Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
wtorek, 28 sierpnia 2012

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane przygotowane troch inaczej ni znacie, nadziewane podczas sma瞠nia past twarogow z dodatkiem czosnku i drobno posiekanego koperku, ca這嗆 doprawiona morsk sol i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem. Placki z zewn徠rz nie wygl康aj na inne ni zazwyczaj, kryj jednak w sobie ma陰 niespodziank w postaci aromatycznego nadzienia, przez co zupe軟ie inaczej smakuj. Podaj je zaraz po usma瞠niu, polane kwa郾 鄉ietan, polecam.

Sk豉dniki na 4-6 porcji:

  • 1.5 kg ziemniak闚
  • 2 jajka
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1 cebula
  • s鏊 morska
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Nadzienie:

  • 250 g p馧t逝stego twarogu
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • zielony koperek
  • s鏊 morska
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Twar鏬 rozetrze ze 鄉ietan, doda czosnek przepuszczony przez prask i drobno pokrojony koperek. Ca這嗆 wymiesza i doprawi sol oraz czarnym pieprzem.

Wykonanie:

Ziemniaki umy, obra, zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda rozdrobnion cebul (start), wymiesza wszystkie sk豉dniki razem z jajkami i m彗, przyprawi 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem i sol.

Na patelni rozgrza olej, nak豉da po jednej 造盧e sto這wej masy ziemniaczanej, na 鈔odek ka盥ej na這篡 造瞠czk nadzienia twarogowego, przykry mas ziemniaczan, ca這嗆 rozp豉szczy i sma篡 na rumiano po 3 minuty z ka盥ej strony. Podawa bezpo鈔ednio po usma瞠niu.

placki ziemniaczane

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

Ucierane ciasto na bazie mas豉 i jogurtu naturalnego, najlepiej g瘰tego greckiego. Zalet tego ciasta jest jego niebywa豉 wilgotno嗆, kt鏎 pot璕uje dodatek soczystych owoc闚. Smaczne jest ze 郵iwkami, morelami czy brzoskwiniami do wyboru. Zawarto嗆 jogurtu naturalnego w cie軼ie sprawia, 瞠 d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆 i dobrze smakuje nawet na nast瘼ny dzie. Jest to jedno z tych ciast, do kt鏎ego ch皻nie wracam, taka baza, kt鏎 modyfikuj w zale積o軼i od u篡tych dodatk闚, polecam.

Sk豉dniki na form o Ø 26 cm:

Ciasto ucierane:

  • 170 g mas豉
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 320 g m彗i pszennej
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, g瘰tego
  • 2 造瞠czki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

oraz:

  • 400 g 郵iwek, moreli lub brzoskwi
  • ½ 造瞠czki cynamonu
  • 2 造磬i cukru kryszta逝
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Form wysmarowa mas貫m, wysypa m彗. Piekarnik nagrza do 180蚓.

Jajka wybi do miski, doda jogurt oraz past z wanilii, roztrzepa r霩g do momentu zmieszania si sk豉dnik闚. W misie miksera umie軼i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, mi瘯kie mas這, cukier, s鏊 i wla p馧 szklanki roztrzepanych z jogurtem jajek. U篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej uciera ciasto do ca趾owitego po陰czenia si sk豉dnik闚, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywaj帷 ucierania dola stopniowo, w trzech turach pozosta貫 jajka miesza do czasu, gdy ciasto b璠zie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto przela do formy, wyr闚na. 奸iwki umy i obsuszy, pozbawi pestek i pokroi na mniejsze kawa趾i. Posypa owoce cukrem, cynamonem i wy這篡 na wierzch ciasta. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

czwartek, 16 sierpnia 2012

tosty francuskie z cynamonem

Tosty przygotowane z pszennego pieczywa, niekoniecznie 鈍ie瞠go, s dobrym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba lub bu貫k. Bardzo cz瘰to si璕am po ten przepis, nie tylko w celu opr騜nienia chlebaka, ale przede wszystkim dla ulubionego 郾iadania. Przygotowane poprzez zamoczenie chleba w mieszaninie jajek, mleka, odrobiny wanilii i cynamonu, nie maj sobie r闚nych. Zapach usma穎nych na ma郵e grzanek d逝go unosi si po domu, a ja delektuj帷 si kaw wiem, 瞠 dzisiaj b璠zie dobry dzie;) czego i Wam 篡cz!

Sk豉dniki na 2 porcje:

  • 4 kromki pszennego chleba lub bu趾i
  • 2 jajka
  • 60 ml pe軟ot逝stego mleka lub s這dkiej 鄉ietanki
  • 1 造瞠czka pasty waniliowej
  • ½ 造瞠czki cynamonu
  • cukier puder do opr鏀zenia
  • 50 g mas豉 do sma瞠nia

Jajka wybi do g喚bokiego talerza lub miseczki, roztrzepa za pomoc r霩gi z mlekiem, doda cynamon i past waniliow, wymiesza. W przygotowanej mieszaninie zanurzy pieczywo, zostawi na kilka minut, aby chleb dobrze nasi彗n掖. Na patelni rozgrza mas這, sma篡 tosty z obydwu stron do czasu, gdy b璠 odpowiednio zarumienione. Podawa od razu, obficie opr鏀zone cukrem pudrem.

Smacznego!

tosty francuskie z cynamonem

鈔oda, 15 sierpnia 2012

keks na bia趾ach z bor闚kami

Puszysty keks o waniliowym smaku przygotowany z wykorzystaniem bia貫k, mas豉 i pe軟ego mleka. Przykryty spor ilo軼i owoc闚 bor闚ki ameryka雟kiej, kt鏎a nie opada na dno podczas pieczenia. Ucierane ciasto wykonane nieco odmienn technik, polegaj帷 na stopniowym dolewaniu p造nnych sk豉dnik闚 do mas豉 roztartego z m彗, bez ubijania bia貫k na pian. Ciasto, kt鏎e przygotujecie w kilka minut, szybko i bezproblemowo. Wa積e jest, aby sk豉dniki by造 w temperaturze pokojowej, szczeg鏊nie mas這. W przepisie podaj proporcje sk豉dnik闚 na dwie ma貫 keks闚ki, kt鏎e mo積a zamieni na jedn wi瘯sz.

Sk豉dniki na 2 formy 10cm x 20cm:

Ciasto ucierane:

  • 5 bia貫k
  • 180 ml mleka 3.2%
  • 1 造磬a pasty waniliowej
  • 315 g m彗i pszennej tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g mas豉
  • 250 g cukru drobnego do wypiek闚
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

oraz:

  • 300 g owoc闚 bor闚ki ameryka雟kiej
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru kryszta逝
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Formy na keks wysmarowa mas貫m, wysypa m彗. Piekarnik nagrza do 180蚓.

Bia趾a umie軼i w misce, dola mleko oraz past z wanilii, roztrzepa r霩g do momentu zmieszania si sk豉dnik闚. W misie miksera umie軼i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, mi瘯kie mas這, cukier, s鏊 i wla p馧 szklanki roztrzepanych z mlekiem bia貫k. U篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej uciera ciasto do ca趾owitego po陰czenia si sk豉dnik闚, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywaj帷 ucierania dola stopniowo, w trzech turach pozosta貫 bia趾o miesza do momentu, gdy ciasto b璠zie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto podzieli na 2 cz窷ci, przela do przygotowanych form, wyr闚na. Bor闚ki przebra, umy i obsuszy. Opr鏀zy owoce m彗 wymieszan z cukrem i wy這篡 na wierzch ciasta. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

keks na bia趾ach z bor闚kami

keks na bia趾ach z bor闚kami

sobota, 11 sierpnia 2012

ciasto z twarogiem i bor闚kami

Ciasto ucierane z dodatkiem bor闚ek ameryka雟kich, przedzielone puszyst warstw masy serowej. Ser bia造 przygotowany jak do sernika, bez dodatkowego t逝szczu, z ma陰 ilo軼i jajek. Owoce mo積a wykorzysta 鈍ie瞠 jak i mro穎ne. Proste do zrobienia i bardzo smaczne letnie ciasto. U篡豉m do niego m彗i pszennej chlebowej typ 850, co nada逝 ciastu intensywniejszego, ciemniejszego koloru i nieco zwartej konsystencji. Ciasto mo積a tak瞠 upiec z bardziej oczyszczonej m彗i, b璠zie wtedy l瞠jsze. Jeszcze ciep貫 posypujemy obficie cukrem pudrem, polecam!

Sk豉dniki na form 25cm x 35cm:

Ciasto ucierane:

  • 7 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 450 g m彗i pszennej typ 850
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju ro郵innego

Ser:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, dwukrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii

oraz:

  • 200 g bor闚ki ameryka雟kiej lub jag鏚
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo dosypa cukier, dalej ubija. Do ubitych bia貫k doda po jednym 鄴速ku, ubija przez chwil. Wla olej, doda m彗 przesian z proszkiem do pieczenia. Na tym etapie ciasto miesza 這patk.

Na warstw serow ca貫 jajka ubi z cukrem, doda zmielony twar鏬, skrobi, ekstrakt z wanilii i wymiesza.

Form wy這篡 nat逝szczonym papierem do pieczenia, wysypa bu趾 tart. Ciasto ucierane podzieli na po這w, jedn cz窷 roz這篡 pod warstw sera, drug nad. Na wierzchu u這篡 bor闚ki, lekko dociskaj帷 je w ciasto.

Piekarnik nagrza do 180蚓, piec ciasto 60 minut, opr鏀zy cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego;)

ciasto z twarogiem i bor闚kami

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...