Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
czwartek, 30 wrze郾ia 2010

Nale郾iki z tego przepisu s mi璚iutkie, z chrupi帷ymi krajami, bardzo 豉two je sma篡, bo nie przyklejaj si do patelni, ale chcia豉bym dzisiaj bardziej skupi si na kremie czekoladowym. Zastosowanie tego kremu jest bardzo szerokie, poniewa mo積a go u篡 do r騜nych s這dko軼i, nie tylko do nale郾ik闚, mo積a przek豉da nim torty, nape軟ia kruche tarty czy babeczki, ale r闚nieposmarowananim zwyk豉 bia豉 bu貫czka b璠zie pyszna. Gor帷o zapraszam i polecam;)

Sk豉dniki:

Ciasto nale郾ikowe 12 du篡chsztuk:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 4 jajka
  • ½litra mleka
  • szczypta soli

Ponadto:

  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki ciasta nale郾ikowego zmiksowa na g豉dk mas, odstawi na 30 minut, sma篡 na rozgrzanej patelni z niewielk ilo軼i oleju.

Krem czekoladowy:

  • 200 g czekolady ciemnej
  • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 5 造瞠k cukru pudru (mo積a doda wi璚ej, b璠zie s這dszy)
  • 100 g mas豉
  • 1 造磬a ciemnego kakao

Wykonanie:

Czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, rozpu軼i w k徙ieli wodnej, doda mas這 i kakao, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚.妃ietank ubi z dodatkiem cukru, ubit 鄉ietankdodawa ma造mi porcjami do czekoladowej masy nadal mieszaj帷,podgrzewa na parze do zagotowania, wystudzi, najlepiej pozostawi przez noc w lod闚ce. Krem mo積a przechowywa w lod闚ce przez kilka dni.

Smacznego;-)

Drukuj przepis

鈔oda, 29 wrze郾ia 2010

Tarta to ciasto szybkie i daj帷er騜ne mo磧iwo軼i wykonania, mo積a zrobi j na wiele sposob闚, wykorzystuj帷 jeden podstawowy przepis naciasto. Moja dzisiejsza propozycja to tarta krucho-biszkoptowa z owocowym d瞠mem, krucha na zewn徠rz i mi瘯ka w 鈔odku, z owocowymi paskami z d瞠mu z czarnej porzeczki. Polecam;-)

Sk豉dniki na form o Ø 28 cm:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 200 g mas豉
  • 2 鄴速ka
  • ½ szklanki cukru pudru

Ciasto biszkoptowe:

  • 2 jajka
  • 2 bia趾a
  • 4 造磬i cukru
  • 5 造瞠k m彗i pszennej

Ponadto:

  • dowolny, dosy g瘰ty d瞠m np. z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Przesia m彗 na stolnic, doda mas這, 鄴速ka, cukier puder. Wyrobi ciasto no瞠m, a nast瘼nie szybko zagnie嗆 r瘯, zawin望 w foli i odstawi na ½ godziny do lod闚ki. Sch這dzonym ciastem wylepi form na tart (zostawi troszk ciasta na wierzch), ponak逝wa sp鏚 i podpiec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, wyj望 posmarowa 4 造磬ami d瞠mu i wyla przygotowane ciasto biszkoptowe, w tym celu ubijamy bia趾a z cukrem na sztywn pian, dodajemy 鄴速ka, przesian m彗 i delikatnie ca這嗆 mieszamy.

Ponownie wk豉damy tart do piekarnika i pieczemy 15 minut, do momentu, gdy biszkopt b璠zie gotowy, wyjmujemy i wylewamy kolejn warstw d瞠mu a na wierzch 軼ieramy na tarcepozosta貫 kruche ciasto, wstawiamy ciasto jeszcze raz do piekarnika na kolejne 10 minut, podajemy lekko przestudzone.

Smacznego;)

Drukuj przepis

poniedzia貫k, 27 wrze郾ia 2010

Dawno nie piek豉m chleba, m鎩 zakwas przetrwa pr鏏 czasu i nadal jest pe貫n wigoru, oczywi軼ie musia豉m mu w tym pom鏂, potrzebowa podw鎩nego dokarmienia przed u篡ciem. Chleb wyszed rewelacyjny, pachn帷y z chrupi帷 sk鏎k, bogato obsypany pestkami dyni. Pestki dyni doda豉m tak瞠 w du瞠j ilo軼i do 鈔odka, bardzo nam smakowa, gor帷o polecam.

Sk豉dniki:

  • 200 g zakwasu 篡tniego
  • 140 g m彗i 篡tniej typ 1850
  • 125 g m彗i pszennej typ 650
  • 230 g m彗i 篡tniej typ 720
  • 350 g wody
  • 1 造磬a oliwy z oliwek
  • 50g pestek dyni
  • 12 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 p豉ska造瞠czka dro盥篡 instant

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki odwa篡 i umie軼i w misce miksera, wyrabia na pierwszym biegu przez 5 minut, doda pestki dyni. Ciasto chlebowe nakry 軼iereczk i pozostawi do wyro郾i璚ia na 2 godziny.

Wyro郾i皻e ciasto umie軼i w pod逝積ej foremce, nat逝szczonej i obsypanej pestkami dyni, nakry i odstawi do momentu podwojenia obj皻o軼i, u mnie kolejne 2 godziny. Piec z par w temperaturze 220蚓 przez 10 minut, zmniejszy temperatur do 180蚓 i dopiec jeszcze przez 30 minut, studzi na kratce.

Smacznego;)

Drukuj przepis

czwartek, 23 wrze郾ia 2010

Deser na prawdziwie wykwintne przyj璚ie, bardzo subtelny, delikatny a zarazem zaskakuj帷y w swojej formie. Smakuje jak niebia雟ka chmurka, nadziana ogromem orzech闚 i suszonych 郵iwek. Syc帷y, ale nie za s這dki,wi璚 obiad do niego musi by lekki, polecam;)

Sk豉dniki:

  • 200 g suszonych 郵iwek
  • 200 g orzech闚 w這skich
  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 250 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 4-5 造瞠k cukru pudru
  • 20 g 瞠latyny (2 造磬i z g鏎k)
  • 150 ml wody

Wykonanie:

Namoczone wcze郾iej 郵iwki ods帷zy i pokroi na mniejsze kawa貫czki, orzechy posieka. 疾latyn namoczy w 150 ml zimnej wody, a nast瘼nie rozpu軼i w k徙ieli wodnej, nie zagotowa! Sch這dzon 鄉ietan krem闚k ubi z cukrem pudrem, kwa郾 鄉ietan wymiesza zrozpuszczon 瞠latyn i doda do ubitej krem闚ki, wymiesza ze 郵iwkami i orzechami. Przygotowan mas przela do du瞠j salaterki wy這穎nej foli spo篡wcz, sch這dzi przez noc w lod闚ce.

Smacznego;)

Drukuj przepis

鈔oda, 22 wrze郾ia 2010

Czebureki(Чебуреки) to nic innego jak wielkie pierogi z nadzieniem z mi瘰a i cebulki, sma穎ne na oleju. Co tu du穎 m闚i s przepyszne, chrupi帷e, z soczystym nadzieniem. Wykonujemy go z ciasta parzonego, podobnego jak w przypadkueklerk闚 czy ptysi闚 z t r騜nic, 瞠 nie jest s這dkie. Na nadzienie najlepsze jest t逝ste mi瘰o np. baranina, ale kark闚ka przyprawiona du膨 ilo軼i cebuli i pieprzute rewelacyjnie smakuje. Przepis u nas ma這 znany, poniewa to tradycyjna wschodnia kuchnia, ale wiem, 瞠 poszukiwany przez wielu smakoszy, gor帷o polecam.

Sk豉dniki na 6 sztuk:

Ciasto

  • 1 szklanka wody
  • ½ 造瞠czki soli
  • ½ 造瞠czki cukru
  • 1 造磬a oleju s這necznikowego
  • 1 造磬a spirytusu
  • 1 鄴速ko
  • 2,5 szklanki m彗i

Nadzienie:

  • 200 g t逝stego mielonegomi瘰a np. kark闚ka
  • 100 g cebuli
  • 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • s鏊, pieprz

Ponadto:

  • bia趾o do smarowania kraj闚 ciasta
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Wod zagotowa z sol, cukrem i olejem, zdj望 z palnika i wsypa jednym ruchem szklank m彗i, ca這嗆 dok豉dnie wymiesza, przestudzi, nie musi by zupe軟ie zimne, doda 造磬 spirytusu,wbi 鄴速ko, doda reszt m彗i i dok豉dnie wyrobi na stolnicy, ciasto musi by elastyczne, mi瘯kie i odstawa od r瘯i. Wyrobione ciasto odstawi na 20 minut do lod闚ki, aby odpocz窸o, w tym czasie przygotowa nadzienie. Surowe, mielone mi瘰o wymiesza z jogurtem i przyprawami oraz cebul start na tarce o drobnych oczkach.

Ciasto wa趾ujemy cienko (tak jak na pierogi)i wykrawamy kr庵 np. od talerzyka deserowego, nak豉damy kopiat 造磬 nadzienia, kraje ciasta smarujemy bia趾iem, sk豉damy na p馧 i dok豉dnie zlepiamy, mo積a zrobi dekoracyjny wzorek widelcem, sma篡my na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem.

Smacznego;-)

Drukuj przepis

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...