Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 30 maja 2011

lody bor闚kowe

Pogoda nas rozpieszcza, 鈍ieci pi瘯ne s這鎍e, a ja rozpieszczam swoj rodzink pysznymi lodami. Tym razem bor闚kowymi, co prawda jeszcze nie ze 鈍ie篡ch owoc闚, ale te ze s這iczka, te s pyszne i pe軟e witamin. My郵, 瞠 to dobry spos鏏, aby zrobi miejsce w spi瘸rce i wykorzysta ubieg這roczne zapasy. Moja wersja tych lod闚 jest bez jajek, z ma陰 ilo軼i cukru i ze 鄉ietank o niskiej zawarto軼i t逝szczu, dlatego mo積a pokusi si o dodatkow kuleczk, polecam!

Sk豉dniki:

  • 1 litr 鄉ietanki krem闚ki 12%
  • 45 g mleka w proszku
  • 15 g m彗i ziemniaczanej
  • 25 g cukru*
  • 250 ml musu z bor闚ek z cukrem (purèe)
  • sok z ½ cytryny
  • sk鏎ka otarta z ½ cytryny

Wykonanie:

Mleko w proszku, cukier i m彗 ziemniaczan wymiesza , dola 鄉ietank i ca造 czas mieszaj帷 (najlepiej r霩g) zagotowa. Dobrze wystudzi i po陰czy z purèe bor闚kowym, doda sok i sk鏎k z ½ cytryny, mieszank wstawi na kilka godzin do lod闚ki, dobrze sch這dzon prze這篡 do maszyny do lod闚 na 30 minut.

Smacznego;)

*- lub do smaku
lody bor闚kowe

鈔oda, 25 maja 2011

razowe muffiny z rabarbarem

Razowe?... No to wezm jeszcze jedn, lubi takie wypieki - zdrowe;) Muffinki, s przepyszne, wilgotne od rabarbaru, puszyste w 鈔odku z chrupi帷 posypk z wierzchu. Naturalne, niewyszukane sk豉dniki to pierwsza zasada, jak si kieruj gdy chc upiec co prostego i zdrowego, a te muffiny takie w豉郾ie s, polecam!

Sk豉dniki na 12 sztuk:

  • 200 g jogurtu naturalnego (ma造 kubeczek)
  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju ro郵innego
  • 230 g m彗i pszennej razowej typ 1850
  • 60 g orzech闚 laskowych
  • 150 g jasnego cukru trzcinowego muscovado
  • 250 g rabarbaru
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ½造瞠czki sody oczyszczonej

Posypka:

  • 25 g zmielonych orzech闚 laskowych
  • 2 造磬i jasnego cukru trzcinowego muscovado
  • ¼ 造瞠czki cynamonu
  • ¼ 造瞠czki kardamonu

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza.

Wykonanie:

Jogurt rozmiesza z dodatkiem proszku do pieczenia i sody, doda mleko i olej. Orzechy zmieli lub rozdrobni w malakserze, razem z cukrem i m彗 doda do p造nnych sk豉dnik闚, wymiesza.

Oczyszczony rabarbar pokroi na ma貫 kawa趾i, doda do ciasta, wymiesza. Ciasto nak豉da po ok 2 造磬i do formy, wy這穎nej papilotkami, posypa aromatyczn posypk, piec 30 minut w 170蚓.

Smacznego;)

razowe muffiny z rabarbarem

poniedzia貫k, 23 maja 2011

rolada z rabarbarem

Ch皻nie podziel si z Wami moim nowym przepisem na super szybk i pro軼iutk rolad. Jedli軼ie ju tak z rabarbarem? Powiem szczerze, 瞠 nie my郵a豉m, 瞠 wyjdzie taka dobra. Mia豉m obawy, czy rabarbar zd捫y zmi瘯n望 w kr鏒kim czasie, podczas pieczenia biszkoptu. Rolad piek豉m niespe軟a 20 minut, ale to wystarczy這, aby rabarbar rozp造wa si w ustach, a ciasto niemal natychmiast znikn窸o z talerza, gor帷o polecam!

Sk豉dniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru

Ciasto:

  • 4 jajka( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)
  • szczypta soli
  • 6 造瞠k cukru
  • 3 造磬i oleju ro郵innego
  • 8 造瞠k m彗i pszennej
  • 0.5 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Rabarbar oczy軼i, umy i pokroi w 1 cm kawa趾i, u這篡 na blach ( tak z piekarnika) wy這穎n papierem do pieczenia i posypa cukrem.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli, do ubitej piany doda cukier i po jednym 鄴速ku, dola olej, chwilk ubija do po陰czenia si sk豉dnik闚.

M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, doda do ubitej masy i bardzo delikatnie za pomoc 這patki wymiesza. Gotowe ciasto wyla na roz這穎ny rabarbar, wyr闚na i wstawi do piekarnika. Piec 20 minut w 170蚓.

Po upieczeniu, ciasto odstawi na kilka minut, aby lekko przestyg這, nast瘼nie posypa delikatnie przesianym cukrem pudrem i wy這篡 na 軼iereczk, zdj望 papier do pieczenia i zwin望 w rulon. Rolad mo積a polukrowa i posypa wi鏎kami kokosowymi lub opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

rolada z rabarbarem

pi徠ek, 20 maja 2011

owocowe galaretki w kokosie

Do przygotowania tych pysznych, domowych galaretek potrzebujemy niewielu sk豉dnik闚, wystarczy mus ze 鈍ie篡ch owoc闚, troszk 瞠latyny i wi鏎ki kokosowe. Do musu owocowego mo瞠my te wykorzysta owoce mro穎ne lub domowe konfitury, a do obtoczenia galaretek opr鏂z wi鏎ek kokosowych idealne b璠 te posiekane orzechy, albo zwyk造 drobny cukier, polecam, s o 100% lepsze od sklepowych;)

Sk豉dniki;

  • 500 ml musu owocowego (purèe owocowe)
  • 25 g 瞠latyny
  • ½ szklanki zimnej wody
  • cukier do smaku (je瞠li u篡jecie konfitur, to cukier pomi鎍ie!)
  • sok z cytryny do smaku
  • wi鏎ki kokosowe (do obtoczenia)

Wykonanie:

疾latyn namoczy (5 minut) w ½ szklanki zimnej wody, naczynie z 瞠latyn postawi na ma造m ogniu i podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia si 瞠latyny, nie gotowa!

安ie瞠 owoce, teraz np. truskawki, przebra, umy i zmiksowa za pomoc blendera na purèe. Doda cukier i sok z cytryny, oraz rozpuszczon 瞠latyn.

Form (ja u篡豉m keks闚ki) wy這篡 foli spo篡wcz, przela galaretk i pozostawi do ca趾owitego zastygni璚ia, najlepiej na noc, po czym wy這篡 na deseczk i pokroi w dowolnej wielko軼i kwadraty, kt鏎e obtoczy w wi鏎kach kokosowych.

Smacznego;)

owocowe galaretki w kokosie

wtorek, 17 maja 2011

sa豉tka z buraczk闚 i pomara鎍zy

Kolorowa sa豉tka z buraczk闚 i pomara鎍zy, to raj dla oczu i podniebienia. Cudownie aromatyczna, soczysta i s這dka, a do tego swoimi kolorami przykuwa uwag jak magnes. Polecam, przepis z ksi捫ki "Smaczne i zdrowe sa豉tki", wydawnictwa Elipsa.

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 2 du瞠 pomara鎍ze bezpestkowe
  • 6 造瞠k sosu francuskiego (przepis poni瞠j)
  • 1 z帳ek czosnku
  • 450 g ugotowanych buraczk闚 獞ik這wych

Wykonanie:

Z jednej pomara鎍zy otrze sk鏎k i zmiesza j z sosem francuskim, doda drobno pokrojony z帳ek czosnku. Pomara鎍ze starannie obra ze sk鏎ki, usuwaj帷 bia陰 warstw, albedo.

Obrane pomara鎍ze pokroi w plasterki. Obra buraczki i tak瞠 pokroi je w plasterki. Na talerzu u這篡 na przemian plasterki pomara鎍zy i buraczk闚. Skropi sosem i udekorowa kilkoma zielonymi listkami mi皻y lub zielonej pietruszki.

Sos francuski

Sk豉dniki na 250 ml:

  • ¾szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 造磬i octu winnego
  • 1 造瞠czka musztardy
  • 1 rozgnieciony z帳ek czosnku
  • 1 造瞠czka p造nnego miodu naturalnego
  • s鏊
  • grubo zmielony pieprz

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki sosu zmiesza w szczelnie zakr璚onym s這iku. Sos przechowywa w lod闚ce, wstrz御n望 przed u篡ciem.

Smacznego;)

sa豉tka z buraczk闚 i pomara鎍zy

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...