Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
鈔oda, 08 czerwca 2011

Ch皻nie je sma輳, gdy moje dzieci za nimi przepadaj. Uwielbiaj je z koktajlem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego, kt鏎ym polewam racuchy przed podaniem. Cz窷 m彗i pszennej bia貫j zamieni豉m razow i tak powsta豉 zdrowsza, bardziej bogata w b這nnik wersja. Placuszki, s puszyste, mocno wyrastaj podczas sma瞠nia, spr鏏ujcie, polecam!

Sk豉dniki:

  • 0,5 litra ma郵anki
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g m彗i pszennej razowej typ 1850
  • 220 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru
  • ½p豉skiej 造瞠czki soli
  • 1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii

Dodatkowo:

  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Sod doda do ma郵anki i wymiesza, stopniowo dosypa m彗, doda reszt sk豉dnik闚 i wyrobi 造磬 ciasto, b璠zie dosy g瘰te, ale takie ma by. Sma篡 racuchy na z這ty kolor na oleju, ja u篡wam rzepakowego, w pierwszej fazie przykry patelni pokrywk. Bardzo rosn, dlatego nie nale篡 nak豉da du篡ch porcji, podawa ciep貫 z dodatkami jakie lubicie, proponuj spr鏏owa z koktajlem truskawkowym.

Smacznego;)

niedziela, 05 czerwca 2011

biszkopt z truskawkami i galaretk

Truskawki to moje ulubione owoce, mog je je嗆 pod ka盥 postaci, w sezonie na te owoce staram si piec i gotowa z ich udzia貫m jak najwi璚ej. Ch皻nie si璕am po nie r闚nie zim, moja spi瘸rka jest pe軟a przetwor闚 z ich dodatkiem. Biszkopt, kt鏎y dzisiaj Wam przedstawi, to najmniej skomplikowany wypiek, jaki znam, delikatny, puszysty z mn鏀twem truskawek, pyszn galaretk i kremem budyniowym. Musz powiedzie, 瞠 ca這嗆 smakuje pysznie, ciasto jest lekkie, wr璚z idealne na upalne dni, polecam!

Sk豉dniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i ciep貫j wody

Masa budyniowa:

  • 1 budy waniliowy bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 160 g mas豉
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • ½ kg truskawek

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dosypa stopniowo cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, kr鏒ko ubi. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmiesza do ubitych jajek. Piekarnik nagrza do 180蚓, wstawi biszkopt i piec 25 minut, wystudzi.

Budy ugotowa wg instrukcji na opakowaniu, wystudzi i utrze z mi瘯kim mas貫m, doda cukier i cukier waniliowy.

Na wystudzony biszkopt wy這篡 krem budyniowy i truskawki pokrojone na po堯wki, ca這嗆 zala t篹ej帷 galaretk, sch這dzi w lod闚ce przed podaniem.

Smacznego:)
biszkopt z truskawkami i galaretk

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...