Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
niedziela, 28 sierpnia 2011

croissants

Co mo瞠 by lepszego na 郾iadanie od ciep貫go, pachn帷ego croissanta i fili瘸nki aromatycznej kawy z mlekiem? Czy wyobra瘸cie sobie miny swoich domownik闚, kt鏎zy budz si rano od zapachu 鈍ie穎 upieczonych croissant闚?... Ciesz si, 瞠 mog podzieli si z Wami przepisem, kt鏎y mo瞠 da Wam i Waszym bliskim tyle rado軼i, warto zrobi ich wi瘯sz ilo嗆 od razu, zamrozi, a gdy najdzie Was ochota, delektowa si pysznym 郾iadaniem . Oryginalny przepis Luca Montersino, idealny i z gwarancj, 瞠 ka盥emu wyjdzie:), polecam, bo ja bior si, za zrobienie nast瘼nej porcji, do zamra瘸lki, gdy s po prostu pyszne... .

Sk豉dniki na 36 sztuk:

Zatapiane ciasto dro盥穎we:

  • 112 g ciep貫j wody
  • 250 g m彗i pszennej typ 500
  • 35 g 鈍ie篡ch dro盥篡

Do misy miksera wsypa m彗 i pokruszy 鈍ie瞠 dro盥瞠, w陰czy mikser, u篡waj帷 haka do wyrabiania ciasta. Dolewa stopniowo ciep陰 wod i po陰czy sk豉dniki, na najmniejszych obrotach, ciasto b璠zie zwarte i ukszta速uje si w kul. Przygotowa misk z wod o temperaturze 38蚓, zanurzy w niej ciasto i pozostawi do czasu przygotowania ciasta w豉軼iwego.

Ciasto w豉軼iwe:

  • 500 g m彗i pszennej typ 500
  • 150 g cukru
  • 75 g mas豉, mi瘯kiego
  • 225 g jajek, ok. 4 sztuki
  • 150 g mleka 3.2%
  • 15 g soli
  • 20 g s這du w proszku, mo積a zamieni miodem
  • 0,5 laski wanilii (ziarenka)
  • ciasto dro盥穎we (przepis powy瞠j)
  • 375 g mas豉 (do wa趾owania)

Dodatkowo:

  • 2 鄴速ka, rozmieszane z 4 造磬ami mleka, do smarowania

W misie miksera umie軼i m彗, cukier, s鏊 i s堯d, wymiesza. Dolewa stopniowo, niewielkimi porcjami mleko i dodawa po jednym jajku.Dobrze wyrobi ciasto, do wytworzenia si du瞠j ilo軼i glutenu.

Ciasto dro盥穎we odcisn望, doda do wyrobionego wcze郾iej, wymiesza, doda ziarenka wanilii i mi瘯kie mas這 (nie mo瞠 by zupe軟ie rzadkie), po陰czy.

Wyrobione ciasto b璠zie dosy lu幡e, dlatego te przed wa趾owaniem z mas貫m trzeba go dobrze sch這dzi w zamra瘸lce, owijaj帷 je w foli spo篡wcz. Sch這dzone ciasto wa趾ujemy na prostok徠, uk豉damy na nim uformowane w kwadrat, sch這dzone mas這, zak豉damy boki ciasta do 鈔odka i wa趾ujemy. Czynno嗆 t powtarzamy 3 razy, za ka盥ym razem sch豉dzaj帷 ciasto.

Formowa croissanty, uk豉da na blaszce wy這穎nej pergaminem, zostawi do wyro郾i璚ia (powinny podwoi swoj obj皻o嗆). Posmarowa rozmieszanym 鄴速kiem, wstawi do nagrzanego do 180蚓 piekarnika, piec 15-18 minut. Najlepsze s podane z d瞠mem i jeszcze ciep貫.

Smacznego:)

croissants

croissants

pi徠ek, 26 sierpnia 2011

tort z owocami w winnej galaretce

Tort z tych typowo letnich, z owocami zanurzonymi w winnej galaretce, na bazie bia貫go, p馧s這dkiego wina. Rozp造waj帷y si w ustach biszkopt nas帷zony jest winnym ponczem i prze這穎ny waniliowym kremem, co w efekcie sprawia, 瞠 trudno powstrzyma si od si璕ni璚ia po nast瘼ny kawa貫k. Ciasto najlepiej smakuje wyj皻e prosto z lod闚ki, jest wtedy przyjemnie ch這dne i na takie dni jak ostatnio wr璚z idealne, polecam Waszej uwadze, to kolejny m鎩 przepis.

Sk豉dniki na tortownic o Ø 26 cm:

Ciasto:

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 4 造磬i ciep貫j wody
  • szczypta kurkumy

Winny poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g bia貫go, p馧s這dkiego wina

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka 3.2%
  • 3 jajka
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 225 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Krem waniliowy chantilly (Crema chantilly):

  • 500 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 1500 g kremu budyniowego (przepis powy瞠j)
  • 30 g 瞠latyny
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Winna galaretka:

  • 125 ml bia貫go, p馧s這dkiego wina
  • 125 ml wody
  • 5 g 瞠latyny
  • 40 g cukru

Dodatkowo:

  • 300 g bor闚ki ameryka雟kiej

Wykonanie:

Bia趾a na biszkopt ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier, kr鏒ko miksowa za ka盥ym razem. Do ubitych bia貫k doda 鄴速ka, miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciep陰 wod wymiesza z olejem, dola na samym ko鎍u. M彗 przesia, wsypa cz窷ciami do masy jajecznej i dok豉dnie, lecz delikatnie wymiesza ca這嗆, za pomoc 這patki. Mo積a doda szczypt kurkumy, ciasto b璠zie mia這 intensywniejszy kolor. Ciasto podzieli na 2 cz窷ci, dno formy wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m, wy這篡 ciasto, piec w 180蚓, z termoobiegiem w 160蚓, przez 15-20 minut. Upiec 2 biszkopty.

Jajka na krem budyniowy wymiesza z cukrem, doda skrobi kukurydzian, s鏊. Mleko zagotowa, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w gor帷ego mleka do masy jajecznej, wymiesza, a nast瘼nie zahartowan mas przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

疾latyn na krem chantilly namoczy w kilku 造磬ach zimnej wody, dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec doda cukier puder. Kilka 造瞠k kremu budyniowego podgrza w mikrofal闚ce, doda 瞠latyn, rozpu軼i i po陰czy z pozosta造m, zimnym kremem. Krem budyniowy wymiesza z ubit 鄉ietank, delikatnie mieszaj帷 這patk.

疾latyn na winn galaretk namoczy w zimnej wodzie, rozpu軼i w k徙ieli wodnej, doda wino i cukier, wymiesza. Boki i dno tortownicy wy這篡 foli spo篡wcz, u這篡 owoce, zala g瘰tniej帷 galaretk, wstawi na kilka minut do lod闚ki, nast瘼nie wy這篡 po這w kremu, biszkopt nas帷zony ponczem, drug po這w kremu i jeszcze raz biszkopt, tort wstawi na 8-10 godzin do lod闚ki.

Smacznego:)

tort z owocami w winnej galaretce

wtorek, 23 sierpnia 2011

kozinaki

Dwie warstwy cienkiego biszkoptu, o rumowym zapachu i smaku, prze這穎ne puszystym kawowym kremem. A w 鈔odku?... nie zgadniecie co. Dacquoise, ale nie z migda豉mi, orzechami laskowymi czy w這skimi, lecz z pestkami dyni. Ca這嗆 ze sob 鈍ietnie wsp馧gra wizualnie i smakowo, ciasto najlepsze jest na drugi dzie po upieczeniu, wtedy smakuje wy鄉ienicie. Mo積a je upiec w okr庵貫j formie, ozdobi kremem i delikatny torcik gotowy. Przepis ten, to efekt moich eksperyment闚, a nazwa pochodzi od s這dkiego batonika "Kozinaki", z kt鏎ym kojarzy mi sie smak bezy z pestkami dyni, polecam!

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 4 造磬i ciep貫j wody

Rumowy poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Krem kawowy:

  • 3 鄴速ka
  • 170 g cukru
  • 50 g wody
  • 500 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 1 造磬a kawy naturalnej, rozpuszczalnej
  • 5 造瞠k ciep貫j wody (do rozpuszczenia kawy)
  • 20 g 瞠latyny

Dacquoise z pestkami dyni:

  • 200 g bia趾a (5-6 sztuk)
  • 125 g cukru
  • 190 g pestek dyni, podpra穎nych
  • 130 g cukru pudru ( do rozdrobnienia pestek)
  • 50 g m彗i pszennej

Wykonanie:

Bia趾a na biszkopt ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier, kr鏒ko miksowa za ka盥ym razem. Do ubitych bia貫k doda 鄴速ka, miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciep陰 wod wymiesza z olejem, dola na samym ko鎍u. M彗 przesia, wsypa cz窷ciami do masy jajecznej i dok豉dnie, lecz delikatnie wymiesza ca這嗆 za pomoc 這patki. Ciasto podzieli na 2 cz窷ci, dno formy wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m, wy這篡 ciasto, piec w 180蚓, przez 15-20 minut. Upiec 2 biszkopty.

Bia趾a na Dacquoise lekko podgrza razem z cukrem, mieszaj帷 przez ca造 czas r霩g. Przela do misy miksera, ubi pian. Pestki dyni rozdrobni w malakserze, razem z cukrem i m彗. Rozdrobnione pestki wsypywa do ubitych bia貫k po kilka 造瞠k i delikatnie miesza, do po陰czenia si sk豉dnik闚 za pomoc 這patki. Piekarnik nagrza do 180蚓, blach z piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciasto, wyr闚na nadaj帷 mu kszta速 i wielko嗆 blaszki, w kt鏎ej piek si biszkopt. Piec 30-35 minut, po wystudzeniu, odklei papier i przyci望 na odpowiedni wielko嗆.

疾latyn namoczy w zimnej wodzie. Z wody i cukru ugotowa syrop do tzw. mi瘯kiej kulki, syrop ma osi庵n望 temperatur 115-120蚓, (wyj望 kropelk syropu na talerzyk, dotkn望 palcem i w這篡 pod zimn wod, utworzy si elastyczna, mi瘯ka kuleczka). 草速ka zaparzy gor帷ym syropem, mieszaj帷 r霩g, doda do nich rozpuszczon kaw i 瞠latyn, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚, wystudzi.

妃ietank krem闚k dobrze sch這dzi, ubi na sztywno, po陰czy z mas 鄴速kowo-kawow, bardzo delikatnie wymiesza. Biszkopty nas帷zy ponczem, prze這篡 kremem, z這篡 ciasto, w 鈔odek wstawiaj帷 bez.

Smacznego:)

kozinaki

pi徠ek, 19 sierpnia 2011

ciasto dyplomaty

Klasyczne w這skie ciasto, kt鏎ego podstaw jest cieniutkie, karmelizowane ciasto francuskie prze這穎ne waniliowym kremem chantilly. 字odek to pyszny, wilgotny biszkopt, nas帷zony rumowym ponczem, kt鏎y nadaje ca這軼i rozp造waj帷 si w ustach mi瘯ko嗆. Ciasto r闚no i 豉dnie si kroi, co nie zawsze jest takie oczywiste, gdy mamy do czynienia z ciastem francuskim, ca造 sekret w karmelu, kt鏎ym pokryty jest ka盥y blat..., ale o tym p騧niej. Jest przy nim troszk pracy, dlatego te warto podzieli przygotowania na dwa dni, w pierwszy dzie wieczorem upiec biszkopt i przygotowa krem budyniowy, a w drugi reszt. Je瞠li chodzi o smak ciasta, to przypomina troszk nasz krem闚k, ale jak dla mnie, to jest nawet lepsze. Przepis Luca Montersino, 鈍ietnego w這skiego cukiernika, z kilkoma moimi zmianami, polecam, bo warto!

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 70 g cukru pudru

Ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 2 mm, bardzo g瘰to ponak逝wa, u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w 150蚓 przez 20 minut, nast瘼nie zwi瘯szy temperatur do 180蚓, ciasto po wierzchu posypa r闚nomiern warstw przesianego cukru pudru i wstawi jeszcze raz do piekarnika, do momentu skarmelizowania si cukru, na ok. 5 minut, wystudzi.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 造磬i ciep貫j wody
  • 40 ml oleju ro郵innego
  • 120 g m彗i pszennej

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dosypa stopniowo cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, kr鏒ko ubi. M彗 przesia i delikatnie wmiesza do ubitych jajek. Ciasto rozprowadzi na blasze z piekarnika, wy這穎nej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180蚓, wstawi biszkopt i piec 15-20 minut, wystudzi.

Poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum.

Krem budyniowy (Crema pasticcera):

  • 300 ml mleka 3.2%
  • 5 鄴速ek
  • 90 g cukru
  • 25 g skrobi kukurydzianej, (mazeina)*
  • ½ laski waniliilub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

草速ka utrze z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem, doda skrobi kukurydzian, wymiesza. Mleko zagotowa, dodaj帷 ziarenka z po這wy wanilii, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w do 鄴速ek, wymiesza, a nast瘼nie zahartowane 鄴速ka przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

Krem waniliowy chantilly (Crema chantilly):

  • 500 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powy瞠j
  • 15 g 瞠latyny, najlepiej w p豉tkach (listkach)**
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

疾latyn namoczy w zimnej wodzie, dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Kilka 造瞠k kremu budyniowego podgrza w mikrofal闚ce, doda odci郾i皻 瞠latyn, wymiesza i po陰czy z pozosta造m, zimnym kremem. Krem budyniowy po陰czy z ubit 鄉ietank, delikatnie mieszaj帷 這patk.

Ciasto francuskie, jak i biszkopt przyci望 odpowiedniej wielko軼i rantem, uk豉da w nim kolejno ciasto francuskie karmelem do g鏎y, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, ciasto francuskie karmelem w d馧. Wierzch posmarowa cienko kremem i ozdobi pokruszonym ciastem francuskim.

Przed podaniem sch這dzi.

Smacznego!!!

*- lepiej nie zamienia skrobi kukurydzianej np. ziemniaczan, gdy masa b璠zie rzadsza po sch這dzeniu i b璠zie podchodzi wod.

**- 瞠latyna w listkach jest w tym przypadku lepsza, gdy nie dodajemy do niej dodatkowej porcji wody do namoczenia

ciasto dyplomaty

wtorek, 16 sierpnia 2011

bu貫czki jednogodzinne

Rzeczywi軼ie, nie s wymagaj帷e, ma這 przy nich pracy i jedna godzina w zupe軟o軼i wystarczy do ich przygotowania. W smaku delikatne, b璠 Wam smakowa zar闚no na s這dko z mas貫m i d瞠mem, jak r闚nie na wytrawnie, polecam, 廝鏚這 przepisu tutaj.

Sk豉dniki na 12 sztuk:

  • 670 g m彗i pszennej
  • 7 g dro盥篡 suchych
  • 240 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 1,5 造瞠czki soli
  • 1 造瞠czka miodu
  • ziarna do posypania(sezam, mak, siemi lniane)
  • kilka 造瞠k mleka, do posmarowania bu貫k

Wykonanie:

Mleko i wod podgrza, w wodzie rozpu軼i s鏊. Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie miksera, wyrabia ciasto 5 minut, powinno by elastyczne i lekko klej帷e. Stolnic opr鏀zy m彗, wy這篡 ciasto, podzieli go na 12 r闚nych cz窷ci, po ok. 100 g ka盥a. Formowa okr庵貫 bu趾i, uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, nakry 軼iereczk i odstawi na 40 minut do wyro郾i璚ia.

Piekarnik nagrza do 200蚓, wyro郾i皻e bu趾i posmarowa mlekiem, posypa ziarnami, piec 15 minut.

Smacznego;)

bu貫czki jednogodzinne

bu貫czki jednogodzinne

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...