Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
sobota, 30 kwietnia 2011

Posiadaczk tego przepisu sta豉m si dzi瘯i mojej wieloletniej kole瘸nce z pracy, mamy zwyczaj wymieniania si ciekawymi przepisami, i tak moja kolekcja ci庵le si powi瘯sza, o coraz to smaczniejsze ciasta. Pierwsze skrz皻nie notuj je w swoim notatniku, a p騧niej piek sama i dziel si z Wami. Ciasto jest rewelacyjne, przepyszny sp鏚 z dodatkiem orzech闚, kokosowy wierzch i cudowny, rumowy krem z mn鏀twem bakalii. Pomimo, 瞠 nie tak dawno go piek豉m, to zn闚 mam na niego ochot, polecam, bo to ciasto, to jak wyci庵ni璚ie asa z r瘯awa;)

Sk豉dniki:

Ciasto orzechowe:

  • 6 jajek (oddzieli bia趾a od 鄴速ek)
  • 6 造瞠k cukru
  • 250 g zmielonych orzech闚 w這skich, laskowych
  • 3 造磬i kaszy manny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru pudru
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 150 g wi鏎k闚 kokosowych
  • sok z 1 cytryny

Krem bakaliowy:

  • 2 kostki mas豉 (400 g)
  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 150 g orzech闚 w這skich grubo siekanych
  • 150 g rodzynek
  • 150 g p豉tk闚 migda這wych
  • 1 szklanka jasnego rumu

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 造磬i 鄉ietanki 12 %
  • 1 造瞠czka 瞠latyny

Wykonanie:

Na ciasto orzechowe bia趾a ubi na sztywn pian, doda porcjami cukier i po jednym 鄴速ku. Do ubitej masy doda zmielone orzechy, kaszk, proszek do pieczenia i delikatnie wymiesza 這patk. Form wy這篡 papierem do pieczenia, nat逝軼i, wy這篡 ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160蚓 przez 20-25 minut, wystudzi.

Na ciasto kokosowe bia趾a ubi na sztywn pian, doda porcjami cukier. Do ubitej piany doda wi鏎ki kokosowe, m彗 ziemniaczan, sok z 1 cytryny, delikatnie wymiesza 這patk. Form wy這篡 papierem do pieczenia, nat逝軼i, wy這篡 ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180蚓 przez 20 minut, wystudzi.

Bakalie na krem zala rumem i zostawi na noc. Mi瘯kie mas這 utrze z kajmakiem na puszysty krem, pod koniec ucierania doda kilka 造瞠k wrz帷ej wody, masa b璠zie bardziej puszysta, doda do masy namoczone bakalie, wymiesza. Mas prze這篡 naponczowane ciasto orzechowe i kokosowe.

Na polew czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, rozpu軼i w k徙ieli wodnej, doda 鄉ietank i namoczon 瞠latyn, wymiesza i wyla na ciasto. Ciasto najlepiej podawa na drugi dzie, lepiej si kroi i o wiele lepiej smakuje.

Smacznego;)

鈔oda, 27 kwietnia 2011

Witam Was po kilku 鈍i徠ecznych dniach, mam nadziej, 瞠 sp璠zili軼ie je mi這 i jeste軼ie zadowoleni ze swoich kulinarnych poczyna. Jednym z moich wypiek闚 na 安i皻a by bardzo u nas lubiany sernik, z brzoskwiniami i kokosem, na cieniutkim cie軼ie, wilgotny, nie za s這dki i bardzo brzoskwiniowy. Przepis z mojego zeszytu, wielokrotnie pieczony i udoskonalany, my郵, 瞠 przypadnie Wam do gustu, gor帷o polecam!

Sk豉dniki na form 20cm x 35cm:

Ciasto na sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 90 g mas豉 lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • ¼ 造瞠czki proszku do pieczenia

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, dwukrotnie zmielonego
  • 1 mas這 (200 g)
  • 6 jajek (bia趾a oddzieli od 鄴速ek)
  • 2 鄴速ka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy lub 1 造磬a ekstraktu z wanilii
  • 1 budy waniliowy bez cukru (40 g)
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej
  • ½ szklanki kwa郾ej 鄉ietany
  • szczypta soli

Wierzch kokosowy:

  • 200 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 2 bia趾a
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mas豉
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2 puszki brzoskwi w lekkim syropie

Wykonanie:

Blaszk 20cm x 35cm wy這篡 nat逝szczonym papierem do pieczenia (ja z powodzeniem wykorzystuj w tym celu papier z 2 kostek margaryny Kasia, super si sprawdza, ma te same wymiary, co moja blaszka i jest ju nat逝szczony;).

Z m彗i, mas豉, cukru i odrobiny proszku do pieczenia zrobi kruszonk w robocie kuchennym, mas這 najlepiej przed tym w這篡 na chwil do zamra瘸lki. Kruszonk wysypa na dno blaszki, wyr闚na powierzchni i wstawi na 15 minut do nagrzanego do 180蚓 piekarnika, podpiec.

Brzoskwinie, odsczy z syropu, pokroi w grub kostk, po這w wy這篡 na podpieczony sp鏚. 草速ka na mas twarogow, utrze z cukrem, doda mi瘯kie mas這 i utrze na puszysty krem. Do utartej masy doda twar鏬 i kwa郾 鄉ietan, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Bia趾a ubi na 鈔ednio sztywn pian ze szczypt soli, wmiesza delikatnie do masy twarogowej, przesypuj帷 proszkiem budyniowym i skrobi ziemniaczan, doda ekstrakt z wanilii. Mas twarogow wyla na podpieczony sp鏚, na wierzchu u這篡 pozosta貫 brzoskwinie, piec 60 minut w 180蚓.

Na wierzch kokosowy, ubi bia趾a na sztywn pian, doda partiami cukier, do ubitej masy doda roztopione, przestudzone mas這, wi鏎ki kokosowe i proszek do pieczenia, wymiesza, 20 minut przed ko鎍em pieczenia, wyla przygotowan mas kokosow na sernik, wystudzi w uchylonym piekarniku.

Smacznego;)

czwartek, 21 kwietnia 2011

Ma郵ana, 鄴販iutka i pachn帷a dro盥瘸mi, aby uzyska intensywnie 鄴速y kolor u篡豉m niewielkiej ilo軼i sproszkowanej kurkumy. Jej dodatek sprawia, 瞠 ciasta dro盥穎we, jak r闚nie biszkoptowe zyskuj na wygl康zie. Brioszka ta, to ekspresowy wypiek, kilka chwil wyrabiania i tyle samo na wyrastanie, i ju w ca造m domu roznosi si ma郵any zapach. Lubimy odrywa je jeszcze ciep貫, smarowa mas貫m lub d瞠mem i delektowa si, popijaj帷 mlekiem, polecam, przepis zaczerpni皻y z porannego programu Dzie dobry tvn.

Sk豉dniki:

  • 350 g m彗i
  • 50 g drobnego cukru
  • 7 g suchych dro盥篡
  • szczypta soli
  • 80ml mleka
  • 20 ml 鄉ietanki 22%
  • 3 jajka
  • 160 g mi瘯kiego mas豉
  • szczypta sproszkowanej kurkumy

Wykonanie:

M彗, cukier, s鏊, dro盥瞠, jajka, mleko, 鄉ietank, umie嗆 w misce, wymiesza, a nast瘼nie wyrobi ciasto robotem kuchennym, po oko這 5 minutach doda mas這, wyrabia, a ciasto nie b璠zie przykleja這 si do brzeg闚 naczynia. Prze這篡 je do miski, przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 40 minut. Z ciasta lepi ma貫 kulki i uk豉da je obok siebie (tak aby si dotyka造) w pod逝積ej formie wy這穎nej papierem do pieczenia, od這篡 do wyro郾i璚ia na oko這 20 minut. Wierzch posmarowa roztrzepanym jajkiem, dzi瘯i czemu bu趾i b璠 mia豉 pi瘯ny rumiany kolor. Piec 30 minut w 180蚓.

Smacznego;)

poniedzia貫k, 18 kwietnia 2011

Tym razem troszk s這dszy mazurek, a to za spraw s這dkiego kajmaku. Wart spr鏏wania, gdy po陰czenie kajmaku z podpra穎nym sezamem daje ciekawy smak, b璠ziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje. Sama nie mog si zdecydowa, kt鏎y upiek na tegoroczne 安i皻a, czy ten, czy kokosowy? A u Was jakie plany odno郾ie mazurk闚?

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 100 g m彗i krupczatki
  • 100 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g mas豉
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kajmak z sezamem:

  • 400 g kajmaku w puszce
  • 5 造瞠k podpra穎nego sezamu
  • 125 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

Dodatkowo:

  • suszone owoce do dekoracji np. jab趾a
  • kilka migda堯w

Wykonanie:

Mas這 posieka z m彗, szczypt soli, cukrem i cukrem wanilinowym, doda 鄴速ko, 鄉ietan, proszek do pieczenia i zagnie嗆 ciasto, owin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 2 godziny, sch這dzone ciasto cienko rozwa趾owa w prostok徠 z podwy窺zonymi bokami, ponak逝wa i wstawi do nagrzanego do 190蚓 piekarnika, piec 20 minut, a ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu sp鏚 mazurka przestudzi.

Ziarno sezamu podpra篡 na suchej patelni, wla 鄉ietank, doda gotowy kajmak, ca這嗆 wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚, gor帷 mas wyla na upieczony sp鏚, wyr闚na, udekorowa suszonymi owocami i migda豉mi.

Smacznego;)

sobota, 16 kwietnia 2011

Dzisiaj kolejny wypiek z serii ucieranych, ciasto piek豉m w prostok徠nej formie, ale typowa babkowa, te b璠zie idealna. Naprawd bezproblemowy wypiek, nie musimy oddziela 鄴速ek od bia貫k, jedyne, o czym musimy pami皻a to, to, aby margaryn i jajka wyci庵n望 z lod闚ki odpowiednio wcze郾iej, gdy musz si ociepli. Sk豉dniki w temperaturze pokojowej 豉dnie si ze sob 陰cz i lepiej je utrze na puszyst mas. Babka ma czekoladowe drobinki, jest mi璚iutka, wilgotna i bardzo nam smakowa豉. Doda豉m do niej te rodzynki, kt鏎e idealnie do niej pasuj, gor帷o polecam!

Sk豉dniki:

  • 5 jajek
  • 1 margaryna do wypiek闚 (250g)
  • 360 g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 造磬i g瘰tego jogurtu naturalnego
  • 180 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 50 g rodzynek
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Mi瘯k margaryn utrze na bia造 krem z cukrem, wbija do masy po jednym jajku, za ka盥ym razem chwilk miksuj帷. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, rodzynki namoczy, ods帷zy i obsuszy. Czekolad posieka na drobne kawa趾i lub zetrze na tarce, o drobnych oczkach. Do masy jajecznej wsypa m彗, doda jogurt, czekolad oraz rodzynki, wymiesza 這patk.

Form wysmarowa mas貫m i delikatnie obsypa m彗, prze這篡 gotowe ciasto, wyr闚na powierzchni, piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160蚓 z termobiegiem, ciasto po upieczeniu wystudzi na kratce.

Smacznego;)

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...