Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
sobota, 28 kwietnia 2012

sernik z musem kokosowym

Idealnie kremowy, delikatny o mazistej konsystencji z kokosowym akcentem na wierzchu. Pieczony d逝瞠j, lecz w ni窺zej temperaturze, bez u篡cia termoobiegu. Sernik ten przed pokrojeniem musi by przynajmniej 8 godzin sch豉dzany w lod闚ce, ch這dny dobrze si kroi i lepiej smakuje. Do jego wypieku u篡豉m gotowego, mielonego twarogu i serka 鄉ietankowego, a wierzch to aksamitny mus z dodatkiem bia貫j czekolady i wi鏎ek kokosowych, dla nas pycha..., polecam!

Sk豉dniki na tortownic o Ø 25cm:

masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, mielonego
  • 0.5 kg serka 鄉ietankowego (np. Tw鎩 Smak)
  • ½ szklanki 鄉ietanki UHT 30-36%
  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru, drobnego do wypiek闚
  • 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru, ka盥y po 40g
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny

W misie miksera umie軼i twar鏬, serek 鄉ietankowy, 鄉ietank, wbi ca貫 jajka, dosypa cukier, budy waniliowy i ca這嗆 kr鏒ko zmiksowa na 鈔ednich obrotach miksera, przez ok. 3 minuty. Doda sk鏎k otart z 1 cytryny i ekstrakt waniliowy, wymiesza.

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia, samo dno, nat逝軼i i przela mas twarogow. Piekarnik nagrza do 180蚓 (grzanie g鏎a-d馧) wstawi sernik, piec w tej temperaturze 15 minut. Zmniejszy temperatur do 140蚓, piec kolejne 90 minut. Studzi upieczony sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Przed wy這瞠niem musu kokosowego na wierzch sernik musi by ca趾owicie wystudzony.

mus kokosowy:

  • 1oo g bia貫j czekolady
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 1 szklanka wrz帷ej wody
  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki UHT 36%
  • 100 g wi鏎ek kokosowych

Galaretk rozpu軼i w 1 szklance wrz帷ej wody, doda do niej po豉man na kosteczki czekolad, dok豉dnie wymiesza. Wystudzi wstawiaj帷 naczynie z galaretk np. do zimnej wody z kostkami lodu. W momencie, gdy galaretka zaczyna t篹e zacz望 ubija dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k. Do ubitej 鄉ietanki doda porcjami t篹ej帷 galaretk z czekolad, delikatnie wymiesza, na ko鎍u dosypa wi鏎ki kokosowe i wy這篡 mus na wierzch sernika.

Gotowy sernik wstawi do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego!

sernik z musem kokosowym

sernik z musem kokosowym

pi徠ek, 27 kwietnia 2012

quiche z m這d cebulk i jajkami

Ma郵any, kruchy placek z delikatnym wype軟ieniem z m這dej cebulki, jajek ugotowanych na twardo, oraz masy jajecznej. Ca這嗆 przykryta kawa趾ami mozzarelli i doprawiona grubo mielonym czarnym pieprzem. Pyszny zar闚no na ciep這, jak i na zimno, 豉dnie si kroi na porcje, kt鏎e bez problemu mo瞠my wzi望 ze sob na piknik.

Sk豉dniki na form o Ø28cm:

Ciasto kruche:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • ½造瞠czki soli
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

M彗 przesia na stolnic, doda s鏊, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i, ca這嗆 bardzo dok豉dnie posieka. Doda jajko, kwa郾 鄉ietan i wyrobi ciasto, w這篡 do lod闚ki na godzin.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form na tart. Przykry papierem do pieczenia, obci捫y i wstawi do piekarnika nagrzanego do 190蚓 na 15 minut. Zdj望 obci捫enie i wstawi tart ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut.

Nadzienie:

  • 10 m這dych cebulek (zielone cz窷ci)
  • 1 z帳ek czosnku
  • 2 造磬i mas豉
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • ½szklanki 鄉ietanki krem闚ki UHT 30%
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 3 jajka
  • 120 g mozzarelli, pokrojonej w kostk
  • s鏊 morska
  • grubo mielony czarny pieprz

Cebulk i czosnek pokroi, poddusi na ma郵e, zdj望 z ognia, przestudzi. Surowe jajka roztrzepa widelcem doda 鄉ietan, 鄉ietank krem闚k, cebulk, ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostk, wymiesza, doprawi sol i pieprzem.

Nadzienie wyla na podpieczony kruchy sp鏚, u這篡 na wierzchu pokrojony ser i wstawi do piekarnika nagrzanego do 190蚓 na 30 minut, lekko przestudzi przed podaniem.

quiche z m這d cebulk i jajkami

鈔oda, 25 kwietnia 2012

makaron z broku豉mi i mas貫m orzechowym

Szybki i prosty makaron z broku豉mi, rodzynkami i sosem na bazie mas豉 orzechowego. Ugotowane al dente na parze broku造 i kremowy sos z lekko solonym mas貫m orzechowym. U篡豉m mas豉 orzechowego z kawa趾ami orzech闚, co doda這 daniu chrupko軼i. Makaron mo瞠my u篡 dowolny, razowy te b璠zie odpowiedni, a danie zdrowsze.

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 300 g makaronu wst捫ki, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 250 g broku堯w, ugotowanych al dente na parze
  • 50 g rodzynek, sparzonych

sos:

  • 1 造磬a mas豉
  • 1 ma豉 cebula
  • 1 z帳ek czosnku
  • 2 造磬i lekko solonego mas豉 orzechowego, z kawa趾ami orzech闚
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki UHT 30%
  • 150 ml mleka lub wody
  • s鏊 morska i grubo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebul i czosnek drobno posieka, zeszkli na 造盧e mas豉. Doda mas這 orzechowe, sos sojowy, 鄉ietank i mleko, wymiesza i zagotowa.Mo積a doda nieco wi璚ej 鄉ietanki, reguluj帷 g瘰to嗆 sosu wg w豉snych upodoba. Doprawi sol i pieprzem, wymiesza z makaronem, broku豉mi i rodzynkami, podawa od razu po przygotowaniu.

makaron z broku豉mi i mas貫m orzechowym

wtorek, 24 kwietnia 2012

lody waniliowe z ajerkoniakiem

Waniliowe lody z dodatkiem likieru jajecznego, na bazie pe軟ot逝stego mleka i 鄉ietanki krem闚ki. Deser szybki do wykonania, przy u篡ciu maszyny do lod闚. Baz do lod闚 warto przygotowa sobie wcze郾iej, np. wieczorem, aby by豉 odpowiednio sch這dzona, co w znacznej mierze przyspieszy ca造 proces dalszego przygotowania lod闚. Likier mo積a oczywi軼ie pomin望 i bez obaw poda lody dzieciom.

Sk豉dniki:

  • 300 ml pe軟ot逝stego mleka 3,2%
  • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 40 g mleka w proszku
  • 75 g cukru
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego), plus do podania

Wykonanie:

Mleko w proszku, cukier wymiesza, dola 200 ml mleka, lask wanilii i zagotowa. Do pozosta貫go mleka doda skrobi kukurydzian, rozmiesza i wla do gotuj帷ego si mleka, doprowadzi do wrzenia, ugotowa budy, wystudzi.

妃ietank krem闚k dobrze sch這dzi, ubi mikserem na najwy窺zych obrotach, nie przerywaj帷 miksowania doda porcjami zimny budy, ca這嗆 dobrze wymiesza, doda likier, mieszank prze這篡 do maszyny do lod闚, kr璚i lody 25-30 minut. Mi瘯kie lody wstawi do zamra瘸lki do dalszego sch這dzenia. Lody przed podaniem pola likierem.

Smacznego.

wtorek, 17 kwietnia 2012

papryka faszerowana

Smaczny i zdrowy obiad dla ca貫j rodziny, kt鏎ego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pieczona czerwona papryka nadziewana mielonym mi瘰em wieprzowym i kasz kuskus, z dodatkiem suszonych zi馧 prowansalskich. Kasz mo瞠my przygotowa na wodzie, ale znacznie wzbogacimy jej smak, zast瘼uj帷 wod domowym bulionem. Papryk pieczemy pod przykryciem, wystarczy naczynie do zapiekania szczelnie okry foli aluminiow, aby farsz pozosta soczysty, a danie aromatyczne.

Sk豉dniki na 3 porcje:

  • 3 鈔ednie czerwone papryki
  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g mielonego mi瘰a wieprzowego
  • 2 szklanki bulionu mi瘰no-warzywnego, lub wody
  • ½ cebuli
  • 1 z帳ek czosnku
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • 1 造瞠czka suszonych zi馧 prowansalskich
  • 3 造磬i oliwy extra vergine

Wykonanie:

Kasz kuskus zala wrz帷ym bulionem tak, aby bulion przekracza na 0,5 cm poziom kuskusu. Cebul i czosnek drobno posieka i zeszkli na niewielkiej ilo軼i t逝szczu. Po陰czy kasz kuskus z mielonym, surowym mi瘰em, cebul i przyprawami, wymiesza widelcem. Papryk przekroi na po堯wki, oczy軼i z gniazd nasiennych, wysmarowa ze wszystkich stron oliw i nape軟i farszem. Wierzch skropi oliw i posypa zio豉mi, papryk u這篡 w naczyniu 瘸roodpornym, podla pozosta造m bulionem i zapiec w 180蚓, przez 45-50 minut.

papryka faszerowana

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...