Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
wtorek, 29 czerwca 2010

Focaccia to rodzaj w這skiego chleba, mo積a go piec z r騜nymi dodatkami,jest pulchniutki i pachnie oliw i oliwkami, taki 鈔鏚ziemnomorski klimacik. Ka盥y region W這ch mo瞠 pochwali si inn odmian focaccia, ale te najbardziej popularne to z zio豉mi, cebul, oliwkamiczy tylko sol morsk. Ch皻nie podziel si z Wami moim przepisem, zapraszam.

Sk豉dniki na 1 du膨 blach:

Poolish:

  • 500g m彗i pszennej typ 500
  • 500g wody
  • ¼ 造瞠czki dro盥篡 instant

Ciasto w豉軼iwe:

  • ca造 zaczyn dro盥穎wy poolish
  • 630 g m彗i pszennej typ 500
  • 250 g letniej wody
  • 1 造磬a soli
  • 1 造磬a cukru
  • 3 造磬i oliwy z oliwek
  • ½ 造瞠czki dro盥篡 instant

Dodatkowo:

  • 150 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 3 造磬i oliwy z oliwek
  • 2 造磬i suszonych zi馧 prowansalskich
  • 250 g startego,ostrego鄴速ego sera

Wykonanie:

W przeddzie pieczenia zrobi zaczyn poolish. Rozmiesza dro盥瞠 w wodzie, doda m彗 i ca這嗆 wymiesza. Przykry foli i odstawi na 12 do 16 godzin w temperaturze pokojowej. Nast瘼nego dniawyro郾i皻y, b帳elkuj帷y zaczyn po陰czy z reszt sk豉dnik闚 ciasta w豉軼iwego i wyrabiamikserem 5 minut, a ciasto b璠zie spr篹yste i zacznie odchodzi od 軼ianek naczynia.

Przykry ciasto i pozostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia na 1,5 - 2 godziny. Po tym czasiewy這篡 nadobrze naoliwionblach, nawierzchu u這篡 oliwki pokrojonew plasterki i posmarowa ciasto oliw z oliwek zmieszan zzio豉mi,przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut.

Piec oko這 30 minut w temperaturze 220蚓, przed ko鎍em pieczeniawyci庵n望 ciasto i posypa startym 鄴速ym serem, dopiec, podawa najlepiej jeszcze ciep貫.

Smacznego:)

niedziela, 27 czerwca 2010

Prosty, szybki, mocno truskawkowy deser, specjalnie dla dzieci, ale oczywi軼ie nie tylko.Po陰czenie musu truskawkowego, kaszki gotowanej na mleku i rozdrobnionych p豉tk闚 kukurydzianych syci i smakuje a przy tym zajmuje zaledwie kilka chwil. Polecam:)

Sk豉dniki na 8 porcji:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 1/2szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2szklanki cukru (do kaszy)
  • 2szklanki zmiksowanych truskawek
  • 1/2 szklanki cukru (do truskawek)
  • 1 szklanka rozdrobnionych p豉tk闚 kukurydzianych

Wykonanie:

Ugotowa kaszk na mleku, dos這dzi i wystudzi. Zmiksowane truskawki, kaszk i p豉tki kukurydziane uk豉da warstwami w pucharkach i od razu podawa.

Smacznego:)

czwartek, 24 czerwca 2010

Kolejny zakwasowiec, bo chleby na zakwasie lubimy najbardziej, szczeg鏊nie te razowe.Do tego doda豉m, tak瞠 ziemniaki, kt鏎e sprawi造, 瞠chleb by wilgotny i d逝瞠j鈍ie篡. Niewielki dodatek kminkuw chlebiema zbawienny wp造w na trawienie a pieczywo鈍ietnie pachnie, wi璚 do dzie豉...

Sk豉dniki:

Zaczyn

  • 160 g zakwasu 篡tniego
  • 230 g ciep貫j wody
  • 230 g m彗i 篡tniej typ 720

Ciasto chlebowe

  • ca造 zaczyn
  • 480 g m彗i pszennej graham typ 1850
  • 250 ml ciep貫j ma郵anki
  • 250 gugotowanycht逝czonych ziemniak闚
  • 1 造瞠czka kminku
  • 1,5 造瞠czki soli
  • 1 造磬a miodu
  • 1 造磬a cukru
  • 1 造瞠czka dro盥篡 instant

Wykonanie:

Dzie wcze郾iej dokarmiony zakwas 篡tniwymiesza z m彗篡tni i wod, pozostawi w ciep貫 miejsce na12 godzin. Po tym czasie 豉dnie podro郾i皻y zaczyn wyrobi z reszt sk豉dnik闚 ciasta chlebowego, ja wyrabia豉m mikserem przez 5 minut.

Gotowe ciasto prze這篡 do naoliwionej i wysypanej m彗keks闚ki, przykry軼iereczk i pozostawi do wyro郾i璚ia, na 3 godziny.

Piekarnik nagrza do 250蚓, chleb posypa m彗, wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w tej temperaturze przez 10 minut, nast瘼nie zmniejszy do 190蚓 i dopieka kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko si rumieni mo積a przykry foli aluminiow. Studzi na kratce, smacznego;).

wtorek, 22 czerwca 2010

Maj przepi瘯ny 鄴速y kolor i stosunkowo d逝go pozostaj chrupi帷e po upieczeniu, to niew徠pliwie jedna z zalet tych gofr闚, ale to co najwa積iejsze to s przepyszne, szczeg鏊nie z bit 鄉ietan i truskawkami. Przepis Anny Olson, polecam.

Sk豉dniki na 8 sztuk:

  • 1¼ szklanki m彗i pszennej typ 450
  • ½ szklankim彗i kukurydzianej
  • 2 造磬i cukru
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki sk鏎ki z cytryny
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1¼ szklanki ma郵anki
  • ½ szklanki oleju ro郵innego
  • 2 du瞠 jajka, 鄴速ka oddzielone od bia貫k

Dodatkowo:

  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 2 造磬i drobnego cukru
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych w 獞iartki lub talarki
  • cukier puder

Wykonanie:

Zmiesza w misce m彗, cukier, proszek do pieczenia, sk鏎k cytrynow i s鏊. W drugiej misce wymiesza za pomoc trzepaczki ma郵ank z olejem i 鄴速kami. Po陰czy sypkie i p造nne sk豉dniki i zamiesza trzepaczk, 瞠by si po陰czy造, ale niezbyt intensywnie – ciasto mo瞠 by grudkowate. Ubi mi瘯k pian z bia貫k i delikatnie zmiesza z ciastem. Lekko nat逝軼i rozgrzan gofrownic i wla ok. 1/3 szklanki ciasta na 1 gofra. Zamkn望 gofrownic i sma篡, a przestanie si z niej wydobywa para (ok. 4 min).

Ubi 鄉ietan i zmiesza z cukrem. Nak豉da gofry na talerzyk, przybra je 鄉ietan oraz truskawkami. Opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego:)

czwartek, 17 czerwca 2010

Wszyscy wiemy, 瞠 ryby s bardzo zdrowe pomimo tego nadal zbyt rzadko goszcz na naszych sto豉ch,zawieraj kwasy omega-3i sbardzo wa積e w profilaktyce mia盥篡cy i choroby niedokrwiennej serca, zmniejszaj bowiem st篹enie tr鎩gliceryd闚 we krwi, obni瘸j tak瞠 ci郾ienie krwi, s cennym 廝鏚貫m sk豉dnik闚 mineralnych i witamin, dlatego jedzmy ryby jak najcz窷ciej.Halibut to gatunekbardzo t逝sty,ale przez toniesamowicie smaczny, podany z miodem i migda豉mi smakuje bardzo oryginalnie, zapraszam;)

Sk豉dniki:

  • 4 dzwonka z halibuta
  • 4 造瞠czki miodu
  • 4 造磬i siekanych migda堯w
  • przyprawa do ryby
  • sok z po堯wki cytryny
  • 2 造磬i oliwy z oliwek
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Z oliwy, przyprawy i soku z cytryny zrobi marynat, kt鏎 natrze ryb, najlepiej marynowa przynajmniej kilka godzin. Ryb sma篡 z ka盥ej strony na z這ty kolor, po usma瞠niu posmarowa miodem, posypa migda豉mi, doprawi sol i pieprzem. Poda mo積a z ry瞠m i warzywami z patelni.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...