Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
sobota, 30 lipca 2011

ciasto jogurtowe z morelami

Lato to wspania造 czas na wszelakie wypieki z owocami, daje to nam nieograniczone wr璚z mo磧iwo軼i na sprawdzenie swojej inwencji tw鏎czej w tej dziedzinie. Moje ciasto, 陰czy w sobie delikatno嗆 jogurtu naturalnego z aromatycznymi morelami, pachn帷ymi s這鎍em i wakacjami. Jest puszyste, w sam raz s這dkie i soczyste od owoc闚, mo瞠 skusicie si na kawa貫czek, polecam, koniecznie wypr鏏ujcie!

Sk豉dniki:

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 120 g oleju ro郵innego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 480 g m彗i pszennej
  • 80 g m彗i pszennej razowej typ 1850

Dodatkowo:

  • 1 kg dojrza造ch moreli (waga z pestkami)
  • 2-3 造磬i cukru do owoc闚
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst mas, sod rozpu軼i w jogurcie naturalnym (dok豉dnie wymiesza), doda do ubitych jajek, dola olej.

M彗 przesia, doda niewielkimi porcjami do mokrych sk豉dnik闚 i za pomoc silikonowej 這patki delikatnie wmiesza do ciasta.

Form (20cm x 35cm) wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m, prze這篡 ciasto, wyr闚na. Wypestkowane morele pokroi na 獞iartki, u這篡 ciasno na cie軼ie, posypa cukrem. Piekarnik nagrza do 180蚓, ciasto piec 30-35 minut, po wystudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego!

ciasto jogurtowe z morelami

wtorek, 26 lipca 2011

puszyste pierogi z bor闚kami

Witam Was bardzo serdecznie po d逝窺zej przerwie, mam nadziej, 瞠 i Wasze wakacyjne wyjazdy by造 udane, a Wszystkim tym, kt鏎zy w豉郾ie si na nie udaj, takich w豉郾ie 篡cz;) Wr鏂i豉m z nowymi przepisami i nowymi pomys豉mi, jednym z nich jest dzisiejszy wpis, na pierogi z bor闚kami ameryka雟kimi. Do ciasta dodajemy sod i ma郵ank, co wp造wa na jego puszysto嗆 podczas gotowania. Jest to idealne ciasto do przygotowania wszystkich pierog闚 z owocami np. truskawkami, jagodami, polecam!

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 0,5 litra ma郵anki
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka soli
  • 3,5 - 4 szklanki m彗i pszennej

Dodatkowo:

  • 400-500 g bor闚ki ameryka雟kiej
  • 80 g cukru

Do podania:

  • kwa郾a 鄉ietana
  • cukier
  • mas這

Wykonanie:

Ma郵ank lekko podgrza, doda sod, dok豉dnie wymiesza, doda s鏊. Stopniowo dosypa m彗 i wyrobi mi瘯kie, delikatne ciasto. Wa趾owa na grubo嗆 7-8 mm, wykrawa kr捫ki szklank, nak豉da 造瞠czk owoce wymieszane z cukrem. Pierogi zlepia delikatnie, staraj帷 si nie naci庵a zbytnio kr捫k闚. Gotowa 4 minuty od wyp造ni璚ia, w osolonym wrz徠ku, na 鈔ednim ogniu, bez przykrycia. Pierogi najlepiej jest lepi i gotowa partiami, dziel帷 ciasto na 3-4 cz窷ci. Podawa z mas貫m, kwa郾 鄉ietan, posypane cukrem.

Smacznego;)

puszyste pierogi z bor闚kami

puszyste pierogi z bor闚kami

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...