Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
czwartek, 27 pa寮ziernika 2011

placki ziemniaczane

Ka盥y z nas ma sw鎩 ulubiony przepis na placki ziemniaczane, przewa積ie r騜ni si nieznacznie, zazwyczaj doborem ulubionych przypraw. Inaczej jest w przypadku sposob闚 podania, tutaj mo磧iwo軼i jest mn鏀two. Ja lubi placki ziemniaczane ze sporym dodatkiem czarnego pieprzu, cebuli i czosnku, a tak瞠 nie szcz璠z jajek. Jedno jest pewne nie znam osoby, kt鏎a nie lubi豉by tych wspania造ch, z這tych placuszk闚, podczas sma瞠nia, kt鏎ych unosi si cudowny zapach i to jeszcze d逝go po tym, gdy po plackach nie ma ju 郵adu, polecam moj wersj;)

Sk豉dniki na rodzinn porcj 4-6 os鏏:

  • 2 kg ziemniak闚, z du膨 zawarto軼i skrobi
  • 2-3 jajka (w zale積o軼i od wielko軼i)
  • 5-6 造瞠k m彗i pszennej
  • 1 cebula
  • 3 z帳ki czosnku
  • czarny pieprz, 鈍ie穎 zmielony
  • s鏊

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do sma瞠nia

Dodatki do podania: kwa郾a 鄉ietana, jogurt naturalny, boczek podsma穎ny z cebul, lub na s這dko z cukrem

Wykonanie:

Ziemniaki umy, obra, zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda rozdrobnion cebul (start) i czosnek, wymiesza wszystkie sk豉dniki razem z jajkami i m彗, przyprawi 鈍ie穎 zmielonym pieprzem i sol.

Sma篡 na rumiano z obydwu stron, podawa z ulubionymi dodatkami.

Warto czasem zaryzykowa i spr鏏owa czego nowego. Tak te by這 w moim przypadku, gdy b璠帷 jaki czas temu nad morzem, skosztowa豉m po raz pierwszy placki ziemniaczane z cukrem. Nigdy nie przypuszcza豉bym, 瞠 tak bardzo mi posmakuj. Niestety rodzina nie podziela mego zachwytu nad tym zestawieniem i nikt nawet nie skosztowa. Zdecydowanie wol inne dodatki, a najbardziej w璠zony boczek pokrojony w drobn kostk i podsma穎ny z cebulk, albo na styl w璕ierski z sosem. Pyszne s te z kwa郾 鄉ietan, kawiorem lub w璠zonym 這sosiem, polecam!

Smacznego;)

placki ziemniaczane

鈔oda, 26 pa寮ziernika 2011

lukrowane ciastka orzechowe

Okr庵貫 ciasteczka orzechowe, kt鏎e orzechy zawieraj nie tylko na wierzchu, ale r闚nie w 鈔odku. Wyko鎍zone s這dkim lukrem na bazie bia貫k i cukru pudru. Wierzch jest s這dki i lepki, za to w 鈔odku cukier to tylko dodatek do smaku. Bardzo kruche i chrupi帷e, warte wypr鏏owania, polecam.

Sk豉dniki na 20 sztuk:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 100 g orzech闚 w這skich, mielonych
  • 140 g mas豉
  • 30 g cukru pudru
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • szczypta soli

Ponadto:

  • lukier na bazie bia趾a
  • roztrzepane bia趾o
  • orzechy w這skie, grubo siekane do posypania wierzchu

Wykonanie:

M彗, zimne mas這 (najlepiej lekko zamro穎ne), orzechy i cukier rozdrobni w malakserze. Wysypa na stolnic doda s鏊, 鄉ietan i zagnie嗆 ciasto. Wstawi do lod闚ki na 30 minut. Sch這dzone ciasto wa趾owa na grubo嗆 5 mm, wykrawa niewielkie k馧ka. Ka盥e ciastko posmarowa roztrzepanym bia趾iem i posypa obficie grubo siekanymi orzechami. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170蚓, po upieczeniu studzi na kratce. Wystudzone ciastka polukrowa, zanurzaj帷 je ca趾owicie w lukrze.

Orzechy w這skie mo積a oczywi軼ie zast徙i innymi, jakie w danej chwili macie w domu. Mog to by laskowe, nerkowce czy np. brazylijskie. Warto je przed rozdrabnianiem lekko podpra篡 na suchej patelni, b璠 bardziej chrupkie i aromatyczne. Orzechy mo積a zmieli w maszynce do mielenia, ale zdecydowanie szybciej poradzi sobie z nimi malakser, dobrze jest doda do nich troch cukru lub m彗i, co sprawi, 瞠 orzechy 豉dnie si rozdrobni na tzw. "m帷zk". Lukier na bazie bia趾a, do wyko鎍zenia ciastek robi poprzez dok豉dne utarcie jednego bia趾a z przesianym cukrem pudrem. Ilo嗆 cukru pudru jest uzale積iona od konsystencji, jak chcemy otrzyma, trzeba to robi na wyczucie, stopniowo dosypywa niewielkie porcje cukru.

Smacznego:)

lukrowane ciastka orzechowe

czwartek, 20 pa寮ziernika 2011

torcik kawowy

Torcik jest bardzo kawowy, praktycznie prawie ka盥a jego warstwa zawiera dodatek ekstraktu kawowego. Nie ukrywam, 瞠 tego typu wypieki piek tylko na specjalne zam闚ienie mojego M篹a, ja osobi軼ie gustuj w owocowych smakach. Ciasto sk豉da si z trzech warstw biszkoptu, w tym dwa kawowe, ma郵anego kremu, ganaszu i glazury czekoladowej. Jest to wypiek, kt鏎emu musimy po鈍i璚i troch czasu, jest wiele element闚 sk豉dowych, kt鏎e musimy przygotowa wcze郾iej. Warto dobrze zaplanowa ca這嗆 prac, aby nie sp璠zi w kuchni ca貫go dnia, a najpro軼iej b璠zie 軼i郵e trzyma si moich wskaz闚ek, co na pewno u豉twi Wam prac, wi璚 do dzie豉, zapraszam! Przepis ten powsta z inspiracji ciastem Opera, z tej strony.

Sk豉dniki:

Ekstrakt kawowy:

  • 60 g wody, gor帷ej
  • 60 g cukru
  • 15 g kawy rozpuszczalnej

Przygotowa niewielki garnek z grubym dnem, postawi na 鈔ednim ogniu, wsypa cukier, skarmelizowa go do powstania jasnego karmelu. Kaw rozpu軼i w gor帷ej wodzie, bardzo ostro積ie, niewielkimi porcjami wla do karmelu, miesza drewnian 造磬 do ca趾owitego rozpuszczenia si cukru. Zmniejszy ogie i zredukowa p造n do po這wy obj皻o軼i.

Neutralna glazura:

  • 200 g cukru
  • 150 g wody, zimnej
  • 8 g 瞠latyny

疾latyn namoczy w po這wie wody, cukier rozpu軼i w drugiej po這wie wody, zagotowa. Doda namoczon 瞠latyn, podgrzewa ca這嗆 do rozpuszczenia si 瞠latyny, nie gotowa.

Ganasz czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 50 g mleka
  • 25 g cukru
  • 25 g mas豉
  • 100 g neutralnej glazury
  • 30 g orzech闚 w這skich, grubo posiekanych

Czekolad po豉ma na ma貫 kawa趾i, rozpu軼i w k徙ieli wodnej lub mikrofal闚ce. 妃ietank po陰czy z mlekiem, zagotowa, doda cukier, gor帷ym mlekiem zala czekolad, wymiesza. Doda neutraln glazur, mas這 i orzechy, wymiesz i odstawi, ale nie do lod闚ki.

Glazura czekoladowa:

  • 250 g neutralnej glazury
  • 75 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g ekstraktu kawowego

Czekolad po豉ma na ma貫 kawa趾i, rozpu軼i w k徙ieli wodnej lub mikrofal闚ce. 妃ietank zagotowa, doda ekstrakt kawowy ( je瞠li b璠zie zbyt g瘰ty, to mo積a go podgrza). Gor帷 鄉ietank zala rozpuszczon czekolad, dodaneutraln glazur, wymiesza i odstawi, ale nie do lod闚ki.

Krem ma郵ano - kawowy:

  • 70 g 鄴速ek
  • 110 g cukru
  • 35 g wody
  • 175 g mas豉
  • 20 g ekstraktu kawowego
  • 20 g jasnego rumu

Z wody i cukru ugotowa syrop do tzw. "mi瘯kiej kulki". 草速ka rozmiesza, zala gor帷ym syropem, doda ekstrakt kawowy, wymiesza, wystudzi. Mas這 utrze dodaj帷 po 造盧e mas 鄴速kow, na ko鎍u wla rum.

Biszkopt kawowy:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 造磬i oleju
  • 2 造磬i ciep貫j wody
  • ¾ szklanki m彗i pszennej
  • 20 g ekstraktu kawowego

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 造磬i oleju
  • 2 造磬i ciep貫j wody
  • ¾ szklanki m彗i pszennej

Wykonanie biszkoptu obja郾ia豉m niejednokrotnie, dlatego odsy豉m po szczeg馧y tutaj.

Poncz rumowy:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum.

Mam nadziej, 瞠 nie przestraszy豉m Was tym przyd逝gim wyliczaniem niezb璠nych sk豉dnik闚, wbrew pozorom przy dobrej organizacji, praca nad tym tortem idzie g豉dko. Ciasto najlepiej sk豉da u篡waj帷 rantu. Biszkopt kawowy przekroi na dwie cz窷ci , u這篡 na dno, wyla ganasz, wyr闚na, po這篡 jasny biszkopt, krem ma郵ano - kawowy, drug cz窷 biszkoptu i na ko鎍u glazur. Nale篡 pami皻a o ponczowaniu ka盥ej warstwy biszkoptu. Tort sch這dzi w lod闚ce przez noc. Ekstrakt kawowy mo積a zrobi w wi瘯szej ilo軼i, bardzo dobrze przechowuje si w lod闚ce i mo積a u篡wa go w razie potrzeby, tak瞠 do innych kawowych deser闚, polecam.

Smacznego:)

torcik kawowy

poniedzia貫k, 17 pa寮ziernika 2011

makaron z orzechami

Danie w kilka minut, przygotowane bez wi瘯szego wysi趾u, syc帷e i pyszne. Tak w skr鏂ie mo積a opisa makaron z orzechami. Makaron mo瞠 by dowolny, ale najlepiej z m彗i z pszenicy durum (semolina). Makaron z niej otrzymany jest wyj徠kowy, ma jasno鄴速y kolor, a po ugotowaniu nie skleja si i pozostaje al dente. Dzisiaj u篡豉m orzech闚 brazylijskich, ale inne, tak瞠 b璠 odpowiednie. Z powodzeniem mo瞠my je zast徙i w這skimi, laskowymi czy nerkowcami. Zach璚am Was do wypr鏏owania tego rewelacyjnego przepisu, a po oryginalny odsy豉m na stron Понемножку обо всем..., polecam!

Sk豉dniki na 6 porcji:

  • 350 g makaronu (wst捫ki, 鈍iderki, rurki...)
  • 100 g orzech闚 (w這skie, brazylijskie, laskowe...)
  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%, w wersji "light" mleko
  • 40 g mas豉
  • ½ 鈔edniej cebuli
  • 1 z帳ek czosnku
  • ma造 p璚zek pietruszki, koperku
  • 2 造磬i tartego parmezanu,
  • s鏊
  • czarny pieprz, 鈍ie穎 zmielony

Wykonanie:

Pietruszk umy, wysuszy i drobno pokroi, orzechy rozdrobni w blenderze. Cebul oczy軼i i drobno posieka, oczyszczony czosnek rozgnie嗆 ostrzem no瘸. Mas這 rozpu軼i na patelni, doda cebul i czosnek, kr鏒ko przesma篡, doda orzechy, 鄉ietank i podgotowa ok. 5 minut. Zdj望 z ognia doprawi sol i pieprzem, doda pietruszk, wymiesza z ugotowanym wg przepisu makaronem.

Przed podaniem makaron podgrza i posypa tartym parmezanem, udekorowa listkiem pietruszki.

Smacznego:)

makaron z orzechami

makaron z orzechami

pi徠ek, 14 pa寮ziernika 2011

piernik na powid豉ch

Zapachu w kuchni podczas pieczenia piernika nie mo積a por闚na z niczym innym, jest tak specyficzny i koj帷y, 瞠 nie mo積a go pomyli. Przywodzi na my郵 zbli瘸j帷y si czas 鈍i徠 i bo穎narodzeniowe wypieki. Uwielbiam ciasta z dodatkiem przypraw korzennych i miodu, a to dodatkowo jest szybkie i bezproblemowe. U篡豉m do niego domowej roboty powid豉 郵iwkowe, orzechy w這skie i gorzk czekolad na polew, polecam.

Sk豉dniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
  • 2 造磬i miodu
  • 3 造磬i kakao
  • 2 造磬i przyprawy do piernika
  • 1 szklanka powide 郵iwkowych
  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 50 g orzech闚 w這skich, grubo posiekanych

Wykonanie:

Mas這 roztopi na ma造m ogniu, podczas ogrzewania doda do niego przypraw do piernika, mi鏚, kakao i powid這 (nie gotowa), przestudzi (nie musi by zupe軟ie zimne). Ca貫 jajka ubi z cukrem, mak przesia z proszkiem do pieczenia i sod. Do ubitych jajek doda mas這 z przyprawami, wsypa m彗, wymiesza 這patk, doda posiekane orzechy.

Keks闚k wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart, prze這篡 ciasto. Piekarnik nagrza do 170蚓, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".

Po wystudzeniu obla roztopion gorzk czekolad. Smacznego:)

piernik na powid豉ch

piernik na powid豉ch

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...