Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
niedziela, 25 lipca 2010

Karpatka to ciasto znane pewnie ka盥emu, u nas w domubardzo lubiane, robi je z przepisu, kt鏎y mam od lat w swoim zeszycie i za ka盥ym razem z efekt闚 jestem zadowolona, przepis jest niezawodny i zawsze si udaje. Ciasto pi瘯nie wyrasta a krem jest nie za t逝sty, po sch這dzeniu 豉dnie si kroi, a jak smakuje? no c騜... trzeba upiec, gor帷o polecam.

Sk豉dniki:

ciasto parzone

  • 7-8 jajek
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka mas豉
  • 340 g m彗i pszennej
  • szczypta soli

krem budyniowy

  • 3szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej
  • 1 kostka mas豉

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zagotowa wod z mas貫m, doda szczypt soli, zdj望 z ognia wsypa m彗 i energicznie wymiesza za pomoc drewnianej 造磬i, wstawi na ogie i nadal mieszaj帷 ogrzewa do momentu, gdy masa b璠zie 豉dnie odchodzi od 軼ianek naczynia, wystudzi. Do wystudzonej masy dodawa po jednym jajku,ubija do po陰czenia si sk豉dnik闚, 2 blaszki o wymiarach 20cm x 35cm wy這篡 pergaminem, rozsmarowa r闚nomiernie ciasto.

Piekarnik nagrza do 250 C, wstawi ciasto, w pocz徠kowej fazie pieczenia nie otwiera piekarnika, abyciasto nie opad這. Dopiero po 10 minutach uchyla si drzwiczki piekarnika, aby usun望 nagromadzon par i obni篡 temperatur do ok. 220 C, piec 25-30 minut.Dobrze upieczone ciasto powinno by ci庵liwe i elastyczne,w dotyku suche, a wewn徠rz puste.

Mleko zagotowa z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, odlewaj帷 wcze郾iej p馧 szklanki, w kt鏎ej wymiesza obydwie m彗i, do gotuj帷ego si mleka wla rozmieszan m彗 i ugotowa g瘰ty budy, wystudzi. Wystudzony budy utrze z mi瘯kim mas貫m, powsta造m kremem prze這篡 ciasto, opr鏀zy cukrem pudrem, sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin.

Smacznego.

wtorek, 20 lipca 2010

Ciasto lekkie jak pi鏎ko, poniewa prawie nie zawiera t逝szczu, nie licz帷 bitej 鄉ietany:)ale za to do嗆 s這dkie, pewnie kalorii mu nie brakuje. Beza z wierzchu pomimo bitej 鄉ietany nawet na drugi dzie pozostaje lekko chrupi帷a, ciekawy tejest 鈔odek zwyra幡ie kokosowym akcentem. Robi帷 bezy przewa積ie zostaj nam 鄴速ka, z kt鏎ymi co trzeba zrobi, w tym przypadku mamy spraw z g這wy, gdy wykorzystujemy jew ca這軼i do kokosowej wk豉dki, podaj proporcje na tortownic o 鈔ednicy 26 cm,gor帷o polecam.

Sk豉dniki:

Blaty bezowe 2 sztuki:

  • 6 bia貫k
  • 150 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 1 造磬a skrobi ziemniaczanej
  • 1 造磬a octu winnego

Bia趾a ubi na sztywn pian, stale ubijaj帷 doda stopniowo cukier, a piana b璠zie l郾i帷a i cukier si rozpu軼i. Pod koniec doda 造磬 skrobi ziemniaczanej i octu, delikatnie wymiesza 造磬. Blach do pieczenia wy這篡 pergaminem iuformowa z piany dwa okr璕i, nie wyr闚nuj帷 powierzchni. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 140蚓 na60 minut. Wyj望 i pozostawi na pergaminie, aby ostyg造.

Kokosowa wk豉dka:

  • 6 鄴速ek
  • 2 jajka
  • 120 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej

草速ka i dwa ca貫 jajka ubi z dodatkiem cukru na puszyst mas, doda wi鏎ki kokosowe i dwie 造磬i skrobi ziemniaczanej, delikatnie wymiesza 造磬. Tortownic wy這篡 pergaminem, wla ciasto, piec 25 minut w 160蚓, wyj望 i wystudzi.

Krem z bitej 鄉ietany:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 1 cukier waniliowy z prawdziw wanili
  • 20 gcukru pudru

Zimn 鄉ietan ubi z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Kr捫ki bezowe i kokosowy blat prze這篡 bit 鄉ietan, wierzch opr鏀zy cukrem pudrem, ciasto sch這dzi w lod闚ceprzez kilka godzin, wtedy lepiej smakuje i lepiej si kroi.

Smacznego;)

poniedzia貫k, 19 lipca 2010

Przepis na te muffiny jest szybki i niesk徙likowany, najwa積iejszym sk豉dnikiem jest gorzka czekolada, kt鏎a jest bardzo wyczuwalna i wr璚z dominuje w smaku. Zaskakuj帷y jest te 鈔odek, kt鏎y ma by lekko wilgotny lub p造nny, je瞠li zmniejszymy czas pieczenia o kilka minut.字odek rozp造wa si w ustacha wierzch jest lekko chrupi帷y,mo積a je poda opr鏀zone cukrem pudrem, z ga趾 lod闚 waniliowychlub bit 鄉ietan z owocami, najlepsze jeszcze ciep貫, polecam.

Sk豉dniki na 6 sztuk:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mas豉
  • 2 jajka + 1 鄴速ko
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 20 g m彗i pszennej
  • 10 g kakao

Wykonanie:

Czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, postawi do rozpuszczenia nad par wodn, doda mas這 podgrzewa do momentu po陰czenia si sk豉dnik闚. Jajka plus 鄴速koubi mikserem na puszyst mas dodaj帷 cukier, cukier waniliowy i s鏊.

Do ubitej masy doda rozpuszczon czekolad z mas貫m, wsypa przesian m彗, kakao i ca這嗆 wymiesza. Foremk na muffiny wysmarowa mas貫m i opr鏀zy przesianym kakao, wla przygotowan mas, piec w 160蚓 z termoobiegiem, je瞠li chcecie mie 鈔odek bardziej p造nny toprzez 9-10 minut, lub 12 minut dla 鈔odka lekko 軼i皻ego. Po upieczeniu posypa cukrem pudrem.

Smacznego;)

poniedzia貫k, 12 lipca 2010

Troch inny sernik, kt鏎y powsta w wyniku ch璚i poeksperymentowania. Warto spr鏏owa bo smakuje bardzo ciekawie, jest kremowy, nie za s這dki i mocno kakaowy. Znudzi siWam tradycyjny sernik? Spr鏏ujcie czego nowego,polecam;)

Sk豉dniki na sp鏚 i wierzch:

  • 20 dagczekoladowych p豉tk闚郾iadaniowych
  • 5 dag zimnego mas豉

P豉tki rozdrobni malakserem, pod koniec doda mas這, zmiksowa. Powinna wyj嗆 sypka kruszonka, podzieli na po這w i jedn cz窷ci wysypa dno tortownicy o 鈔ednicy 26 cm, wy這穎nej papierem do pieczenia.

Sk豉dniki na mas serow:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego dwukrotnie zmielonego
  • 5 jajek, bia趾a oddzielone od 鄴速ek
  • 25 dag drobnego cukru do wypiek闚
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag mas豉
  • 3 造磬i ciemnego kakao
  • 125 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 30g kaszy manny
  • 2 造磬i proszku budyniowego o smaku czekoladowym
  • aromat rumowy

Wykonanie:

草速ka ubi na bia陰 mas z dodatkiem cukru i mas豉. Ma造mi porcjami dodawa twar鏬 i dalej uciera, kakao rozmiesza ze 鄉ietank i doda do masy serowej, wymiesza. Na ko鎍u doda ubit pian z bia貫k, aromat,kaszk i budy, delikatnie ca這嗆 przemiesza 造磬.

Mas serow wyla nasp鏚 z p豉tk闚 czekoladowych, wyr闚na i posypa po wierzchu pozosta陰 kruszonk. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160蚓, pozostawi do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego;)

pi徠ek, 09 lipca 2010

Gratin [czyt.:grat獧 to rodzaj zapiekanki rodem z Francji, podawanej na ciep這 z przer騜nymi dodatkami, na s這dko zowocami, jak r闚niena s這no zwarzywami. Gratin podajemy w ceramicznym naczyniu do zapiekania bezpo鈔ednio po upieczeniu. Moja wersja z malinami jest przepyszna, lekka i pachnie latem, polecam wystarczy 10 minut...

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 2 jajka (oddzieli bia趾a)
  • 200 ml mleka
  • 1 造磬a m彗i pszennej
  • 4 造磬i cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • maliny
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Mleko podgrza, 鄴速ka utrze z 2 造磬ami cukru doda 1 造磬 m彗i i dok豉dnie rozetrze, do utartych 鄴速ek z m彗 dolewa cienkim strumieniem ciep貫 mleko, wstawi na ogie i ogrzewa do momentu zg瘰tnienia masy, doda esencj waniliow, wystudzi.

Bia趾a ubi na sztywn pian z pozosta造m cukrem, doda do przestudzonego kremu i delikatnie wymiesza, na這篡 do wysmarowanych mas貫mkokilek, na wierzchu pouk豉da maliny i zapiec pod grillem w 160蚓przez 5-7 minut, po upieczeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

Tagi: jajka maliny
18:14, urszula_d73 , desery
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...