Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 29 marca 2010

Kolejny mazurek, kt鏎y obok sernika, babki i makowca go軼i na wielu polskich sto豉ch w okresie 安i徠 Wielkanocnych. Jest dosy s這dki, bo masa kajmakowa taka w豉郾ie jest, ale dodatek owoc闚 sprawia, 瞠 smakuje wy鄉ienicie. Propozycja dla wielkich 豉such闚;)

Ciasto:

  • 350 g m彗i pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny do wypiek闚
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • 2 surowe 鄴速ka

Dodatki:

  • masa kajmakowa
  • konfitura brzoskwiniowa
  • konfitura wi郾iowa
  • kokos
  • mak

Wykonanie:

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto, sch這dzi w lod闚ce minimum 2 godziny, rozwa趾owa na prostok徠. Piekarnik nagrza do 200蚓, wstawi sp鏚 mazurka i piec 25-30 minut na z這ty kolor. Ostudzony mazurek udekorowa mas kajmakow, owocami z konfitury, posypa kokosem i makiem.

Smacznego;)

pi徠ek, 26 marca 2010

Pszenny chleb z dodatkiem m彗i graham, na zakwasie 篡tnim, o ma造ch regularnych dziurkach. Bardzo smaczny, prawdziwy domowy chleb, kt鏎y pi瘯nie pachnie i dobrze smakuje. Mo積a posypa go dowolnymi ziarnami i tym samym mie za ka盥ym razem troch inny smak, ale ja pozostan przy sezamie.

Sk豉dniki:

Zaczyn:

(zostawiamy na 16-18 godzin)

  • 300 g aktywnego zakwasu
  • 400 g m彗i pszennej typ 500
  • 160 g ciep貫j wody

Ciasto w豉軼iwe:

  • 860 g zaczynu
  • 100 g m彗i pszennej typ 1850
  • 550 g m彗i pszennej typ 500
  • 240 g wody
  • 1 造磬a soli morskiej
  • 2 造磬i cukru
  • 1 造瞠czka dro盥篡 suchych
  • 3 造磬i oliwy z oliwek

Wykonanie:

Dzie wcze郾iej dokarmiony zakwas 篡tniwymiesza z m彗 pszenn i wod, pozostawi w ciep貫 miejsce 23蚓-25蚓 na 16-18 godzin. Po tym czasie 豉dnie podro郾i皻y zaczyn wyrobi z reszt sk豉dnik闚 ciasta chlebowego, ja wyrabia豉m mikserem przez7 minut.

Gotowe ciasto prze這篡 do naoliwionej miski, przykry szczelnie foli i pozostawi do wyro郾i璚ia, na2,5 godziny, w mi璠zyczasie 2 razy ponownie lekko wyrobi, prze這篡.Wyrobione ciasto jest elastyczne, dosy mi瘯kie i 豉dnie odchodzi od r彗.

Po up造wie 2,5 godzin prze這篡 do wysmarowanej foremki, do po這wy jej wysoko軼i i ponownie da mu podrosn望, u mnie wyrasta這 kolejne 2,5 godziny. Piekarnik nagrza do 210蚓, chleb spryska wod i posypa sezamem, wstawi do naparowanego piekarnika i piec w tej temperaturze przez 10 minut, nast瘼nie zmniejszy do 190蚓 i dopieka kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko si rumieni mo積a przykry foli aluminiow. Studzi na kratce.

Smacznego;)

鈔oda, 24 marca 2010

Obiecany mazurek kajmakowy, z przepisem na mas kajmakow domowej roboty. Bardzo s這dki, ale przecie taki ma by. Sp鏚 wykona豉m z ciasta p馧kruchego, a do dekoracji u篡豉m brzoskwi z domowej spi瘸rki. Zapraszam ;)

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 350 g m彗i pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny do wypiek闚
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • 2 surowe 鄴速ka

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g mas豉

Wykonanie:

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto, sch這dzi w lod闚ce minimum 2 godziny, rozwa趾owa na prostok徠, formuj帷 wysokie brzegi. Piekarnik nagrza do 200蚓, wstawi sp鏚 mazurka i piec 25-30 minut na z這ty kolor.

Do wykonanie domowej masy kajmakowej, potrzebujemy w/w sk豉dnik闚, garnek z grubym dnem i przynajmniej 2-2,5 godzin wolnego czasu. Mleko i cukier gotowa na wolnym ogniu, ca造 czas mieszaj帷 do momentu, a masa zg瘰tnieje i b璠zie mie lekko br您owy kolor, zdj望 z ognia, doda mas這 i wymiesza. Wylewa na ostudzone ciasto, udekorowa brzoskwiniami, lub innymi owocami.

Smacznego;)

poniedzia貫k, 22 marca 2010

No c騜, baby ju by造, wi璚 czas na mazurki, bo nie ma 安i徠 Wielkanocnych bez tradycyjnych mazurk闚. Nie ma przy nim zbyt du穎 pracy, szczeg鏊nie gdy przygotujemy sobie ciasto troch wcze郾iej i zamrozimy. Ca豉 praca, jaka nam zostanie na ostatni chwil to upieczenie iudekorowanie mazurka. Ja u篡豉m wi郾i w galaretce i lukru, ale mog by i inne dodatki w najbli窺zym czasie przedstawi Wam mazurek z mas kajmakow.

Sk豉dniki:

  • 320 g m彗i pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 2 surowe鄴速ka

Ponadto:

  • wi郾ie w galaretce
  • lukier

Wykonanie:

Mas這 posieka z m彗, cukrem doda 鄴速ka i zagnie嗆 ciasto, owin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 2 godziny (mo積a tak瞠 ciasto zamrozi), sch這dzone ciasto cienko rozwa趾owa, na wierzchu u這篡 kratk z wa貫czk闚 ciasta, ponak逝wa i wstawi do nagrzanego do 190蚓 piekarnika, piec 25-30 minut, a ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu sp鏚 mazurka przestudzi i udekorowa wi郾iamioraz lukrem.

Smacznego;)

czwartek, 18 marca 2010

Babka dro盥穎wa z rodzynkami, to kolejna klasyczna propozycja na wielkanocny st馧, jest bardzo puszysta, delikatna, nie za s這dkai pachnie dro盥瘸mi. Spory dodatek mas豉 sprawia, 瞠 jest wilgotna i 鈍ie瘸 nawet na drugi dzie. Receptura na jej wykonanie to podwojone sk豉dniki z poprzedniego wpisu na babeczki wielkanocne. Polecam;)

Sk豉dniki:

  • 170 ml ciep貫go mleka
  • 4jajka
  • 2鄴速ko
  • 580g m彗i pszennej
  • 6造瞠k cukru
  • 3造瞠czki dro盥篡 suchych instant
  • 16造瞠k stopionego mas豉
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 3/4szklanki namoczonych rodzynek

Ponadto :

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do podgrzanego mleka doda cukier, dro盥瞠, s鏊 oraz jajka, wsypa przesian m彗 i wyrobi ciasto, pod koniec wyrabiania doda rozpuszczone, lekko przestudzone mas這 i jeszcze przez chwil miesza, do momentu a ca貫 mas這 zostanie wch這ni皻e przez ciasto. Doda namoczone rodzynki, nakry i odstawi ciasto na 2 godzinydo wyrastania, podczas kt鏎ego co 30 minut ponownie lekko gowyrobi.

Wyrobione za czwartym razem ciasto roz這篡 do formy babkowej, w kt鏎ej pozostawi aby podwoi這 obj皻o嗆. Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi ciastoi piec30-35 minut, przestudzi i posypa przesianym cukrem pudrem.

Smacznego;)

毒鏚這 : Leites Culinaria

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...