopi na patelni, wsypa suchy ry i chwilk przesma篡. Wla wino, odparowa. Sok po陰czy z wod, podgrza. Wlewa porcjami do ry簑, od czasu do czasu mieszaj帷. Ca造 p造n powinien zosta wch這ni皻y przez ry, ziarenka musz by mi瘯kie z zewn徠rz i twardawe w 鈔odku. Doda namoczone i pokrojone na mniejsze kawa趾i suszone 郵iwki i rodzynki. Doprawi miodem i przypraw korzenn. Pod koniec gotowania doda imbir i grubo posiekane orzechy.

Smacznego:)

risotto z bakaliami i imbirem

czwartek, 08 grudnia 2011

鈍i徠eczny makowiec biszkoptowy

Puszysty, biszkoptowy, z dodatkiem maku gotowanego w mleku, orzech闚 w這skich i rodzynek. Delikatny, mi璚iutki, rozp造waj帷y si w ustach. Wierzchnia cz窷 ciasta to tradycyjny biszkopt, kt鏎y wylewamy na podpieczon warstw makow, po kilkunastu minutach pieczenia. Bez dodatku t逝szczu, wyko鎍zony orze德iaj帷ym puree jab趾owo-morelowym, z odrobin maku na wierzchu.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

biszkopt makowy:

  • 6 jajek, oddzielnie bia趾a i 鄴速ka
  • 150 g cukru
  • 250 g maku*, gotowanego w mleku, dwukrotnie mielonego
  • 100 g orzech闚 w這skich, grubo posiekanych
  • 50 g rodzynek
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu migda這wego

biszkopt:

  • 4 jajka, oddzielnie bia趾a i 鄴速ka
  • 80 g cukru
  • 100 g m彗i pszennej
  • 1 造磬a ciep貫j wody
  • 1 造磬a oleju ro郵innego

dodatkowo:

  • 4-6 造瞠k puree jab趾owo-morelowego, lub innego
  • 2 造磬i suchego maku

Wykonanie:

Form wysmarowa mas貫m i wy這篡 papierem do pieczenia. Na biszkopt makowy 鄴速ka utrze na puszysty, blado鄴速y krem. Doda mak, bakalie i proszek do pieczenia, delikatnie przemiesza z pian ubit z bia貫k, doda ekstrakt migda這wy. Wy這篡 do formy, wyr闚na, wstawi do piekarnika nagrzanego do 160蚓, podpiec przez 20 minut.

W mi璠zyczasie przygotowa drugi, tradycyjny biszkopt. Do utartych 鄴速ek z cukrem, doda olej wymieszany z ciep陰 wod. Wymiesza delikatnie z przesian m彗 i pian z bia貫k ubit na sztywno. Miesza delikatnie 這patk silikonow. Wyla na podpieczony biszkopt makowy, piec kolejne 15-20 minut.

Po wystudzeniu na wierzchu makowca rozsmarowa kilka 造瞠k puree owocowego i posypa suchym makiem.

*- waga po ugotowaniu i przemieleniu

鈍i徠eczny makowiec biszkoptowy

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...