Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
wtorek, 27 wrze郾ia 2011

beza francuska z malinami

Podana w formie mini-pavlovej, lecz z wykorzystaniem zupe軟ie innej i dosy zaskakuj帷ej techniki wykonania. Jest to najszybszy deser bezowy, jaki znam, nie musimy dozowa po jednej 造盧e cukru ubijaj帷 bia趾a, wi璚 na zrobienie ca這軼i potrzebujemy naprawd niewiele czasu. Smakuje idealnie z ubit 鄉ietank krem闚k, syropem malinowym i soczystymi malinami. Do ubijania 鄉ietanki pomijam dodatek cukru, gdy w samej bezie jest go, jak dla mnie i tak sporo, no, ale c騜, ob喚dna s這dycz to znak rozpoznawczy ka盥ej bezy. Technik wykonania deseru podzieli si Luca Montersino, polecam!

Sk豉dniki na 3 sztuki:

  • 115 g bia貫k
  • 115 g cukru
  • 115 g cukru
  • 200 g 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • maliny

Wykonanie:

Do bia貫k wsypa 115 g cukru, lekko podgrza do 36-38ºC, ubi na najwy窺zych obrotach miksera, do momentu gdy masa zacznie lekko b造szcze. Wy陰czy mikser, dosypa porcjami pozosta陰 cz窷 cukru i za pomoc 這patki delikatnie wymiesza.

Piekarnik nagrza do 160蚓, blach wy這篡 papierem do pieczenia, od ma貫go talerzyka odrysowa trzy ko豉, wy這篡 bia趾a. Wstawi blaszk do piekarnika i zmniejszy temperatur do 120ºC, piec z termoobiegiem 30-35 minut, wystudzi, udekorowa bit 鄉ietan i malinami.

Smacznego;)

beza francuska z malinami

beza francuska z malinami

czwartek, 22 wrze郾ia 2011

bananowe muffiny z czekolad

Muffiny zdecydowanie wygrywaj w ka盥ym rankingu, wielu z nas ma do nich s豉bo嗆. Lubimy je za szybko嗆 wykonania i oczywi軼ie za smak, kt鏎y mo瞠 by tak r騜norodny, jak nam podpowiada wyobra幡ia. S tak uniwersalne, 瞠 sprawdz si, jako pyszny dodatek do kawy w trakcie babskich pogaw璠ek, jak r闚nie drugie 郾iadanie dla dziecka do szko造 i nie tylko. Przepis ze strony Giallo Zafferano, polecam!

Sk豉dniki na 15 sztuk:

  • 125 g mas豉
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g banan闚, puree
  • 250 g m彗i pszennej
  • 100 ml mleka, pe軟ego
  • 150 g groszk闚 czekoladowych, lub posiekanej czekolady
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 0.5 造瞠czki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • sok i sk鏎ka z 1 cytryny

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, doda po jednym jajku, wla mleko. Doda puree bananowe i groszki czekoladowe, wymiesza 造磬. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i sod, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i delikatnie przemiesza, doda s鏊, sk鏎k i sok z cytryny.

Form na muffiny wy這篡 papilotkami, ciasto nak豉da do ¾ wysoko軼i, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180蚓. Wierzch ka盥ej muffiny mo積a przed pieczeniem posypa czekolad.

Smacznego;)

bananowe muffiny z czekolad

poniedzia貫k, 19 wrze郾ia 2011

torta della nonna

Torta della nonna, to tradycyjny w這ski wypiek, w t逝maczeniu babcine ciasto. Delikatny, puszysty crem pasticcera otulony kruchym ciastem, smakuje za ka盥ym k瘰em jeszcze bardziej. Jest bardzo, bardzo smaczne i proste do wykonania. Idealny deser, do kt鏎ego wykorzystamy nadmiar 鄴速ek, pozosta造ch po bezowych wypiekach. Przepis ze strony Giallo Zafferano, polecam!

Sk豉dniki:

Ciasto kruche na sp鏚:

  • 400 g m彗i pszennej
  • 200 g mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli

Krem budyniowy (Crema pasticcera):

  • 8 鄴速ek
  • 2 g sk鏎ki cytrynowej, otartej
  • 1 laska wanilii
  • 250 g cukru (proponuj zmniejszy do 200 g)
  • 1 litr mleka, pe軟ego
  • 80 g m彗i pszennej

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k mleka, do posmarowania wierzchu
  • 120 g orzeszk闚 piniowych (zamieni豉m na ziemne)
  • cukier puder, do opr鏀zenia

Wykonanie:

M彗 przesia do wi瘯szej miski lub na stolnic, doda mas這, cukier, s鏊 i 鄴速ka, wyrobi ciasto, sch這dzi.

¾ litra mleko zagotowa z wanili i sk鏎k cytrynow, w pozosta造m zimnym mleku rozprowadzi m彗, 鄴速ka i cukier. Wla do gor帷ego mleka, podgrzewa do zg瘰tnienia, nie gotowa, wystudzi.

Form wy這篡 rozwa趾owanym ciastem, zostawi cz窷 na wierzch, g瘰to ponak逝wa. Wyla wystudzony budy, przykry wierzch ciastem, zlepi brzegi. Ponak逝wa, posmarowa po wierzchu mlekiem, posypa orzechami.

Piekarnik nagrza do 180蚓 , wstawi ciasto na 50-60 minut, w po這wie pieczenia warto prze陰czy na grzanie doln grza趾, aby sp鏚 szybciej si dopiek. Po wystudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)torta della nonna

torta della nonna

pi徠ek, 16 wrze郾ia 2011

makaronowa tarta

Oryginalno嗆 tej tarty tkwi w formie, a 軼i郵e m闚i帷 w samym jej wyko鎍zeniu, kt鏎e przypomina domowy makaron. Lubi nowe faktury, kszta速y i wszystko to, co w potrawie, zmusza nas do jej skosztowania, bo jemy przecie pierwsze oczami. Widz帷 j w cukierni, na pewno nie przesz豉bym obok niej oboj皻nie, zaciekawia wygl康em. A jak smakuje? Cytrynowo..., z mi瘯kim, piaskowym wype軟ieniem o orzechowym smaku, ale nie tylko orzech闚 mo瞠my do niej u篡, w oryginale by造 to migda造 i zapewne smakowa豉by r闚nie dobrze. Przepis mojego ulubionego cukiernika Luca Montersino.

Sk豉dniki na form o Ø 21cm:

Ciasto na sp鏚:

  • 100 g cukru pudru
  • 40 g 鄴速ek
  • 150 g mas豉
  • 250 g m彗i pszennej
  • 0.5 laski wanilii
  • sk鏎ka z 0.5 cytryny
  • szczypta soli

Ciasto na makaron:

  • 120 g m彗i pszennej
  • 85 g 鄴速ek
  • 2 g soli
  • 3 g oliwy z oliwek

Wype軟ienie:

  • 90 g 鄴速ek
  • 40 g cukru (do 鄴速ek)
  • 60 g bia貫k
  • 25 g cukru (do bia貫k)
  • 90 g m彗i pszennej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g zimnego mas豉, pokrojonego w bardzo drobn kosteczk

Wyko鎍zenie:

  • 50 g migda堯w, drobno posiekanych lub orzech闚 w這skich, ziemnych, laskowych, pekan闚
  • 25 g cukru
  • 25 g mas豉, roztopionego
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Na ciasto na sp鏚 przesia m彗 na stolnic, zrobi wg喚bienie, doda cukier, s鏊, 鄴速ka, mi瘯kie mas這, wanili i start sk鏎k z cytryny. Po陰czy sk豉dniki, wyrobi ciasto, sch這dzi.

Na ciasto na makaron przesia m彗 na stolnic, zrobi wg喚bienie, doda 鄴速ka, oliw i s鏊. Po陰czy sk豉dniki, wyrobi ciasto, sch這dzi. Rozwa趾owa na grubo嗆 2 mm, opr鏀zy m彗, zwin望 w rulon i pokroi ciasto na wst捫ki.

Na wype軟ienie utrze 鄴速ka z cukrem, bia趾a ubi na pian z cukrem, po陰czy ze sob dodaj帷 obydwie przesiane m彗i. Na ko鎍u doda bardzo zimne mas這, pokrojone w drobn kosteczk.

Ciastem wy這篡 form, ponak逝wa, wla wype軟ienie (nie trzeba wcze郾iej podpieka), pouk豉da makaron. Migda造 wymiesza z cukrem, posypa po wierzchu, skropi roztopionym mas貫m. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180蚓. Posypa przesianym cukrem pudrem.

Smacznego i mi貫go dnia!

makaronowa tarta

makaronowa tarta

czwartek, 15 wrze郾ia 2011

czekoladowe ciasto z gruszkami

S po陰czenia, kt鏎e pasuj do siebie jak nic innego, jednym z nich z pewno軼i jest czekoladowe ciasto z gruszkami, sama s這dycz..., dos這wnie, dlatego je瞠li nie przepadacie za tak s這dkimi wypiekami, zredukujcie ilo嗆 cukru podan w przepisie. Ciasto dosy wymagaj帷e, je瞠li chodzi o czas pieczenia, wszystko zale篡 od soczysto軼i u篡tych gruszek, musicie je wyczu i koniecznie sprawdza patyczkiem, gdy d逝go podczas pieczenia pozostaje w 鈔odku wilgotne. Lubicie czekoladowe wypieki, koniecznie je wypr鏏ujcie, a przepis kolejny ju, Luca Montersino, polecam!

Sk豉dniki na tortownic o Ø 26cm:

  • 270 g jajek
  • 50 g 鄴速ek
  • 360 g cukru kryszta逝
  • 35 g miodu
  • 300 g m彗i pszennej (ry穎wej)
  • 60 g kakao
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 80 g oleju
  • 1 g soli
  • 1 laska wanilii
  • 0.7 kg gruszek
  • cukier puder, do opr鏀zenia

Wykonanie:

Ca貫 jajka, 鄴速ka, mi鏚 i cukier umie軼i w garnku, podgrzewa na 鈔ednim ogniu, energicznie mieszaj帷 r霩g. Mieszanina powinna osi庵n望 temperatur ok. 40-45ºC, zdj望 z ognia przela do misy miksera i ubija na najwy窺zych obrotach, do momentu, gdy masa wyra幡ie zbieleje i b璠zie g瘰ta, ok. 8-10 minut.

M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypa porcjami do ubitych jajek, doda wanili, s鏊, za ka盥ym razem miesza 這patk. Na samym ko鎍u wla olej, wymiesza.

Gruszki obra, wydr捫y gniazda nasienne, pokroi. Ja cz窷 gruszek pokroi豉m w kostk, a cz窷 w 鏀emki. Doda do ciasta, wymiesza. Form wysmarowa mas貫m i opr鏀zy m彗, wy這篡 ciasto, wyr闚na.

Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego.

czekoladowe ciasto z gruszkami

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...