Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
poniedzia貫k, 12 listopada 2012

tarte tatin

Z這ciste jab趾a, oblane s這dkim karmelowym sosem na kruchym spodzie. Odwr鏂ona, francuska tarta, kt鏎 musicie upiec. Jab趾a najlepsze b璠 twarde i kwa郾e np. anton闚ka lub szara reneta. Przygotowanie tej smacznej tarty nie jest skomplikowane ani bardzo czasoch這nne. Ciasto kruche mo積a zrobi sobie wcze郾iej i przechowywa w lod闚ce, co bardzo u豉twia prac. Jab趾a po obraniu i wydr捫eniu gniazd nasiennych obsma瘸m z ka盥ej strony w karmelu, co powoduje, 瞠 s mi瘯sze i o wiele wi璚ej mie軼i mi si ich w naczyniu do zapiekania. Poza tym s bardziej "plastyczne" przez co u這瞠nie 豉dnego rz璠u jab貫k jest prostsze, polecam!

Sk豉dniki na form o Ø 26cm:

Ciasto p馧kruche:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 4 g soli
  • 20 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 15 g zimnej wody

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda s鏊, cukier, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na tzw. "mokry piasek". Jajka rozmiesza z zimn wod, lekko ubi widelcem, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i wyrobi ciasto.

Wyrobione ciasto umie軼i mi璠zy dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozp豉szczy i wstawi na godzin do lod闚ki.

Jab趾a w karmelu:

Nadzienie:

  • 8-9 jab貫k (anton闚ka, szara reneta)
  • 1 造瞠czka cynamonu

Jab趾a obra, oczy軼i z gniazd nasiennych i przekroi na 獞iartki.

Karmel:

  • 220 g cukru kryszta逝
  • 30 g mas豉

Patelni o grubym dnie postawi na 鈔ednim ogniu, wsypa niewielk cz窷 cukru (2-3 造磬i), podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia si cukru. Dosypa kolejne 2 造磬i cukru i trzymaj帷 patelni za r帷zk przechyla j w ka盥 stron tak, aby cukier karmelizowa si r闚nomiernie, nie miesza 造磬. Czynno嗆 powtarza do momentu wsypania ostatniej porcji cukru. Na ko鎍u doda mas這 i mieszaj帷 (na tym etapie mo瞠 by 造磬) doprowadzi do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Na gor帷y karmel wy這篡 獞iartki jab貫k, posypa cynamonem i obsma瘸 partiami na z這ry kolor, po ok. 1 min. z ka盥ej strony. Jab趾a musz pozosta w ca這軼i, nie mog si rozpa嗆. Obsma穎ne jab趾a uk豉da w formie, pola pozosta造m karmelem.

Ciasto rozwa趾owa, ponak逝wa i wy這篡 na przestudzone jab趾a, zaginaj帷 brzegi ciasta do 鈔odka. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180蚓, piec 45 minut, do czasu zarumienienia si ciasta.

Upieczon tart lekko przestudzi i odwr鏂i na pater (ostro積ie - gor帷y sok), podawa ciep陰.

tarte tatin

tarte tatin

tarte tatin

poniedzia貫k, 05 listopada 2012

piernik staropolski

Ulepszony przepis na piernik staropolski, kt鏎y udaje si tak瞠 bez d逝giego czasu le瘸kowania. Wystarczy zarobi ciasto dob przed pieczeniem, aby m鏂 w nied逝gim czasie rozkoszowa si pachn帷ym od przypraw korzennych piernikiem. Sekretnym sk豉dnikiem przy酥ieszaj帷ym fermentacj ciasta piernikowego jest kwas mlekowy zawarty w ma郵ance, kt鏎ej u篡jemy do przygotowania. Ciasto, aby nabra這 bardziej wyra幡ego koloru i smaku wzbogaci豉m o kaw zbo穎w i ciemne kakao. Piernik prze這篡豉m kilkoma warstwami 郵iwkowego powid豉, kt鏎e przygotowuj z ma陰 ilo軼i cukru, polecam upiec jeszcze przed 鈍i皻ami.

Sk豉dniki:

  • 1 kg m彗i pszennej chlebowej
  • ½ kg miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru, z g鏎k
  • 250 g smalcu lub mas豉
  • 1 szklanka ma郵anki
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3-4 przyprawy do piernika
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (np. Inki)
  • 1 造磬a ciemnego kakao

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpu軼i mi鏚, cukier, mas這 lub smalec (ja u篡豉m smalcu), ogrzewa do po陰czenia si sk豉dnik闚, nie gotowa. Przestudzi, doda kaw zbo穎w, kakao, przyprawy, s鏊, wymiesza. Ma郵ank przela do wi瘯szego naczynia, miski, doda sod i dok豉dnie rozmiesza. Wla do ciasta, doda jajka, wsypa przesian m彗 i bardzo dok豉dnie wymiesza. Przygotowane ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ch這dzie na dob.

Piekarnik nagrza do 180蚓.

Przygotowane ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa na cienki placek ok. 0.5 cm, g瘰to ponak逝wa widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone prze這篡 gor帷ymi powid豉mi 郵iwkowymi, obci捫y deseczk na kolejn dob.

Smacznego;)

piernik staropolski

pi徠ek, 14 wrze郾ia 2012

z konfitur malinow domowej roboty

miodowe nale郾iki

Ciasto na nale郾iki przygotowane na bazie 鄉ietanki krem闚ki i m彗i pszennej z niewielkim dodatkiem skrobi kukurydzianej. Po usma瞠niu bardzo delikatne i wyj徠kowo cieniutkie, podane z konfitur malinow by造 pysznym deserem po dzisiejszym obiedzie, polecam!

Sk豉dniki na 12 sztuk:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 2 造磬i miodu
  • 3 jajka
  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 18%
  • szczypta soli
  • 2 造磬i oleju s這necznikowego

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki ciasta nale郾ikowego zmiksowa na g豉dk mas, odstawi na kilka minut, sma篡 na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Podawa z konfitur malinow lub innym s這dkim nadzieniem.

miodowe nale郾iki

czwartek, 06 wrze郾ia 2012

pstr庵 pieczony w ca這軼i

Pstr庵 zapieczony w ca這軼i z dodatkiem kopru, czerwonej cebuli i czosnku. Doprawiony sokiem z cytryny i oliw z oliwek, podany z podgotowanymi, pieczonymi ziemniakami ze sk鏎k. Szybki, lekki obiad dla ca貫j rodziny a przede wszystkim zdrowy.

Sk豉dniki:

  • 1 鈍ie瘸 ryba wypatroszona np. pstr庵
  • 3-4 ma貫 ziemniaki
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ga陰zki kopru
  • 2 z帳ki czosnku w 逝pince
  • 1 czerwona cebula
  • szczypta ziaren sezamu
  • s鏊 morska i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • papryka czerwona w p豉tkach
  • oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Piekarnik nagrza do 250蚓.

Ryb oskroba z 逝sek, umy, osuszy papierowym r璚znikiem. Wysmarowa z ka盥ej strony oliw z oliwek, opr鏀zy sol, pieprzem. Posypa p豉tkami czerwonej papryki i ziarnem sezamu. W 鈔odek ryby w這篡 czosnek, kr捫ki cebuli i ga陰zk kopru.

Ziemniaki wyszorowa pod bie膨c wod, pokroi na mniejsze kawa趾i i ugotowa w osolonej wodzie prawie do mi瘯ko軼i.

W naczyniu 瘸roodpornym u這篡 ryb, podgotowane ziemniaki, ca這嗆 pola sokiem z cytryny i oliw z oliwek, przykry kawa趾iem folii aluminiowej lub pokrywk i zapiec przez 25 minut, pod koniec pieczenia bez przykrycia.

Smacznego!

pstr庵 pieczony w ca這軼i

pstr庵 pieczony w ca這軼i

wtorek, 28 sierpnia 2012

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane przygotowane troch inaczej ni znacie, nadziewane podczas sma瞠nia past twarogow z dodatkiem czosnku i drobno posiekanego koperku, ca這嗆 doprawiona morsk sol i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem. Placki z zewn徠rz nie wygl康aj na inne ni zazwyczaj, kryj jednak w sobie ma陰 niespodziank w postaci aromatycznego nadzienia, przez co zupe軟ie inaczej smakuj. Podaj je zaraz po usma瞠niu, polane kwa郾 鄉ietan, polecam.

Sk豉dniki na 4-6 porcji:

  • 1.5 kg ziemniak闚
  • 2 jajka
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1 cebula
  • s鏊 morska
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Nadzienie:

  • 250 g p馧t逝stego twarogu
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • zielony koperek
  • s鏊 morska
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Twar鏬 rozetrze ze 鄉ietan, doda czosnek przepuszczony przez prask i drobno pokrojony koperek. Ca這嗆 wymiesza i doprawi sol oraz czarnym pieprzem.

Wykonanie:

Ziemniaki umy, obra, zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda rozdrobnion cebul (start), wymiesza wszystkie sk豉dniki razem z jajkami i m彗, przyprawi 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem i sol.

Na patelni rozgrza olej, nak豉da po jednej 造盧e sto這wej masy ziemniaczanej, na 鈔odek ka盥ej na這篡 造瞠czk nadzienia twarogowego, przykry mas ziemniaczan, ca這嗆 rozp豉szczy i sma篡 na rumiano po 3 minuty z ka盥ej strony. Podawa bezpo鈔ednio po usma瞠niu.

placki ziemniaczane

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 60
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...