Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 10 grudnia 2012

tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort, o kt鏎ym powiedziane zosta這 ju wiele i wielu z Was mia這 okazj go pr鏏owa. To po陰czenie s這dkiej, chrupi帷ej z zewn徠rz bezy i kremu bakaliowego na bazie serka mascarpone i 鄉ietanki krem闚ki. W smaku nie przypomina 瘸dnego innego tortu dlatego, aby sprawdzi jak smakuje trzeba go upiec, polecam. Przepis cytuj za autork - Margarytk.

Sk豉dniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 bia貫k, w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 造磬i cukru demerara
  • 1 造瞠czka bia貫go octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli

Pieczenie bezy zacz望 od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23 cm 鈔ednicy) odrysowa dwa ko豉, papier u這篡 na blaszkach. Daktyle do bezy pokroi na ma貫 kawa趾i. Piekarnik nagrza do 180ºC.

Bia趾a wla do suchej miski, wsypa szczypt soli. Ubi na sztywn pian, doda 1 造瞠czk octu, a nast瘼nie wsypywa po 1 造盧e cukru, ca造 czas miksuj帷. Gdy ju ca造 cukier znajdzie si w misce ubija do chwili, a masa zacznie b造szcze. Doda pokrojone daktyle, wymiesza, podzieli na dwie cz窷ci i wy這篡 na przygotowany papier.

Wstawi do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po oko這 5 minutach zmniejszy temperatur do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna si lekko przyrumieni i delikatnie pop瘯a. Wy陰czy piekarnik, uchyli drzwiczki i zostawi na kilka godzin lub na ca陰 noc do wystygni璚ia.

Sk豉dniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 150 g masy karmelowej z puszki (dulce de leche)
  • p馧 szklanki orzech闚 w這skich
  • 10 daktyli

Orzechy i daktyle posieka na ma貫 kawa趾i.

Do jednej miski w這篡 serek mascarpone i mas karmelow, wymiesza 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubi 鄉ietan, pod koniec ubijania dodaj帷 1 造磬 cukru pudru. Obie masy delikatnie po陰czy (鄉ietan dodaj帷 do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypa posiekane bakalie, wymiesza.

Na jednym kr捫ku bezy r闚nomiernie rozprowadzi przygotowany krem, przykry drugim kr捫kiem. Ca這嗆 posypa cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorowa 鈔odek daktylami i orzechami.

Smacznego :)

* Tym razem bez przekroju tortu. Nie zd捫y豉m zrobi, ale szykuje si powt鏎ka, wi璚 dodam zdj璚ie:)

tort dacquoise z orzechami i daktylami

Zapraszam do lektury artyku逝 o moim blogu i o mnie na 豉mach portalu Hello Zdrowie. Pisz o babcinym placku z jab趾ami, niezast徙ionym kuchennym pomocniku i czekoladowym sposobie na jesienn chandr, zapraszam i polecam!

czekoladowy krem z rumem

12:06, urszula_d73
Link Komentarze (3) »
poniedzia貫k, 03 grudnia 2012

konfitura z czerwonej cebuli

Karmelizowana czerwona cebula w postaci konfitury. Przygotowana z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina, miodu i mas豉, to i軼ie 鈍i徠eczna propozycja. Aromatyczna i dosy s這dka, b璠zie idealnym dodatkiem do pieczonych mi瘰, kruchych tart czy sa豉tek. Idealnie komponuje si z serami, szczeg鏊nie wyra幡ymi w smaku tj. gorgonzola czy kozi, polecam.

Sk豉dniki na ½ litra:

  • o.5 kg czerwonej cebuli
  • 1 szklanka wody
  • 75 g mas豉
  • 120 g miodu naturalnego
  • 0.5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • s鏊 do smaku
  • 1 造磬a octu winnego lub soku z cytryny

Wykonanie:

Cebul obra i pokroi w p馧plasterki. Podsma篡 na ma郵e nie rumieni帷, doda mi鏚. Gdy cebula b璠zie delikatnie podsma穎na, doda s鏊, wod, ocet i wino. Dusi, a wi瘯szo嗆 wody i wina wyparuje a cebula b璠zie mi瘯ka. Zdj望 z ognia i odstawi do wystygni璚ia.Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

konfitura z czerwonej cebuli

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...