Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
czwartek, 22 kwietnia 2010

(forma 20x35 cm)

Jest to pierwszy sernik na tym blogu, zaczynamod tradycyjnego, poniewa nie ma lepszego sernika, tak przynajmniej twierdzi m鎩 M捫. Na cieniutkim, ucieranym cie軼ie, du穎 wilgotnego sera z ogromem rodzynek i sk鏎ki pomara鎍zowej. Dzi瘯i sporej ilo軼i t逝szczu i jajnie kruszy si podczas krojenia, jest to sernik, jaki wszyscy bardzo lubimy, polecam.

Sk豉dniki:

Ciasto

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru*
  • 50g mi瘯kiego mas豉
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka m彗i pszennej

Ser

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, dwukrotnie mielonego
  • 12 jajek (bia趾a oddzielnie)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 造磬i wrz帷ej wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g mas豉
  • 125 g dobrej margaryny do wypiek闚
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru(1 opakowanie na 1/2 l mleka)
  • 1 造磬a m彗i krupczatki
  • 200 g rodzynek (sparzonych wrz徠kiem)
  • 4 造磬i pokrojonej sk鏎ki pomara鎍zowej w cukrze
  • 1 du瘸 cytryna (sok i sk鏎ka)
  • aromat pomara鎍zowy

Ponadto

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g mas豉
  • 1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej

Wykonanie:

2 ca貫 jajka utrze na puszyst mas z cukrem i mas貫m, doda przesian z proszkiem do pieczenia m彗 i wymiesza. Ciasto wy這篡 na wysmarowan i wy這穎n pergaminem form, rozsmarowa cienk warstw.

12 鄴速ek utrze z cukrem, cukrem waniliowym i 3 造磬ami wrz帷ej wody, doda mi瘯kie mas這 i margaryn. Do utartej masy stopniowo po jednej 造盧e dok豉da ser i dalej miksowa, nast瘼nie doda rodzynki, sk鏎k pomara鎍zow, cytrynow i sok z 1 cytryny.

Bia趾a ubi na sztywn pian, wmiesza delikatnie do sera, przesypuj帷 m彗 i proszkiem budyniowym, doda kilka kropli aromatu pomara鎍zowego. Utart mas serow wy這篡 na ciasto, wyr闚na powierzchni i piec w 170-180蚓 przez 45 minut, z termoobiegiem. Studzi w uchylonym piekarniku.

Na polew roztopi tabliczk czekolady z mas貫m, w k徙ieli wodnej, lekko przestudzi i wyla na wierzch sernika, ozdobi sk鏎k pomara鎍zow. Smacznego;)

* szklanka = 250 ml

鈔oda, 21 kwietnia 2010

Bielasze to rodzaj p帷zk闚 z ciasta dro盥穎wego, nadziewanych mi瘰em i sma穎nych na g喚bokim oleju. Bardzo po篡wne i syc帷e a do tego smaczne, najlepsze jeszcze ciep貫. Z podanych sk豉dnik闚 wysz這 mi 15 dosy sporych plack闚, zapraszam do wypr鏏owania.

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 250 ml ciep貫gomleka lub wody
  • 25g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 1 造瞠czka soli
  • 1 造磬a cukru
  • 2 造磬i oliwy z oliwek
  • 650 g m彗i pszennej

Nadzienie:

  • 550 g mi瘰a mielonego wieprzowo-wo這wego
  • 1 cebula
  • 4 z帳ki czosnku
  • s鏊 i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

安ie瞠 dro盥瞠 wymiesza z 造磬 cukru, doda ciep貫 mleko, s鏊 i m彗, wyrobi mi瘯kie ciasto, pod koniec doda oliw,odstawi na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, mi瘰o mielone dok豉dnie wyrobi tak jak na mielone z rozdrobnion cebul, czosnkiem i przyprawami.

Wyro郾i皻e ciasto wyk豉damy na opr鏀zon m彗 stolnic, podzieli na 15 kawa趾闚, ka盥y lekkorozci庵aj帷 na這篡 1 du膨 造磬 farszu, zlepi kraje i dociskaj帷 r瘯 do stolnicy rozp豉szczy. Bielasze nakry 軼iereczk i zostawi na 10 minut, aby podros造.

W frytownicy lubwysokim naczyniu z grubym dnemrozgrza olej, sma篡 na z這ty kolor z obydwu stron. Smacznego;)

鈔oda, 14 kwietnia 2010

Ciabatt uwielbiamy, szczeg鏊nie z oliwkami ale mia豉m wra瞠nie, 瞠jest przy niej bardzo du穎 pracy i nie ukrywam, 瞠 zwleka豉m z jej przygotowaniem ado dzi, ale teraz wiem... b璠 do niej wraca cz瘰to bo jest pyszna, polecam!

Sk豉dniki:

Poolish:

  • 380 g m彗i pszennej typ 500
  • 380 g wody
  • 15 g dro盥篡 鈍ie篡ch

Ciasto w豉軼iwe:

  • 620 g m彗i pszennej typ 500
  • 380 g wody
  • 20 g soli
  • 15 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 12 sztuk oliwek czarnych lub zielonych (pokrojonych w plasterki)
  • ca造 zaczyn dro盥穎wy poolish

Wykonanie:

W przeddzie pieczenia zrobi zaczyn poolish. Rozmiesza dro盥瞠 w wodzie, doda m彗 i ca這嗆 wymiesza. Przykry foli i odstawi na 12 do 16 godzin w temperaturze pokojowej. Nast瘼nego dniawyro郾i皻y, b帳elkuj帷y zaczyn po陰czy z reszt sk豉dnik闚 ciasta w豉軼iwego (oliwki doda pod koniec miksowania)i wyrabiamikserem 7-10 minut, a ciasto b璠zie spr篹yste i zacznie odchodzi od 軼ianek naczynia.

Przykry ciasto i pozostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia na 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie podzieli na 4 cz窷ci (nie ugniata) i u這篡 na obsypan m彗 blach, posypa delikatnie m彗, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut.

Piec oko這 20 -25 minut w temperaturze 220ºC, studzi na kratce.

Smacznego:)

pi徠ek, 09 kwietnia 2010

Bardzo chrupi帷e, zdrowe z du膨 ilo軼i p豉tk闚 owsianychi zmielonych migda堯w. Troch jak dla nas za s這dkie, wi璚 nast瘼nym razem dodam mniej cukru. 安ietnie komponuj si ze szklaneczk ch這dnego mleka, zar闚no na drugie 郾iadanie jak na podwieczorek, polecam.

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • 1,5 szklanki cukru drobnego do wypiek闚
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 3造磬i jogurtu lub kefirunaturalnego
  • 2 造磬i miodu
  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • 4造磬i zmielonych migda堯w
  • 1 jajko
  • 1 p豉ska 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka octu
  • ziarno sezamu do posypania

Wykonanie:

P豉tki owsiane zmieli dwukrotnie w maszynce do mi瘰a lub rozdrobnimalakserem. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, jajkiem dodaj帷 jogurt, mi鏚 i rozpuszczon sod w occie.Do utartej masy dosypa suche sk豉dniki tj. p豉tki, m彗 i zmielone migda造, wyrobi jednorodne ciasto.

Piekarnik nagrza do 180蚓, z ciasta formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, lekko rozp豉szczy, posypa sezamem. Blaszk od piekarnika wy這篡 pergaminem i uk豉da ciastka w dosy du篡ch odst瘼ach, u mnie 9 sztuk. Piec 15 minut, studzi na kratce.

Smacznego ;-)

wtorek, 06 kwietnia 2010

Jednym z ciast, jakie go軼i這 na moim 鈍i徠ecznym stole, by biszkopt z owocowym akcentem. Lekki, nies這dki z ma陰 ilo軼i kremu i mn鏀twem wi郾i zatopionych w ch這dnej galaretce. Ciasto bardzo orze德iaj帷e w sam raz na wiosn, polecam;)

( na form 20x35 cm)

Sk豉dniki:

biszkopt jasny

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i ciep貫j wody

biszkopt kakaowy

  • 4 jajka (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka m彗i
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3 造磬i kakao
  • 3 造磬i ciep貫j wody

prze這瞠nie

  • krem 鄉ietankowy Delecta
  • 350 ml sch這dzonego mleka
  • 450 g wi郾i mro穎nych lub z konfitury
  • 2 galaretki wi郾iowe

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, zmiksowai ca這嗆 bardzo delikatnie wymiesza z przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Czekoladowy biszkopt wykonujemy tak samo, dodaj帷 kakao.

Piekarnik nagrza do 180蚓 i wstawi biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroi wzd逝na dwie cz窷ci. Czekoladowy biszkopt pieczemy kilka minut mniej.

Dwie galaretki rozpu軼i w 0,5 litra wody, do t篹ej帷ej galaretki doda wi郾ie i wymiesza. Krem 鄉ietankowy na bazie mlekaubi w/g przepisu na opakowaniu.

kolejno嗆 warstw

biszkopt jasny + galaretka wi郾iowa + biszkopt kakaowy + 3/4krem 鄉ietankowy + biszkopt jasny + 1/4krem 鄉ietankowy

Smacznego:)

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...