Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
czwartek, 29 marca 2012

kajmakowa babka

Babka o wyj徠kowym kajmakowym smaku i zapachu, z wykorzystaniem masy kr闚kowej dzi瘯i, kt鏎ej babka ma cudowny karmelowy kolor. Mas t mo瞠cie kupi gotow ju ugotowan lub zrobi samodzielnie. Zrobienie kajmaku jest dosy czasoch這nne, wymaga kilkugodzinnego gotowania s這dzonego mleka skondensowanego, ale wykonanie samej babki to ju zaledwie kilka minut. Do ciasta zu篡豉m ¾ puszki masy, z reszty zrobi豉m sos, kt鏎ym pola豉m gotowe ciasto posypuj帷 go na koniec upra穎nymi na suchej patelni p豉tkami migda堯w, gor帷o polecam.

Sk豉dniki:

  • 5 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 3 造磬i cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g mas豉
  • 300 g masy kr闚kowej
  • 180 g m彗i pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • 30 g p豉tk闚 migda這wych, podpra穎nych

sos kajmakowy:

  • 100 g masy kr闚kowej
  • 3-4 造磬i mleka lub 鄉ietanki krem闚ki
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Sk豉dniki wymiesza.

Wykonanie:

Mas kr闚kow i mas這 po陰czy, delikatnie podgrzewaj帷 na ma造m ogniu. Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania wsypa cukier, wbi po jednym 鄴速ku, doda sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej doda mas kajmakow i obydwie m彗i przesiane z proszkiem do pieczenia, wymiesza za pomoc 這patki.

Form na babk wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart, przela ciasto. Piec w 180蚓, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciep陰 babk pola sosem kajmakowym i posypa upra穎nymi na suchej patelni p豉tkamoi migda這wymi.

Smacznego;)

kajmakowa babka

kajmakowa babka

poniedzia貫k, 26 marca 2012

marchewkowy keks z bakaliami

Niezwykle bogaty marchewkowy keks z dodatkiem suszonych moreli i 郵iwek, migda堯w, oraz jab貫k. Wilgotny i aromatyczny... pyszny. Ciasto bardzo r闚nomiernie ro郾ie podczas pieczenia, nie p瘯a i zachowuje kszta速. Po upieczeniu trzeba poczeka z krojeniem, ciasto powinno by zupe軟ie wystudzone, polecam.

Sk豉dniki na form 35cm x 10cm:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju ro郵innego
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 100 g migda堯w, grubo posiekanych
  • 50 g suszonych moreli, grubo pokrojonych
  • 50 g suszonych 郵iwek, grubo pokrojonych
  • 50 g rodzynek
  • 1 winne jab趾o, pokrojone w kostk
  • 200 g m彗i pszennej
  • 120 g kaszy manny
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • ¼ 造瞠czki mielonego kardamonu
  • ¼ 造瞠czki mielonego imbiru

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi z cukrem i szczypt soli, zmniejszy obroty miksera i stopniowo dola olej. Do ubitych jajek doda start marchewk, bakalie, jab趾o, delikatnie wymiesza. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i sod, doda razem z kasz mann i przyprawami do ciasta, przemiesza 這patk.

Form wysmarowa mas貫m i obsypa bu趾 tart, przela ciasto. Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 1 godzin. Keks dok豉dnie wystudzi, przed podaniem oproszy cukrem pudrem.

Smacznego!

marchewkowy keks z bakaliami

pi徠ek, 23 marca 2012

chleb z garnka

Chleb pszenny z dodatkiem razowej m彗i, bogatej w otr瑿y. Bardzo prosty do przygotowania, gdy nie wymaga wyrabiania, wystarczy wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza 造磬. Chleb ma dosy lu幡 konsystencj, co sprawia, 瞠 po upieczeniu jest wilgotny, mi瘯ki w 鈔odku z bardzo chrupi帷 sk鏎k. Piek go w garnku 瞠liwnym, kt鏎y sprawia, 瞠 ka盥y chleb, ten na zakwasie i ten na dro盥瘸ch jest idealnie wypieczony i pyszny, polecam.

Sk豉dniki na 1 bochenek:

  • 450 g maki pszennej chlebowej typ 750
  • 150 g m彗i pszennej chlebowej typ 1850
  • 2 造瞠czki soli
  • 1 造磬a cukru
  • 11 g dro盥篡 suchych instant
  • 500 g wody

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki chleba wymiesza 造磬 do po陰czenia si sk豉dnik闚 i odstawi do przefermentowania na 12 godzin. Naczynie z ciastem przykry foli, aby nie wysycha這. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnic, obficie wysypan m彗 razow, ciasto z這篡 kilka razy do 鈔odka, staraj帷 si nada mu okr庵造 kszta速. Koszyk rozrostowy bardzo dok豉dnie obsypa grub warstw m彗i, szczeg鏊nie dno i prze這篡 ciasto z陰czeniem do do逝. Odstawi do wyro郾i璚ia na 1 godzin, ciasto jest gotowe, gdy podwoi obj皻o嗆.

Do piekarnika wstawi garnek 瞠liwny z pokrywk, nagrza go do 260蚓, wyj望, prze這篡 wyro郾i皻y chleb i piec pod przykryciem 30 minut. Zmniejszy temperatur do 240蚓, zdj望 pokrywk i dopieka chleb przez kolejne 20-30 minut do uzyskania idealnie rumianej sk鏎ki, studzi na kratce, kroi po wystudzeniu.

Smacznego!

chleb z garnka

chleb z garnka

chleb z garnka

niedziela, 18 marca 2012

babka czekoladowa

Intensywnie kakaowa, o migda這wym zapachu. Mi瘯ka i puszysta, z delikatn struktur ciasta. Kolejna propozycja szybkiej babki, kt鏎ej przygotowanie nie zajmie Ci wi璚ej ni kilka minut. Proporcje przygotowa豉m z u篡ciem szklanki, wi璚 waga nie b璠zie potrzebna. Mo瞠 skusicie si na zrobienie jej jeszcze dzisiaj, niedzielny deser jak znalaz, polecam!

Sk豉dniki na form z kominem o Ø 22cm:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju np. s這necznikowego
  • ½ szklanki wrz帷ej wody
  • 1½szklanki m彗i pszennej
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu migda這wego

Wykonanie:

M彗 przesia z kakao i proszkiem do pieczenia. Ca貫 jajka zmiksowa na puszyst mas z cukrem. Wla olej zmieszany z wod, wsypa przesian m彗 z kakao i ca這嗆 kr鏒ko zmiksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda ekstrakt migda這wy.

Form na babk wysmarowa t逝szczem i obsypa bu趾 tart, wla ciasto, wstawi do zimnego piekarnika. Nastawi temperatur na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyci庵n望 z formy, przestudzi i polukrowa

Smacznego!

babka czekoladowa

pi徠ek, 16 marca 2012

filet z kurczaka

Grillowany filet z kurczaka w glazurze z miodu, pomara鎍zy, francuskiej musztardy i sosu sojowego. Soczysty i aromatyczny sk豉dnik g堯wnego dania, podany z kasz kuskus i sa豉t lodow z pomara鎍zowym dressingiem. Wyborny...

Sk豉dniki na 2 porcje:

  • 2 filety z kurczaka

Glazura:

  • 1 造磬a musztardy francuskiej
  • 2 造磬i miodu naturalnego
  • 1 造磬a sosu sojowego
  • sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy

Sk豉dniki glazury wymiesza, filet z kurczaka ponacina, obtoczy w glazurze i grillowa po ok. 6 minut z ka盥ej strony. Podlewa mi瘰o powsta造m sosem w trakcie grillowania.

Do podania:

  • kuskus
  • sa豉ta lodowa

Dressing:

  • sok z 1 pomara鎍zy
  • 2 造磬i oliwy extra vergine
  • 1 造磬a musztardy francuskiej
  • s鏊, 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Sk豉dniki wymiesza, pola powsta造m sosem sa豉t przed podaniem.

filet z kurczaka

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...