Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
鈔oda, 30 marca 2011

Sorbet to niezwykle orze德iaj帷y, owocowy deser i bardzo pasuj帷y do kolor闚, jakie mamy za oknem, nareszcie jest s這necznie. Jest lekki i niskokaloryczny, idealny dla tych, kt鏎zy po zimie zaczynaj liczy kalorie. Najlepiej wykona go ze 鈍ie瞠go ananasa, gdy zapach i smak jest niepor闚nywalnie lepszy, ni tego z puszki. Ja u篡豉m do niego krem闚ki, ale mo積a j zast徙i pe軟ot逝stym mlekiem, albo nawet wod, co dodatkowo obni篡 jego kaloryczno嗆. Mo積a wykona go bez maszyny, co jest niew徠pliwie jego dodatkow zalet, polecam!

Sk豉dniki na 6 porcji:

  • 1 dojrza造 ananas
  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 4 造磬i miodu lub cukru

Wykonanie:

Ananasa obra, pokroi na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na puree, doda 鄉ietank, dos這dzi miodem lub cukrem. Mas mo積a przetrze przez sitko, b璠zie bardziej kremowa, przela do p豉skiego pojemnika i wstawi na ok. 4 godziny do zamra瘸lki. Aby unikn望 powstawania kryszta趾闚 lodu, nale篡 sorbet w trakcie zamra瘸nia kilkakrotnie dodatkowo zmiksowa. Podawa udekorowany listkiem mi皻y.

Smacznego;)

poniedzia貫k, 28 marca 2011

Krem chrzanowy to nieod陰czny dodatek na wielkanocnym stole, pasuje do w璠lin, pieczonych mi瘰, jajek lub do pieczywa. Przepis jest super szybki, tylko kilka sk豉dnik闚 i gotowe, polecam!

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 造瞠czki tartego chrzanu (mo瞠 by gotowy)
  • 4 造磬i majonezu
  • rze簑cha
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • s鏊

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w malakserze i zmiksowa na g豉dk mas, doprawi sol i pieprzem. Je瞠li chcecie uzyska bardziej ostry smak mo積a doda wi璚ej chrzanu. Krem podawa w skorupkach posypany rze簑ch.

Smacznego;)

pi徠ek, 25 marca 2011

Tort legenda, symbol ukrai雟kiej stolicy, niezwykle popularny i bardzo smaczny. Historia tego toru si璕a 1956 roku, w kt鏎ym to w fabryce im. Karola Marksa w Kijowie powsta pierwszy egzemplarz. Od tamtej pory znanych jest wiele jego wersji, ka盥a z gospody chcia豉 odtworzy u siebie w domu ten smak. Moja wersja sk豉da si z biszkoptu prze這穎nego bogatym w smaku ma郵anym kremem i kruchymi, pe軟ymi orzech闚 ziemnych, bezowymi blatami w 鈔odku. Zamiast orzech闚 ziemnych mo積a u篡 orzech闚 nerkowca lub laskowych. Tort jest troszk czasoch這nny, trzeba sobie dobrze zaplanowa czas na jego upieczenie, ale jest wart po鈍i璚onej pracy i my郵, 瞠 warto go spr鏏owa. Zmodyfikowany przepis z tej strony, zmieni豉m ilo嗆 cukru w kremie, jak r闚nie doda豉m do ca這軼i biszkopt, a oto obiecany przepis, polecam ;).

Sk豉dniki na tortownic o Ø 26 cm:

Biszkopt:

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i ciep貫j wody

Blaty bezowe z orzechami ziemnymi:

  • 5-6 sztuk bia貫k kurzych (200g)
  • 50 g cukru kryszta逝
  • 1 cukier wanilinowy
  • 45 g m彗i pszennej
  • 150 g orzech闚 ziemnych
  • 185 g cukru pudru

Ma郵any krem:

  • 300 ml mleka
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 kostki mas豉 (400g)
  • 20 g ciemnego kakao
  • 2 造磬i koniaku

Wykonanie:

Bia趾a na biszkopt ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, zmiksowa i ca這嗆 bardzo delikatnie wymiesza z przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180蚓 i wstawi biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroi na dwa blaty.

Na dob przed pieczeniem blat闚 bezowych, bia趾a oddzieli od 鄴速ek i postawi je w ciep貫 miejsce. Nast瘼nie ubi je na sztywn pian, pod koniec ubijania dosypa 50g cukru kryszta逝, do ubitych bia貫k wsypa przesian m彗, grubo posiekane, podpra穎ne na suchej patelni orzechy oraz cukier puder, wymiesza delikatnie 這patk. Na pergaminie odrysowa dwa okr璕i o Ø 26 cm, pergamin nat逝軼i, wy這篡 bia趾a, lekko wychodz帷 poza obrysowane ko豉, po upieczeniu trzeba je b璠zie obkroi , a powsta貫 w ten spos鏏 okruchy pos逝膨 nam do obsypania bok闚 tortu. Piekarnik nagrza do 100蚓 z termoobiegiem, suszy 2 godziny, pozostawi w uchylonym piekarniku, najlepiej na ca陰 noc.

Do mleka na krem doda cukier, cukier wanilinowy, wbi ca貫 jajka i podgrzewa do zagotowania, przez ca造 czas miesza r霩g, po zagotowaniu podgrzewa na najmniejszym ogniu przez 5 minut, wystudzi.

Mi瘯kie mas這 utrze na jasn, puszyst mas, dodawa po 1 造盧e wystudzony krem, ca造 czas miksuj帷, na ko鎍u wla 2 造磬i koniaku. Mas podzieli na 2 cz窷ci, do jednej doda przesiane kakao, wymiesza, z這篡 tort, dowolnie ozdobi.

Smacznego.

czwartek, 24 marca 2011

Bardzo znane i lubiane ciasto, proste w przygotowaniu, wi璚 nawet niewprawiona w pieczeniu gospodyni, poradzi sobie z nim bez wi瘯szego problemu. Ciasto jest wilgotne i puszyste, idealne do kawy, na co dzie. Polecam, przepis Ewy Wachowicz.

Sk豉dniki:

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 szklanki m彗i pszennej (480 g)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju ro郵innego
  • 2 造磬i ciemnego kakao
  • 2 造磬i m彗i
  • dowolny aromat

Dodatkowo:

  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem i cukrem waniliowym, wmiesza pozosta貫 sk豉dniki. Ciasto podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej doda 2 造磬i kakao, do drugiej dodatkowo 2 造磬i m彗i. Tortownic o 鈔ednicy 24-26 cm wysmarowa mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia i wysypa bu趾 tart. Na 鈔odek formy nak豉da na przemian po 2 造磬i ciemnego i jasnego ciasta (ma si stopniowo rozlewa). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180蚓. Pod koniec pieczenia sprawdzi patyczkiem czy jest ju gotowe. Wyj望 i po wystudzeniu pokry polew czekoladow (z roztopionej czekolady, mas豉 i mleka) i posypa zmielonymi upra穎nymi orzechami lub opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

wtorek, 22 marca 2011

Krem katalo雟ki w oryginale zwany „Crema catalana” jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z hiszpa雟kiej Katalonii. Znany jest te pod nazw Krem 安i皻ego J霩efa, bowiem hiszpa雟ka tradycja nakazuje przygotowa go 19 marca, w dniu 鈍i皻ego J霩efa, kt鏎y jest tak瞠 dniem Ojca. Krem katalo雟ki sk豉da si z mleka, kt鏎e mo積a wzbogaci dodatkiem s這dkiej 鄉ietanki, 鄴速ek, cukru bia貫go i br您owego, a tak瞠 aromatycznej wanilii, cynamonu i startej sk鏎ki z cytryny i pomara鎍zy. Tradycyjnie do uzyskania efektu karmelizowanego cukru na powierzchni kremu u篡wa si przyrz康u o nazwie „ferro per cremar” – jest to okr庵造 dysk na d逝giej r帷zce wcze郾iej podgrzany nad ogniem lub bardziej nowocze郾ie palnika.

Sk豉dniki na 6 porcji:

  • 1 litr mleka
  • 6 鄴速ek
  • 3 造磬i cukru bia貫go
  • 50 g m彗i kukurydzianej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 laska kory cynamonu
  • otarta sk鏎ka z 1 cytryny
  • otarta sk鏎ka z 1 pomara鎍zy
  • 4 造磬i cukru br您owego trzcinowego

Wykonanie:

¾ litra mleka zagotowa z dodatkiem cukru wanilinowego, cynamonu i sk鏎ki pomara鎍zowej oraz cytrynowej. Zdj望 z ognia, 鄴速ka utrze z dodatkiem cukru, zala je cienkim strumieniem gor帷ego mleka, energicznie mieszaj帷 r霩g. W pozosta造m zimnym mleku rozprowadzi m彗 i tak瞠 wla do masy mleczno-鄴速kowej, przecedzi przez sitko. Ca這嗆 podgrzewa na bardzo ma造m ogniu do zg瘰tnienia, lecz nie doprowadzi do zagotowania, mas przela do kokilek, po przestudzeniu wstawi do lod闚ki na min. 2 godziny. Przed podaniem wierzch posypa cukrem trzcinowym i za pomoc palnika karmelizowa do powstania br您owej skorupki na powierzchni, mo積a tak瞠 wstawi deser do piekarnika z funkcj grill.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...