Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 31 maja 2010

(na 2-3porcje)

Risotto to tradycyjna w這ska potrawa, bardzo prosta w wykonaniu, syc帷a i poddaj帷a si wielu w豉snym modyfikacjom, je瞠li chodzi odob鏎 dodatk闚. Niezmienny pozostaje owalny ry i proces jego przygotowania. Najlepsze risotto moim zdaniem to ugotowane na domowym roso趾u z niewielkim dodatkiem bia貫go, wytrawnego wina i odrobin parmezanu.

Sk豉dniki:

  • 200 g ry簑 najlepiej arborio
  • 3/4 litra domowego roso逝 z kurczaka
  • 1/2 szklanki bia貫go wytrawnego wina
  • ma豉 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 100 g zielonego groszku
  • kapusta peki雟ka (pokrojona w szerokie paski)
  • szczypiorek
  • 2 造磬i oliwy z oliwek
  • 25 g mas豉
  • 40 g parmezanu
  • s鏊, pieprz do smaku

Wykonanie:

Na wi瘯szej patelni zeszkli drobno pokrojoncebul i czosnekna oliwie z oliwek, wsypa niep逝kany ry i podsma瘸 ok. 2 minuty, wla wino (najlepiej lekko podgrzane), nastepnie stopniowo, ma造mi porcjami wlewa gor帷y bulion i ca造 czas delikatnie miesza. Risotto powinno by gotowe po 15-20 minutach. Na koniec dodajemy wszystkie zielone warzywa, mas這 i starty parmezan, doprawiamy sol i 鈍ie穎 mielonym pieprzem.

Smacznego:)

sobota, 29 maja 2010

Wyj徠kowy czekoladowo - migda這wy tort, kt鏎y ju kiedy piek豉m w wersji bez biszkoptu bardzo przypad nam do gustu, dlatego te my郵帷 o dzisiejszym torcie nie mia豉m w徠pliwo軼i, 瞠 poeksperymentuj w豉郾ie z tym ciastem. Eksperyment okaza si bardzo udany, gdy po陰czenie gorzkiej czekolady, rozp造waj帷ego si w ustach delikatnego biszkoptu i nadaj帷ej ca這軼i charakteru masie ajerkoniakowej spodoba這 si wszystkim, b璠zie to nasz tort na r騜ne uroczysto軼i, nie tylko na urodziny... gor帷o polecam.

Sk豉dniki:

Ciasto czekoladowe

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 140 g mi瘯kiego mas豉
  • 140 g migda堯w rozdrobnionych blenderem
  • 4 jajka
  • 8 鄴速ek
  • 240 g cukru pudru
  • 80 g ciemnego, nies這dzonego kakao w proszku
  • 8 bia貫k
  • 60 g cukru pudru

Wykonanie:

Czekolad posieka no瞠m na mniejsze kawa趾i, rozpu軼i w k徙ieli wodnej, doda migda造 i mi瘯kie mas這, dobrze wymiesza i zdj望 z ognia.

Jajka i 鄴速ka ubi na puszysty krem z 240 g cukru pudru, doda kakao i roztopion wcze郾iej, lekko przestudzon czekolad, bia趾a ubi z 60 g cukru pudru, delikatnie przemiesza z mas jajeczno - czekoladow.

Tortownic wysmarowa mas貫m i opr鏀zy m彗, wla ciasto i piec w 180蚓 przez 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Blat po wystudzeniu przekroi na 3 cz窷ci.

Ciasto biszkoptowe

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i ciep貫j wody

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, zmiksowa i ca這嗆 bardzo delikatnie wymiesza z przesian m彗 z proszkiem do pieczenia.Piekarnik nagrza do 180蚓 i wstawi biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroi wzd逝 na 2 cz窷ci.

Prze這瞠nie

  • 2 opakowania kremu ajerkoniakowego do tort闚 Dr. Oetker
  • 600 ml zimnego mleka
  • 1 mi瘯kie mas這

Wykonanie:

Kremzmiksowa z mlekiemw/g przepisu na opakowaniu, dodaj帷 1 kostk mi瘯kiego mas豉 i prze這篡 mas tort.

Smacznego;)

06:53, urszula_d73 , torty
Link Komentarze (8) »
鈔oda, 26 maja 2010

Jajka na grzance, a bardziej w grzance to propozycja na szybkie wiosenno-letnie 郾iadanie. Wykonanie jest banalnie proste wystarczy wyci望 w chlebie odpowiedniej wielko軼i kr捫ki z pustym 鈔odkiem (obr璚ze), w kt鏎e wbijamy jajka bezpo鈔ednio na patelni i sma篡my na ma郵e. 字odki grzanek mo積a poda jako mini kanapeczki, kt鏎e b璠 idealnym dodatkiem do jajek.

Smacznego:)

鈔oda, 19 maja 2010

Witam Was kochani po tygodniowej przerwie, by to czas dla nas bardzo wa積y i pracowity, nasz najm這dszy syn Dawidek przyst瘼owa 16 maja 2010 roku do Pierwszej Komunii 安i皻ej. Go軼ie dopiero wyjechali, wi璚 mog powr鏂i do pisania. Ka盥y z domownik闚 w podnios貫j atmosferze stara si pom鏂 w przygotowaniach do tej uroczysto軼i, a moim celem by這 po raz pierwszy upiec tort, bogato zdobiony mas marcepanow (cukrow) i ten wpis chcia豉bym w ca這軼i po鈍i璚i technice wykonania i niezwyk造m mo磧iwo軼iom cudownej masy, kt鏎a nawet zwyk造 biszkopt potrafi zmieni w ekskluzywny, uroczysty tort np. komunijny, potrzeba tylko troch cierpliwo軼i i czasu.

Sk豉dniki:

Blaty biszkoptowe z migda豉mi (sk豉dniki na 1 blat)

  • 5 jajek
  • 5 造瞠k cukru
  • 1 cukier migda這wy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 3 造磬i zmielonych migda堯w bez sk鏎ki
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem i cukrem migda這wym na puszysty krem, mo積a tak瞠 oddzieli bia趾a od 鄴速ek i ubi pierwsze bia趾a z cukrem, lecz na niezbyt sztywn pian a nast瘼nie doda 鄴速ka. Do kremu jajecznego wmiesza ostro積ie m彗 przesian z proszkiem do pieczenia i zmielone migda造, ca這嗆 delikatnie wymiesza, ciasto przela do tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia i wysmarowanej mas貫m. Piec 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w 170蚓. Pieczemy trzy takie blaty, kt鏎e przekrawamy po upieczeniu na dwa kr捫ki.

Masa 鄉ietanowa:

  • 1 litr 鄉ietany 36 %
  • 250 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 opakowa "鄉ietana fix"
  • 5 造瞠k cukru pudru
  • 1 cukier migda這wy
  • 2 mas豉
  • sok z po堯wki cytryny
  • aromat migda這wy
  • opcjonalnie 2-3 造磬i likieru Amaretto
  • czere郾ie kandyzowane

Wykonanie masy:

Dobrze sch這dzon 鄉ietan ubi ze "鄉ietan fix", doda serek i cukier do smaku, ca這嗆 delikatnie wymiesza. Mi瘯kie mas這 rozetrze na puszysty krem, do kt鏎ego stopniowo po 1 造盧e dodawa ubit krem闚k i dalej miksowa. W przypadku gdyby masa si zwa篡豉 wystarczy naczynie z mas ustawi nad par wodn i mieszaj帷 ca這嗆 podgrza do momentu po陰czenia si sk豉dnik闚. Na ko鎍udoda sok z cytryny, Amaretto i olejek migda這wy. Mas podzieli na 5 cz窷ci, do jednej z nich doda po堯wki czere郾i kandyzowanych.

Masa budyniowa na pokrycie bok闚 i wierzchu tortu:

(masa cukrowa nie mo瞠 mie bezpo鈔edniego kontaktu ze 鄉ietan)

Sk豉dniki:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 700 ml mleka
  • 6 造瞠k cukru pudru
  • 1 mas這
  • olejek migda這wy

Wykonanie:

Ugotowa budy na mleku, doda cukier do smaku, mas這 rozetrze i dodaj帷 po 1 造盧e przestudzony budy utrze na puszysty krem. Przygotowanym kremem pokry wierzch i boki gotowego tortu.

Masa cukrowa do wykonania ozd鏏 na tort:

(mo積a zrobi nawet tydzie wcze郾iej)

Sk豉dniki:

  • 800 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 4 造瞠czki 瞠latyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 造瞠czki margaryny "Planta"
  • olejek migda這wy
  • barwnik spo篡wczy w p造nie

Wykonanie:

疾latyn zala zimn wod na 5 minut, naczynie z namoczon 瞠latyn ustawi nad par wodn ogrzewa do momentu rozpuszczenia si 瞠latyny (nie zagotowa), zdj望 z ognia lekko przestudzi, doda glukoz i plant, miesza do po陰czenia si sk豉dnik闚, cukier puder przesia na g豉dki blat roboczy, zrobi zag喚bienie i wla rozpuszczon, jeszcze ciep陰 mas z 瞠latyn, zagniata do ca趾owitego wyczerpania si cukru. Do cz窷ci masy mo瞠my doda niewielk ilo嗆 barwnika.Podczas wykonywania ozd鏏 masa powinna by zamkni皻a szczelnie w woreczku, aby nie twardnia豉.

Na pokrycie ca貫go tortu mas oraz dekoracjemusimy zwi瘯szy dwukrotnie proporcje.

Dodatkowo do nas帷zenia blat闚

Sk豉dniki:

  • woda
  • likier Amaretto lub napar mocnej herbaty
  • sok z cytryny
  • cukier puder do smaku

Wyko鎍zenie tortu:

blat migda這wy + masa 鄉ietanowa + blat migda這wy + masa 鄉ietanowa + blat migda這wy + masa 鄉ietanowa z czere郾iami + blat migda這wy + masa 鄉ietanowa + blat migda這wy + masa 鄉ietanowa + blat migda這wy

sobota, 08 maja 2010

Rabarbar, chocia w nadmiarze niepolecany z powodu sporej zawarto軼i kwasu szczawiowego, too tej porze rokunie mo積a mu si oprze. Kwaskowy,orze德iaj帷y smak przyci庵a i kusi, bo na wiosn organizm domaga si dodatkowej porcji witaminy C. Moje ciasto mo積a zrobi tak瞠 z innymi owocami, tak wi璚 gdy sezon na rabarbar minie, b璠 to jab趾a albo 郵iwki, a p鏦i co korzystajmy.

Sk豉dniki:

  • 5 jajek (oddzielnie 鄴速ka i bia趾a)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 margaryna do pieczenia (250 g)
  • 300 g m彗i pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
  • 3 造磬i cukru kryszta逝

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem pudrem, do utartej masy doda stopniowo mi瘯k margaryn i dalej uciera. Bia趾a ubi na sztywn pian z odrobin soli, wmiesza do utartej masy 鄴速kowo-ma郵anej przesypuj帷 delikatnie, przesian m彗 z proszkiem do pieczenia.

Form wysmarowa mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia, prze這篡 ciasto, na wierzchu lekko dociskaj帷 pouk豉da rabarbar pokrojony na 2 cm kawa趾i, posypa cukrem kryszta貫m. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175蚓.Polecam gor帷o!

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...