Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
鈔oda, 27 pa寮ziernika 2010

Stwierdzi豉m, 瞠 musz nadrobi sernikowe zaleg這軼i, dlatego kolejny sernik na moim blogu. Ten, to po陰czenie tradycyjnego, dosy ci篹kiego sernika zmakowo -biszkoptowym wierzchem, kt鏎y jest delikatny ipuszysty.Owocowej nuty dodaj jab趾a w formie przetartego i odparowanego musu, ca這嗆 posypana wi鏎kami kokosowymi nawzajem si dope軟ia i 鈍ietnie smakuje. Przepis ten, jak wiele innych na moim blogu jest autorski, gdy jest inaczej to zaznaczam, ten szczeg鏊nie polecam!

Sk豉dniki na form o wymiarach 25cm x 30cm:

Ser

  • 1 kg p馧t逝stego, zmielonegotwarogu
  • 7 jajek (oddzielnie bia趾a)
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • sk鏎ka pomara鎍zowa, rodzynki
  • szczypta soli

Mak

  • 4 jajka (oddzielnie bia趾a)
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g gotowej masy makowej
  • 4 p豉skie造磬i m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migda這wego
  • sk鏎ka pomara鎍zowa

Dodatkowo

  • 500 ml musu jab趾owego lub gotowego d瞠mu
  • wi鏎ki kokosowe

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym,doda mi瘯kie mas這 i uciera na puszyst mas.Do utartej masy stopniowo po jednej 造盧e dok豉da ser, sk鏎k pomara鎍zow, rodzynki, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Bia趾a ubi na pian ze szczypt soli, wmiesza delikatnie do sera, doda m彗 ziemniaczan i kilka kropli aromatu waniliowego. Utart mas serowprze這篡 na wy這穎n papierem do pieczenia formi podpiec w160蚓-170蚓 przez30 minut. W tym czasie przygotowa makowy biszkopt, 鄴速ka utrze z cukrem na puszysty krem, bia趾a ubi na sztywn pian, ca這嗆 delikatnie wymiesza 造磬, dodaj帷 mas makow i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, doda sk鏎k pomara鎍zow i olejek migda這wy.

Makowy biszkopt wyla na podpieczony ser, wyr闚na i wstawi ponownie do piekarnika na 20 - 25 minut, po upieczeniu ciasto pozostawi w uchylonympiekarniku na kilka minut, przed wyj璚iem z formy ca趾owicie wystudzi. Wierzch sernika posmarowa musem jab趾owym i posypa wi鏎kami kokosowymi.Obrane i pokrojone jab趾a upra篡, doda cukier do smaku, odparowa do uzyskania odpowiedniej konsystencji i przetrze przez sitko, mo積a wykorzysta gotowy d瞠m jab趾owy, najlepiej domowej roboty.

Smacznego;)

Drukuj przepis

poniedzia貫k, 25 pa寮ziernika 2010

Odk康 mam dost瘼 do dobrego twarogu, to serniki goszcz na naszym stole zdecydowanie cz窷ciej. T wersj podsun掖 mi, zbli瘸j帷y si czas na pierniki i bo穎narodzeniowe wypieki, i tak w豉郾ie powsta przepyszny w smaku, pi瘯ny piernikowy sernik. Na sp鏚 wykorzysta豉m kruche ma郵ane ciasteczka z dodatkiem orzech闚 laskowych i przyprawy piernikowej, kt鏎a 鈍ietnie podkre郵i豉 smakkremowego twaro磬u, delikatnego i nie za s這dkiego, a ca這嗆 dope軟i造 pierniki, kt鏎e umie軼i豉m w 鈔odku, polecam!

Sk豉dniki:

Sp鏚

  • 220 g kruchych ciastek ma郵anych bez kremu
  • 100 g mas豉
  • 50 g orzech闚 laskowych
  • 2 造瞠czki przyprawy piernikowej

Ser

  • 1 kg twarogu
  • 160 g cukru pudru
  • 100 g mas豉
  • 7 jajek (bia趾a oddzielnie)
  • 1 budy waniliowy bez cukru
  • szczypta soli
  • sk鏎ka pomara鎍zowa
  • aromat pomara鎍zowy

Dodatkowo:

  • 180 g piernik闚 w czekoladzie

Wykonanie:

Ciastka i orzechyrozdrobni blenderem, doda roztopione mas這, przypraw i wszystkie sk豉dniki przemiesza, powinna wyj嗆 kruszonka. Dno i bokitortownicy wy這篡 papierem do pieczenia,roz這篡 kruszonk i dok豉dnie docisn望 do dna, pouk豉da pierniki.

草速ka utrze z cukrem, doda mi瘯kie mas這 i uciera na puszyst mas.Do utartej masy stopniowo po jednej 造盧e dok豉da ser, sk鏎k pomara鎍zowi dalej uciera, do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli, wmiesza delikatnie do sera, przesypuj帷 proszkiem budyniowym, doda kilka kropli aromatu pomara鎍zowego. Utart mas serow wy這篡 na sp鏚 z ciastek, wyr闚na powierzchni i piec w160蚓-170蚓 przez 50 minut. Studzi w uchylonym piekarniku, wierzch pola lukrem i posypa siekanymi orzechami.

Smacznego:-)

Drukuj przepis

鈔oda, 20 pa寮ziernika 2010

Jest co, co poch這n窸o mnie bez reszty, wykorzystuj ka盥 woln chwil ,aby zg喚bia tajniki wyrobu ser闚 w domu. Nie ukrywam, 瞠 jest to zaj璚ie, kt鏎e przynosi wiele satysfakcji, szczeg鏊nie gdy wynik ko鎍owy jest zadowalaj帷y, bo by zrobi dobry ser trzeba sporej wiedzy serowarskiej i praktyki. Ja zabaw w serowara dopiero zaczynam i wszystko jest dla mnie nowe, terminy tj. podpuszczka, skrzep czy r騜ne czczepy bakterii, brzmi na razie do嗆 obco, ale wierz, 瞠 z czasem oswoj je w stopniu, kt鏎y pozwoli mi i mojej rodzinie cieszy si wspania造mi serami, a tym czasem chcia豉bym Wam przedstawi m鎩 pierwszy ser a′la koryci雟ki, kt鏎y odkry豉 mi Olga z blogu'Smak Imprezy' za, kt鏎 cytuj przepis.

Sk豉dniki:

  • 15 litr闚 wiejskiego mleka
  • 200 g jogurtu lub 鄉ietany bez konserwant闚 i barwnik闚
  • 1 g podpuszczki

(enzym - do kupienia w sklepach internetowych)

Solanka:

  • 300 g soli kamiennej niejodowanej
  • 1,5 litra wody

Wykonanie:

Mleko podgrza do temperatury 38-40蚓, doda rozpuszczon w 50 ml ch這dnejwody podpuszczk, 鄉ietan lub kefir i miesza dok豉dnie przez 1 minut. Garnek przykry pokrywk na oko這 30 minutdo momentu, a utworzy si skrzep i ca貫 mleko osi庵nie konsystencj galaretki. Po 30 minutachpoci望 skrzep harf do sera lub no瞠m w garnku na ma貫 kawa趾i, maksymalnie 11 cm i ca這嗆 odstawi na kolejne 30 minut, do czasu, a serwatka si oddzieli. Sito wy這篡 mu郵inem lub pieluch bawe軟ian (ja nie wyk豉da豉m)i przenie嗆 ma郵ank z serem (ma造m garnkiem z uszkiem) do sita. Ca造 proces przenoszenia b璠zie trwa kilka minut, bowiem ma郵anka musi odciec tak, aby skrzep m鏬 wype軟i sito.

Ser b璠zie t篹a w sicie i odcieka oko這 20 godzin. Po pierwszej godzinie wyj望 jeszcze mi瘯ki ser z sita delikatnie na r瘯, zdj望 pieluch i prze這篡 go do g鏎y nogami tak, aby odci郾i皻a faktura sita by豉 na g鏎ze. Ser koryci雟ki trzeba odwraca co 2 godziny, aby uzyska charakterystyczny kszta速 oraz, aby odpowiednio odciek, oraz osi庵n掖zwart konsystencj.

Po up造wie 20-24 godzin z soli i wody przygotowa solank, w這篡 do niej ser i obraca co godzin.W tym czasie w serze za spraw bakterii kefirowych powstan dziurki.Po 4-5 godzinach wyj望 ser, osuszy na kratce.

O serze tym opowiada, tak瞠 Karol Okrasa, warto obejrze film,zapraszam.

Smacznego;)

Drukuj przepis

poniedzia貫k, 18 pa寮ziernika 2010

Ciekawe po陰czenie sernika z makiem, a w豉軼iwie z mas makow, s這dk od miodu, bogat w sk鏎k pomara鎍zow i rodzynki. Po陰czenie, kt鏎e 鈍ietnie si komponuje i wzajemnie uzupe軟ia, bo ser kocha mak i na odwr鏒. Sernik, kt鏎y mo瞠 zago軼i na tegorocznym bo穎narodzeniowym stole ( tak, tak 安i皻a coraz bli瞠j), bo smakuje wybornie, gor帷o Wam polecam - spr鏏ujcie;)

Sk豉dniki na blach o wymiarach 30cm x 25cm:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, przynajmniej dwukrotnie zmielonego
  • 8 jajek
  • 100g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4-5 造瞠k gotowej masy makowej z bakaliami i naturalnym miodem
  • rodzynki

Ponadto:

  • masa kajmakowa

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem, cukrem waniliowym, doda mi瘯kie mas這 i uciera na puszyst mas.Do utartej masy stopniowo po jednej 造盧e dok豉da ser i dalej uciera, nast瘼nie doda rodzynki i mas makow.

Bia趾a ubi na sztywn pian, wmiesza delikatnie do sera, przesypuj帷 proszkiem budyniowym, doda kilka kropli aromatu waniliowego. Utart mas serow wy這篡 na wysmarowan i wy這穎n papierem do wypiek闚 blaszk, wyr闚na powierzchni i piec w160蚓-170蚓 przez 50 minut. Studzi w uchylonym piekarniku, wierzch posmarowa mas kajmakow.

Smacznego;)

Drukuj przepis

pi徠ek, 15 pa寮ziernika 2010

By造 ju muffiny jogurtowe, czas na babk na bazie jogurtu, puszyst i wilgotn. Pachnie i smakuje owocowo i podobnie jak mniejsza wersja babeczek bardzo szybko si przygotowuje. Polecam;)

Sk豉dniki:

  • 250g mas豉
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5jajek
  • 1,5 szklanki g瘰tegojogurtu (ja u篡豉m brzoskwiniowego z kawa趾ami owoc闚)
  • 420g m彗i pszennej
  • 1 p豉ska造瞠czka sody
  • 1 p豉ska造瞠czka proszku do pieczenia
  • 0.5 造瞠czki soli

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze mikseremz drobnym cukrem do wypiek闚, w trakcie ucierania wbija po jednym jajku, na tym etapie masa mo瞠 si 軼ina, ale nie ma to wi瘯szego znaczenia, po dodaniu m彗i b璠zie aksamitna. Do utartej masy jajeczno-ma郵anej dodajemy jogurt, w kt鏎ym wcze郾iejrozpuszczamy sod i proszek do pieczenia, oraz przesian m彗 oraz s鏊, ca這嗆 mieszamy 造磬 lub 這patk i nak豉damydo formy na babk z kominem.Pieczemy45 minut w piekarniku nagrzanym do 170蚓.

Smacznego;-)

Drukuj przepis

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...